Zuurdesem chocolade brood, met dubbele chocolade

Dit zuurdesem chocoladebrood smaakt als een smeuïge brownie en cake gecombineerd, heerlijk vochtig met diepte van chocolade in elke hap. Het fermentatieproces maakt dit chocoladebrood niet alleen veel gezonder maar geeft het brood een geweldige smaakdiepte en versterkt de chocolade met de perfecte balans van zoet.

Hoe smaakt zuurdesem chocoladebrood?

Ik weet het, chocolade zuurdesem, het lijkt een beetje vreemd, alsof zuurdesem en chocolade niet samen zouden kunnen gaan. Maar zuurdesem transformeert chocoladerecepten op de één of andere manier naar een heerlijk intense chocoladesmaak. 

Zelfs met minder suiker dan de meeste zoete broden, is dit een donker chocolade zuurdesembrood dat smaakt als een smeuïge chocoladecake.




Tips voor het maken van zuurdesem chocoladebrood:

Als je een volledig gefermenteerd brood wilt, meng de starter en de bloem 8 tot 12 uur voordat je het brood wilt bakken (als je het 's ochtends wilt bakken, doe het dan de avond ervoor, als je het warm wilt bakken voor het avondeten, meng dan 's ochtends de starter en bloem). Laat het geen harde korst vormen. Bedek het met een vochtige theedoek of een bread bowl cover om te voorkomen dat de bovenkant van het deeg uitdroogt tijdens het fermenteren.

Als je geen tijd hebt, en het brood niet wilt laten fermenteren dan kan je na het mengen van het meel met de starter gelijk verder gaan met de rest van het recept. 

Je zuurdesemstarter hoeft niet actief of volwassen te zijn voor dit broodrecept. Je kunt gerust een niet actieve starter (discard) gebruiken. De zuurdesem wordt in dit recept alleen gebruikt om te fermenteren, om het brood te laten rijzen gebruik ik bakpoeder.

Als je beslag te dik aanvoelt (zie de video zodat je kunt zien hoe mijn beslag eruitziet als ik het in de gietijzeren vorm giet, maar denk aan een dik pannenkoekenbeslag, dikker dan cakemix) voeg dan een kleine hoeveelheid vers gezette koffie of espresso toe voor extra vocht. Je zult de koffie niet proeven, maar het is je geheime wapen om elke chocoladecake of brood meer naar chocolade te laten smaken!

Wil je een cranberry-chocoladebrood? Voeg dan een handje gedroogde cranberries toe aan de chocoladestukjes.




Benodigdheden:

  • Deense deegklopper (erg handig als je vaker met zuurdesem of deeg werkt), je kunt ook een spatel gebruiken als je geen Deense deegklopper hebt. 
  • Broodvorm of cakevorm. Ik gebruik bij voorkeur een gietijzeren broodvorm en ik vertel hier in de video nog iets meer over. 
  • Grote mengkom, maatbekers en lepels.
  • Een graanmolen als je vers gemalen granen gebruikt. Ik gebruik nu een MockMill graanmolen maar deze KoMo graanmolen staat hoog op mijn verlanglijstje. Je kunt het recept ook maken met gewone tarwebloem als je geen graan wilt malen. 
  • Siliconen spatel
  • Optioneel maar wel handig: een bread bowl cover

Ingrediënten voor zuurdesem chocoladebrood:

  • Zuurdesemstarter. Ik houd mijn zuurdesemstarter op 100% hydratatie en op kamertemperatuur voor dit recept, wat betekent gelijke delen bloem en water naar gewicht, als je zuurdesemstarter te vloeibaar is, moet je wat meer bloem toevoegen zodat het stijver is. 
  • Bloem. Dit recept is veelzijdig, je kunt gewone bloem of spelt gebruiken. Ik gebruik versgemalen spelt voor dit brood . Spelt is naast eenkoorn één van mijn favoriete granen om te gebruiken als gebak- of cakemeel vanwege het lagere glutengehalte. 
  • Cacaopoeder
  • Vanille-extract. 
  • Appelmoes (bij voorkeur natuurlijk zelf gemaakt)  Één van de mooie dingen aan het inmaken van je eigen appelmoes is dat je de hoeveelheid suiker controleert die erin gaat. De appelmoes in dit recept voegt niet alleen natuurlijke zoetheid toe, maar draagt ook bij aan de vochtigheid van het brood tijdens het bakken.

