Zelf chocolade maken, gezonder en erg lekker!
Zelf chocolade maken is super makkelijk en veel gezonder dan de chocolade die je in de supermarkt kunt kopen. Chocolade uit de supermarkt is namelijk niet zo’n verstandige keuze, omdat er vaak veel te veel suikers en kunstmatige toevoegingen in zitten.
En bij zelf chocolade maken kan je oneindig variëren met de ingrediënten. Je kunt namelijk aan het basisrecept van alles toevoegen, inclusief etherische olie, om de chocolade helemaal je eigen smaak te geven.
Benodigdheden basisrecept zelf chocolade maken
- 200 gram cacaoboter
- 100 gram cacaopoeder
- 4 eetlepels zoetmiddel (zie hieronder voor meer informatie)
- voor melkchocolade: 4 eetlepels melkpoeder (bij voorkeur biologisch) of kokosmelkpoeder
Welk zoetstof kan je gebruiken
Eigenlijk is elke zoetstof mogelijk. Maar als je je chocolade gezond wilt maken dan kan je het beste kiezen voor een gezondere zoetstof. Zoals bijvoorbeeld dadelsiroop, ahornsiroop of een suiker zoals kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker. Suiker moet je wel even fijnmalen in een keukenmachine of koffiemolentje omdat het anders niet goed oplost in je chocolade. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar ahornsiroop graad c of dadelsiroop. En ik kies daarbij ook voor biologische kwaliteit.
Bereiding basisrecept:
Je kunt de chocolade in speciale siliconen chocolade vormen gieten maar ik gebruik zelf meestal een glazen bakvorm, die ik invet met een beetje kokosolie. Let er wel op dat de plak chocolade niet dikker wordt dan 1 cm want dan kan je het haast niet meer breken. Dus gebruik een vorm die groot genoeg is. Voor deze hoeveelheid neem ik een ronde ovenschaal van 24 cm.
Doe de cacaoboter in een kommetje en verwarm deze “au bain marie”, dat wil zeggen dat je de kom in een pan met een klein laagje heet water plaatst, dat net van de kook af is. Zodra de cacaoboter gesmolten kan je de cacaopoeder, zoetstof en eventueel het (kokos)melkpoeder toevoegen. Roer het mengsel goed door totdat het goed gesmolten is en giet het daarna in de ingevette ovenschaal of je siliconen vormpjes. Laat deze afkoelen en zet ze vervolgens 1 of 2 uurtjes in de koelkast .
Bereiding met extra ingrediënten:
Je kunt je chocolade aankleden met allerlei verschillende ingrediënten naar keuze. Denk hierbij aan rozijnen, noten, cranberries of gojiberries, gedroogde vruchten die je in kleine stukjes snijdt, pinda’s en zelfs biologische gedroogde rozenblaadjes of lavendelbloemetjes en etherische olie behoren tot de mogelijkheden.
Wil je chocolade met etherische olie of zout maken dan voeg je dit toe aan het basisrecept bij de gesmolten cacaoboter.
Voor bovenstaande hoeveelheid is 1-2 druppels etherische olie voldoende. Etherische oliën die goed bij chocolade passen zijn natuurlijk pepermunt- en sinaasappel etherische olie. Maar ook met roos– of lavendel etherische olie kan je bijzondere combinaties maken.
Alle overige ingrediënten zoals noten en vruchten leg je op de bodem van de ingevette vorm. Dan maak je de chocolade klaar volgens bovenstaande instructie en giet deze er overheen. Als laatste kan je er eventueel ook nog wat geraspte kokos overheen strooien.
Zet de vorm in de koelkast en laat de chocolade hard worden (dit duurt ongeveer 1-2 uur). Daarna kun je de repen makkelijk uit de vorm verwijderen en in stukken breken.
Je kunt de chocolade minstens een week in een doos in de koelkast bewaren. Lekker als tussendoortje en heel leuk om cadeau te geven in een mooie verpakking.