Kruidenbrood, met aromatische en magische kruiden

Dit kruidenbrood is snel klaar, makkelijk om te maken (je hoeft niet te kneden), het smaakt heerlijk en is ook nog eens gezond door de knoflook en alle kruiden.

De kruiden geven dit brood natuurlijk een heerlijke smaak maar ze zijn ook nog eens zeer gezond. En ze hebben ook een energetische werking (net als de etherische olie). Alle kruiden in dit brood hebben een beschermende werking voor je.

Rozemarijn is een verwarmend en opwekkend kruid en helpt bij een goede doorbloeding en verlichting van stress.

Oregano is niet alleen heerlijk qua smaak maar ook goed voor je darmen. Het kruid werd in het Middellandse Zeegebied door de autochtone bevolking vele eeuwen gebruikt voor de behandeling van kwaaltjes, zoals spijsverteringsproblemen, luchtwegproblemen en ontstekingen.

Basilicum is verwarmend en beschermend, het geeft nieuwe energie en een beter zicht op de eigen emoties. Daarnaast is het een fijne smaakmaker.

En dan is er nog de knoflook, die geeft dit brood ook de rijke smaak samen met de kruiden.  Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft en dat het goed is voor ons hart.  Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. En knoflook zit vol anti-oxidanten.




Benodigdheden voor je kruidenbrood

2 1/2 theelepel (10 gram) droge gist

1 theelepel suiker

300 ml. lauwwarm water (zo rond de 38-40 graden)

2-5 teentjes knoflook (afhankelijk van je smaak kan je meer of minder knoflook gebruiken) in kleine stukjes gesneden

1 theelepel gedroogde rozemarijn (of 1 druppel rozemarijn etherische olie)

1 theelepel gedroogde basilicum (of 1 druppel basilicum etherische olie)

1 theelepel gedroogde oregano (of 1 druppel oregano etherische olie)

1 1/2 theelepel zout

1 eetlepel olijfolie

30 gram geraspte  parmezaanse kaas

350 gram bloem (ik gebruik bij voorkeur speltbloem, dit is gezonder en heeft een vollere smaak die goed bij het kruidenbrood past)

grote beslagkom

gietijzeren pan of broodvorm met deksel


Bereidingswijze

Begin met de gist, suiker en het warme water in een kom te mengen. Door het warme water wordt de gist geactiveerd en gaat je brood straks mooi rijzen. Dek de kom af met een theedoek en laat dit nu 5 minuten staan. In deze tijd wordt de gist actief en jij kan alle ingrediënten verzamelen die je verder nodig hebt voor het brood.

Als de gist actief is (dit kan je zien aan alle bubbels in het water) dan kan je de kruiden, zout en olijfolie toevoegen. Als je etherische olie gebruikt in plaats van de gedroogde kruiden meng deze dan eerst met de olijfolie en voeg het dan toe aan het gistwater.

Roer het geheel goed door en voeg dan 1/3 van de bloem toe en dan de parmezaanse kaas. Meng dit even goed door en voeg dan de rest van de bloem toe.

Meng nu alles met een spatel goed door elkaar totdat je een mooie deegbal hebt, het deeg blijft enigszins kleverig. Dat is geen probleem.

Sprenkel een beetje bloem op je werkblad en leg de deegbal hierop. Zorg dat de deegbal aan alle kanten met een beetje bloem bedekt is en leg deze dan in een ingevette kom. Dek af met een theedoek en laat het nu op een warme plek voor 1 uur rijzen of totdat het deeg in volume verdubbelt is.

Als dit zover is sprenkel dan weer wat bloem op je werkblad en begin het deeg in vorm te vouwen (zie ook de video). Met deze 'stretch en folds' (je hoeft het niet te kneden) maak je hier een mooie deegbal van. In het begin zal het deeg nog erg kleverig zijn, dan kan je ook je vingers een beetje vochtig maken en zorg ervoor dat je voldoende bloem op je werkblad hebt. Maar als je het deeg een aantal keer gevouwen hebt dan zal je zien dat het deeg niet meer zo erg kleeft en je een mooie ronde deegbal krijgt.  Je kunt ook een deegschraper/steker gebruiken dan blijft het deeg minder kleven.

Leg het deeg nu in een ingevette gietijzeren pan of broodvorm met deksel (ik gebruik een gietijzeren broodvorm) en doe de deksel erop. Heb je geen pan of broodvorm dan kan je ook een gewone bakvorm nemen en het deeg afdekken met een theedoek. Nu mag het nog 30 minuten rijzen.

Ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 230 graden.




Waarom bakken in een gietijzeren pan of broodbakvorm?

De pan is eigenlijk een kleine mini oven in je oven waardoor het vochtgehalte in je brood beter bewaard blijft en de temperatuur is constant. Persoonlijk vind ik dat je in een gietijzeren pan of bakvorm een beter resultaat krijgt. En de standaard bakvormen hebben meestal een teflon coating om ervoor te zorgen dat je brood of cake makkelijk uit de vorm komt. Teflon is echter zeer slecht voor je gezondheid en ik probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Gietijzer is meestal geëmailleerd en dit zorgt ervoor dat ook je gietijzeren pan of bakvorm een prima anti-aanbak laag heeft. Licht invetten is voldoende voor een goed resultaat.

Onder meer op bol.com vind je een aantal mooie gietijzeren broodbakvormen.


Bakken van je kruidenbrood

Na 30 minuten zal je zien dat het deeg nogmaals gerezen is en je oven is ondertussen op temperatuur gekomen. Dus nu is het tijd om te gaan bakken.

Zet de vorm in het midden van de oven en laat deze nu 30 minuten met deksel bakken op 230 graden. Haal dan de deksel ervan af en laat het brood nog 10-15 minuten bakken op 200 graden zonder deksel totdat het brood goudbruin van kleur is.

Dan kan je het brood uit de oven halen en op een rek af laten koelen.

Gebruik je een normale bakvorm dan kan je het brood 50 minuten op 200 graden laten bakken totdat het goudbruin is.

De exacte tijd is lastig aan te geven omdat dit vaak per oven verschilt. Het is dus even uitproberen wat bij jouw oven goed werkt.

Als het brood afgekoeld is dan is het tijd om te gaan genieten. Het is heerlijk met een beetje verse roomboter of wat olijfolie.

Lekker bij een kop soep of een verse salade. En ook erg lekker belegd met kaas of zelfgemaakte kefirkaas en een beetje zelfgemaakte zuurkool