Vlierbessensiroop, extra actief met hibiscus en rozenbottel!

Deze vlierbessensiroop is een sterke combinatie van vlierbessen, hibiscusbloemen en rozenbottels. Vol met vitamine C!

Wanneer het herfstseizoen aanbreekt, zorg ik er altijd voor dat ik voldoende natuurlijke remedies bij de hand heb.

Het maken van vlierbessensiroop is één van mijn favoriete remedies om verkoudheid en griep te bestrijden. Deze siroop is vooral lekker omdat ze geen scherpe kruiden bevat die zouden kunnen irriteren bij keelpijn. Iets wat vaak gepaard gaat met verkoudheid. De honing in de siroop zorgt er zelfs voor dat ze verzachtend werkt bij keelpijn.

Zorg ervoor dat je dit recept toevoegt aan je arsenaal van natuurlijke remedies en maak het vandaag nog … voordat het verkoudheid- en griepseizoen aanbreekt!

 

 

Ingrediënten

 

Bereidingswijze:

Voeg alle ingrediënten toe aan een grote pan en voeg de 1,5 liter water toe.

Zet de pan op het vuur, draai het vuur hoog en breng het mengsel aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat het mengsel afgedekt 1 uur sudderen.

Verwijder na 1 uur het deksel en laat het mengsel nog 15 minuten op laag vuur pruttelen.

Zet het vuur uit en haal de pan van het fornuis en zet hem neer op een hittebestendig oppervlak. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen.

Terwijl het mengsel enigszins afkoelt, leg je een zeef op een maatbeker of ruime glazen kom.

Plaats de pan dicht bij de maatbeker/kom met de zeef. Giet nu de inhoud van de pan door de zeef in de maatbeker/kom. Je houdt ongeveer 1 liter vlierbessensiroop over.

Voeg nu de honing aan de siroop toe en roer het goed door totdat de honing volledig is opgelost. Je vlierbessensiroop is nu klaar om overgegoten te worden in kleinere flesjes.

Sluit de flesjes goed af en laat de siroop dan verder afkoelen. Deze siroop is, mits goed gekoeld, ongeveer 1 jaar houdbaar. Gebruik bij het gebruik van de siroop altijd een schone lepel om de siroop niet te vervuilen.

Bewaar de vlierbessen siroop in de koelkast.

 

Gezonde, lekkere thee

Gooi het mengsel van vlierbessen, hibiscus bloemen en rozenbottels niet weg. Je kunt hier een heerlijke thee van maken. Neem een ijsblokjes bakje en vul deze met het mengsel en plaats het gevulde ijsblokjes bakje in je vriezer.

Eenmaal ingevroren, kan je de ijsblokjes met het mengsel in een ander bakje doen en ze in de vriezer te bewaren. Gebruik deze blokjes om thee te zetten door een blokje in een theezeef te plaatsen en een paar minuten in heet water te laten trekken. Je kunt de thee zoeten met een beetje honing.

 

Hoe gebruik je de vlierbessensiroop

Als tonicum om verkoudheid te voorkomen, neem je dagelijks 1 eetlepel tijdens het herfst- en winterseizoen.

Tijdens ziekte neem je 1 eetlepel elke 2 uur.

Disclaimer:

Dit is hoe ik de siroop gebruik als volwassene en bij mij werkt het erg goed. Ik ben echter geen arts. Mocht je medicijnen gebruiken of andere klachten hebben dan is het raadzaam om altijd met je arts te overleggen. Ook voor gebruik bij kinderen is het raadzaam om de dosering te halveren en bij twijfel te overleggen met je arts.

Deze siroop is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar omdat ze honing bevat.


Online Workshop 'De Natuurlijke Huisapotheek'

Dit recept is een onderdeel van de online workshop 'De Natuurlijke Huisapotheek'. Wil je nog meer leren over natuurlijke recepten voor je gezondheid dan is de online workshop 'De Natuurlijke Huisapotheek' wellicht iets voor jou.  

In de online workshop ‘ De Natuurlijke Huisapotheek’ leer je welke natuurlijke kruiden en etherische oliën er zijn voor je gezondheid en hoe je deze kunt toepassen ter ondersteuning van je lichaam en geest. 

En hoe je zalven, tincturen, siropen, inhalatoren, thee's en nog veel meer kunt maken ter voorkoming van diverse gezondheidsklachten.

In deze online workshop maak je kennis met de beste middeltjes om zelf een natuurlijke huisapotheek en reisapotheek samen te stellen.  

Klik hier voor meer informatie