Pompoen ovenschotel met pecannoten en sesamsaus

Een snelle, makkelijke en gezonde vegan pompoen ovenschotel van flespompoen met pecannoten en sesamsaus.

Pompoen vind ik echt een herfst- en wintergroente en in deze tijd van het jaar staan bij ons ook diverse pompoen gerechten op tafel. Vaak als pompoensoep omdat ik die van te voren maak en weck en dat is altijd makkelijk voor een snelle maaltijd met een lekker Turks brood.

Vorige week kocht in echter een biologische flespompoen en wilde daar geen soep van maken maar een lekker ovengerecht.

De flespompoen, ook bekend als Butternut pompoen, heeft een beetje zoete, nootachtige smaak. Als de pompoen rijper wordt wordt het vruchtvlees meer oranje en ook zoeter. Door het roosteren in de oven wordt de smaak ook intensiever en het past prima met de geroosterde uien.

Het recept is snel en makkelijk te maken en daar hou ik van.

Deze pompoen ovenschotel is ruim voldoende voor 2 personen.

Wat heb je nodig voor je pompoen ovenschotel

  • 1 flespompoen
  • 1 grote ui
  • 3 eetl. olijfolie
  • 4 eetl. tahin (sesampasta)
    (dit vind je in de Turkse winkel, bio winkel en tegenwoordig ook bij de AH)
  • 2 eetl. citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • een handje ongeroosterde en ongezouten pecan noten
  • peper en zout
  • ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de flespompoen schoon, dit doe je het makkelijkst door hem eerst te halveren, dan met een lepel de pitten verwijderen (de pitten zijn eetbaar dus die kan je afspoelen en dan met een beetje keltisch zeezout bestrooien en kort in een droge koekenpan roosteren, lekker als snack tussendoor of over een salade).

Schil de pompoen dun (de schil van een flespompen is niet eetbaar) en snij de pompoen dan in blokjes of reepjes.

De ui pellen en ook in blokjes of reepjes snijden. Doe de pompoen en ui in een kom en voeg hier de olijfolie, zout en peper aan toe. Even goed mengen en dan in een ovenschaal doen.

Zet de ovenschaal in de oven en laat de pompoen en ui in ongeveer 40-45 minuten gaar worden.

Ondertussen ga je verder met de sesamsaus en pecannoten.

Voor de sesamsaus neem je 4 eetlepels tahin en die meng je met de 2 eetlepels citroen en een uitgeperst teentje knoflook. Deze pasta is nu nog erg dik en ga je met kleine beetjes water verdunnen totdat je een mooie cremige saus hebt.

Rooster de pecan noten in een droge koekenplan en hak ze in stukjes (niet te klein).

Als de pompoen gaar is doe dan een portie op een bord, giet er een beetje sesamsaus overheen en bestrooi met de noten.

Lekker met een frisse groene salade.

Eet smakelijk!