Ingrediënten:

  • 200 gram zuurdesemstarter 
  • 85 gram gewone tarwebloem of 100 gram vers gemalen speltmeel
  • 120 gram gesmolten boter
  • 100 gram suiker (ik gebruik bij voorkeur biologische oersuiker ook bekend als rapadura of sucanat) 
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 75 gram (rauwe) cacaopoeder
  • 200 gram appelmoes
  • 50 ml.  koffie of espresso 
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2theelepel bakpoeder
  • 150 gram chocoladedrops

Bereidingswijze:

  • Meng zuurdesemstarter en tarwebloem of spelt. Laat dit nu voor volledige fermentatie 8 tot 12 uur fermenteren.  Na 12 uur ga je dan verder:
  • Vet je broodvorm of cakevorm in en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Meng in een aparte kom de boter, suiker, eieren en vanille-extract tot een romige massa.
  • Voeg cacaopoeder, appelmoes, zout, zuurdesem en bloem toe. Meng tot het volledig is opgenomen.  Voeg dan een beetje van de espresso of koffie toe totdat je een mooi glad deeg hebt maar niet te vloeibaar (zie video)
  • Voeg het bakpoeder, de baksoda en 3/4 van de chocoladestukjes toe (bewaar 1/4 om bovenop het brood te strooien), vouw deze er voorzichtig doorheen zonder te overmixen. 
  • Doe het deeg in je ingevette bakvorm en strooi de overgebleven chocoladedrops toe.
  • Bak het in de voorverwarmde oven gedurende 50 tot 55 minuten.
  • Haal het uit de oven en laat het 20 minuten afkoelen in de pan, daarna uit de pan halen en op een rooster verder laten afkoelen.

Als het brood helemaal afgekoeld is kan je het aansnijden en genieten. Je kunt het brood ook in schijven snijden en invriezen. 

Waarom ik geen bakblikken meer gebruik met anti aanbak laag

Teflon en andere anti-aanbaklagen worden veel gebruikt in pannen en bakvormenn vanwege hun gemak; eten blijft niet plakken en schoonmaken is eenvoudig. Echter, deze lagen kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid en het milieu. Teflon is een merknaam voor een synthetisch polymeer genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE). Wanneer pannen met PTFE verhit worden tot temperaturen boven 260°C, beginnen ze giftige dampen af te geven. Deze dampen kunnen leiden tot symptomen van "polymeerfume koorts," een griepachtige aandoening. Bij zeer hoge temperaturen kan de coating zelfs afbreken en deeltjes van de pan loslaten, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als deze deeltjes worden ingenomen. 

De deeltjes kunnen ook loslaten als de teflon coating beschadigd wordt, bijvoorbeeld door spatels of messen.

Daarnaast bevatte teflon vroeger perfluoroctaanzuur (PFOA), een stof die gekoppeld is aan verschillende gezondheidsproblemen zoals kanker, leverziekten en hormonale verstoringen. Hoewel PFOA grotendeels uit productie is gehaald, blijven er zorgen over andere, soortgelijke chemicaliën die tegenwoordig worden gebruikt.

Gietijzeren pannen vormen een natuurlijk en veilig alternatief. Ze bevatten geen chemische coatings en kunnen hoge temperaturen aan zonder schadelijke dampen vrij te geven. Gietijzer biedt ook voordelen op lange termijn: bij goed onderhoud gaat een gietijzeren pan letterlijk generaties mee, wat het duurzamer maakt. Bovendien, als gietijzer goed is ingebrand, ontwikkelt het een natuurlijke anti-aanbaklaag die zonder chemische stoffen werkt. Een bijkomend voordeel is dat koken in gietijzer zelfs kan bijdragen aan je ijzerinname, wat gunstig kan zijn voor mensen met ijzertekort.

Kortom, gietijzer biedt een veiliger, duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor anti-aanbaklagen zoals teflon.

Simpel zuurdesem cursus

Wil je meer leren over zuurdesem en op een makkelijke manier zuurdesem broden bakken? Dan is mijn nieuwe cursus 'Simpel Zuurdesem' echt iets voor jou. Je kunt je nu inschrijven voor de wachtlijst en krijgt dan binnenkort de eerste les over zuurdesem starter maken gratis in je inbox.


Een paar links in dit artikel zijn affiliate links naar Amazon, ik krijg een kleine commissie als je via deze links iets besteld. Dank je wel.