Zuurdesem cake met peer, speculaaskruiden en walnoten

Zuurdesem wordt vaak geassocieerd met knapperige broden, maar wist je dat je deze veelzijdige starter ook kunt gebruiken voor heerlijke, luchtige cakes? Vandaag deel ik een recept voor een zuurdesem cake met peer, speculaaskruiden en walnoten. Deze cake is perfect voor de herfst, als de dagen korter worden en je zin hebt in iets warms en troostends. De speculaaskruiden geven het een kruidige, winterse smaak, terwijl de peren voor een sappige, zoete twist zorgen. En wat is er lekkerder dan een combinatie van zachte zoete peren en knapperige walnoten in één hap.

Wat deze cake uniek maakt, is de fermentatietijd dankzij de zuurdesemstarter. Het geeft de cake niet alleen een subtiele smaakdiepte, maar zorgt ook voor een lichte, luchtige structuur. Ideaal als je net als ik op zoek bent naar een manier om je zuurdesemstarter te gebruiken zonder telkens brood te bakken!

Zuurdesem cake met peer, speculaaskruiden en walnoten




Benodigdheden:

  • Broodvorm of cakevorm. Ik gebruik bij voorkeur een gietijzeren broodvorm en ik vertel hier in de video nog iets meer over. 
  • Grote mengkom, maatbekers, garde en lepels.
  • Een graanmolen als je vers gemalen granen gebruikt. Ik gebruik nu een MockMill graanmolen maar deze KoMo graanmolen staat hoog op mijn verlanglijstje. Je kunt het recept ook maken met gewone tarwebloem als je geen graan wilt malen. 
  • Siliconen spatel
  • Optioneel maar wel handig: een bread bowl cover

Ingrediënten:

  • 200g actieve zuurdesemstarter
  • 150g suiker
  • 250g bloem (ik heb 100 gram vers gemalen éénkoorn en 150 gram normale bloem gebruikt voor mijn cake)
  • 3 eieren
  • 100g gesmolten boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 10 walnoten, grof gehakt
  • 3 peren, geschild en in blokjes gesneden
  • Snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Meng eerst de droge ingrediënten (bloem, speculaaskruiden en zout) in een aparte kom. Het bakpoeder mag je nog niet toevoegen dat doen we pas na de fermentatie. 

In een grote kom, klop je de suiker, eieren, gesmolten boter en vanille-extract tot een glad, luchtig mengsel. Dit vormt de basis van je cakebeslag en zorgt voor de zoetheid en smaak.

Voeg de zuurdesemstarter toe

Roer de actieve zuurdesemstarter door het mengsel. De zuurdesem zorgt niet alleen voor smaak, maar helpt ook bij de fermentatie, wat de cake een heerlijke luchtigheid geeft.

Zeef de bloem speculaas mix en voeg dit toe aan het mengsel. Roer voorzichtig totdat alles net gemengd is. Overmixen kan de structuur van je cake beïnvloeden, dus meng kort maar grondig.


Fermenteren

Dek de kom af (ik gebruik hiervoor graag mijn Kefirko bread bowl cover) en laat het beslag minimaal 4-6 uur fermenteren bij kamertemperatuur. Deze stap is essentieel om de smaken te laten ontwikkelen en geeft de cake die unieke diepe smaak.

Voorverwarmen en afwerken

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Voeg na de fermentatietijd de in stukjes gehakte walnoten en het bakpoeder toe aan het beslag en roer voorzichtig door.  Schil je peren verwijder het klokhuis en snij ze in lange partjes.

Vul de cakevorm

Giet de helft van het mengsel in een ingevette cakevorm en strijk de bovenkant glad. Leg nu de helft van de peren op je beslag en giet dan de rest van het beslag over de peren. Leg nu de andere helft van de peren op het beslag. 

Bakken maar!

Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten goudbruin. Controleer met een tandenstoker of hij gaar is — deze moet er schoon uitkomen. 

Afkoelen en genieten

Laat de cake eerst volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Snijd de cake in plakken en geniet van de zachte, sappige structuur en de heerlijke geur van speculaaskruiden.

Tips:

Gebruik rijpe, sappige peren voor de beste smaak. De zoetheid van de peer vormt een heerlijk contrast met de kruidige smaak van de speculaaskruiden.

Deze cake is heerlijk als ontbijt, bij de koffie of als dessert met een bolletje vanille-ijs.

Heb je geen speculaaskruiden in huis? Maak je eigen speculaaskruiden.

Waarom fermenteren met zuurdesem?

Fermenteren met zuurdesem geeft je cake niet alleen een unieke smaak, maar maakt het ook lichter verteerbaar. De natuurlijke fermentatie breekt het gluten gedeeltelijk af en zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen. 

Deze zuurdesem cake is een fantastische manier om je starter te gebruiken en iets nieuws te proberen. Probeer het recept uit en laat je verrassen door de combinatie van zachte peer, knapperige walnoten en de warme smaak van speculaaskruiden. Veel bakplezier!


Meer leren over zuurdesem?

Wil je leren hoe je met zuurdesem niet alleen de lekkerste broden maar ook ander gebak (zoals deze lekkere zuurdesem cake) kunt bakken? Dan is mijn online cursus 'Simpel zuurdesem' echt iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.