Appel kweepeer jam met mandarijn
Wie zegt dat je alleen in de zomer jam kunt maken! Ook met herfst fruit kan je heerlijke jam maken, zoals deze appel kweepeer jam met mandarijn. Een heerlijke friszoete jam die niet moeilijk is om te maken. Je hebt er alleen wel 2 dagen voor nodig. Waarvan het meeste wachttijd is. De werkelijke tijd dat je aan het werk bent met deze jam is niet zo lang. (behalve dan het schillen van de appels en kweeperen 😁).
Benodigdheden voor je appel kweepeer jam met mandarijn
Voor 6 potjes van 250 gram (ik heb de 250 ml. Pearl Sympl mason jars gebruikt)
- 2 grote kweeperen
- 4 appels
- 1 citroen
- 250 ml. mandarijnsap
- 500 gram suiker (ik gebruik bij voorkeur biologische ruwe rietsuiker)
Bereidingswijze
Pers de citroen uit en doe het sap in een schaal en voeg hier wat water aan toe. Schil de kweeperen, verwijder klokhuis en snijd in blokjes. (gooi de schillen niet weg want van de kweepeerschillen kan je een hele fijne huidolie en balsem maken en de kweepeerpitten kan je verwerken tot een huidverzorgende gel. Hier vind je meer informatie). Meng dit met het citroensap (dit gaat verkleuring van het vruchtvlees tegen). Schil ook de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels ook in blokjes. Meng dit met de kweepeer in het citroensap.
Pers nu zoveel mandarijntjes uit totdat je 250 ml. mandarijnsap hebt. Weeg dan de suiker af en meng de suiker en het mandarijnsap door het kweepeer/appelmengsel. Laat dit ongeveer een uur staan tot de suiker is opgelost. Je zult zien dat de kweeperen en de appels al een deel van hun vocht loslaten. Doe het mengsel dan in een pan en zet deze op het vuur. Breng het mengsel aan de kook, op het moment dat het kookt zet je het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen. Zet dit nu voor een nacht (minstens 12 uur) in de koelkast (of op een andere koele plek, ik heb mijn pan op het balkon gezet omdat het al koud genoeg was buiten)
De volgende dag breng je het mengsel opnieuw aan de kook, laat dit nu ongeveer 20 minuten koken onder regelmatig doorroeren.
Ondertussen kan je je potten steriliseren en voorverwarmen in de oven. Zet de potten in de koude oven en verwarm deze tot 120 graden. Als de oven 120 graden heeft bereikt dan laat je de oven nog 10 minuten aan en dan kan je hem weer uitzetten. Laat de potten in de oven staan totdat je klaar bent om ze te gaan vullen. Leg de dekseltjes in een pan met water dat je even aan de kook brengt en laat ze hierin staan tot gebruik
Na 20 minuten kan je met de staafmixer je jam fijn maken. Als je van stukjes fruit in je jam houdt dan mix je kort, heb je liever een gladde jam zonder stukjes dan mix je wat langer totdat je de gewenste consistentie hebt.
Controleer de dikte van de jam door een lepeltje jam op een koud schoteltje te doen (zet je schoteltje in de koelkast als je de jam gaat koken dan is het goed koud). Als de jam meteen stolt dan is hij klaar. Als de jam vloeibaar blijft dan mag deze nog wat langer koken en kan je opnieuw testen.
Haal de potten uit de oven vul de potten met de jam. Sluit ze af en laat ze op een rustige plek afkoelen. Laat de potten 24 uur staan en controleer dan of de potten vacuüm zijn.
Potten die vacuüm zijn kun je zeker een jaar (en meestal nog veel langer) bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt moet je in de koelkast bewaren.
Deze jam is niet alleen heel lekker op (zuurdesem)brood (vooral op dit chocolade zuurdesembrood een echte traktatie) maar ook lekker bij kaas of om je appeltaart mee te bestrijken als deze net uit de oven komt.
Wat je kunt doen met de schillen en pitten
Gooi de schillen niet weg want van de kweepeer schillen kan je een hele fijne huidolie en balsem maken en de kweepeer pitten kan je verwerken tot een huidverzorgende gel. Hier vind je meer informatie, En van de appelschillen en klokhuizen kan je zelf appelazijn. maken.