Pijn verlichtende zalf, bij rug- en spierklachten

```html

Deze pijn verlichtende zalf werkt verlichtend bij (lage) rugpijn, spier- en gewrichtsklachten.

Ik heb zelf regelmatig last van lage rugklachten, vooral als ik niet genoeg beweeg en veel achter de computer zit.  Soms krijg ik een seintje van mijn lichaam dat het echt genoeg is en dan krijg ik sterke lage rugklachten. De laatste keer dat ik bij de huisarts was adviseerde hij mij om een pijn verlichtende zalf bij de apotheek te kopen.

Maar dat wilde ik natuurlijk niet (ik wil geen onnatuurlijke chemische producten op mijn huid gebruiken) en daarom heb ik mijn eigen zalf ontwikkeld. En ik moet zeggen dat ik er zeer tevreden mee ben. De zalf werkt bij mij zeer snel pijn verlichtend waardoor ik weer meer kan gaan bewegen en dat is ook beter voor mijn rug.

Wat zit er in de pijn verlichtende zalf.

Allereerst heb ik een kruidenolie (maceraat) gemaakt met een aantal gedroogde kruiden:

De kruiden die ik in dit maceraat gebruik hebben allemaal een verzachtende, pijnstillende en helende werking.

Benodigdheden voor je maceraat

150 gram amandel olie
5 gram gedroogde koningskaars
5 gram gedroogde arnica bloemen of 5 gram sint janskruid
5 gram gedroogde gember (in kleine stukjes of als poeder)
6 gram wilgenbast
1 laurierblad (in stukjes gebroken)

Doe alle gedroogde kruiden in een glazen pot en giet hier de amandel olie overheen (je kunt eventueel ook een andere plantaardige olie gebruiken). Zorg dat de kruiden net onder de olie staan.

Leg de deksel los op de pot.  Zo kan teveel warmte toch uit de pot maar komt er geen waterdamp in. Zet de pot met kruiden en plantaardige olie in een pan met warm water op laag vuur. Laat de pot nu 3-4 uur staan in de pan met warm water op ongeveer 50-60 graden. (je kunt dit even meten met een thermometer als je zeker wilt zijn).

Let erop dat je olie niet heter wordt dan 70 graden. Als het te heet wordt dat gaat de kwaliteit van je olie snel achteruit en zal je maceraat veel sneller ranzig worden.

Om deze temperatuur te behouden kan je bij een gasfornuis een sudderplaatje gebruiken. Bij een keramische of inductiekookplaat heb je vaak de sudderstand die je kunt gebruiken.

Als je een oven hebt die lage temperaturen heeft dan zou je de pot ook 4 uur in de oven op 60 graden kunnen zetten.

Na 3-4 uur (als ik de tijd heb laat ik de pot altijd 4 uur in het water staan) dan haal je de pot uit het water en doet de deksel erop. Nu laat je de pot nog minstens 1 nacht staan met de kruiden erin zodat de werkstoffen nog verder in de olie kunnen trekken.

De volgende dag kan je de olie dan door een fijne zeef (ik gebruik hiervoor altijd mijn kefirko cheesemaker)  in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

Nu kan je verder gaan met het maken van de zalf.



Benodigdheden voor de pijn verlichtende zalf:

100 gram van de kruidenolie

10 gram bijenwas (of 20 gram cosmetische koolzaadwas)

10 gram kokosolie (optioneel maar het zorgt ervoor dat je zalf beter wordt opgenomen en goed smeerbaar is)

25 druppels cypres etherische olie

25 druppels  wierook etherische olie

25 druppels zilverspar etherische olie

25 druppels gember etherische olie

20 druppels vitamine E (optioneel, dit zorgt ervoor dat je zalf minder snel ranzig wordt en het is zeer goed voor de huid)


Bereidingswijze:

Neem een glazen pot of maatbeker en weeg daar de kruidenolie in af. En voeg dan de bijenwas of cosmetische koolzaadwas toe.

Zet dit in een pan met warm water op een middelhoog vuur en laat de bijenwas smelten.

Als de bijenwas gesmolten is dan haal je de pot uit het water en voegt dan de kokosolie toe.  Even goed roeren en de kokosolie smelt vanzelf in de warme olie.

Nu laat je dit mengsel even staan totdat het iets meer afgekoeld is, het moet nog wel vloeibaar zijn maar niet te heet. Anders verdampen de etherische oliën als je ze toevoegt.

Als de olie handwarm is (en nog vloeibaar) dan voeg je de etherische oliën en eventueel de vitamine E toe. Roer het geheel nog een keer heel goed door om alles te mengen en giet de zalf dan in schone, steriele glazen potjes.  Laat de zalf nu eerst geheel afkoelen en doe dan de deksels op de potjes.

Ik heb hier gekozen voor 1 glazen pot van 150 ml. maar je kunt ook 3 potjes van 50 ml. nemen.

Dit recept is voldoende voor 150 ml. zalf.

Nog even wat extra informatie

Ik heb in dit recept gekozen voor bovenstaande etherische oliën omdat deze combinatie zeer goed werkt bij rugklachten. Je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren met andere soorten etherische oliën die bij jouw klachten passen. De hoeveelheid etherische olie is vrij hoog maar dit zorgt ook voor de goede werking van de zalf.

Bij mij brengt deze zalf, exact gemaakt naar bovenstaand recept, veel verlichting bij mijn lage rugklachten. Maar iedereen is natuurlijk anders. Kijk naar wat bij jou past en probeer het uit.

Nog even een punt van aandacht voor de wilgenbast, Wilgenbast bevat salicylzuur dat ook wordt aangetroffen in aspirine. Salicylzuur heeft een koortswerende, ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Sommige mensen zijn echter allergisch voor salicylzuur. Als je allergisch bent voor aspirines gebruik dan geen wilgenbast. Je zou dit dan kunnen vervangen door bijvoorbeeld smeerwortel. Dat is ook een kruid met pijnstillende eigenschappen.

De Natuurlijke Huisapotheek

Wil je nog meer leren over gezonde, natuurlijke alternatieve middelen voor je gezondheid?

In de online workshop ‘ De Natuurlijke Huisapotheek’ leer je welke natuurlijke kruiden en etherische oliën er zijn voor je gezondheid en hoe je deze kunt toepassen ter ondersteuning van je lichaam en geest.

En hoe je zalven, tincturen, siropen, inhalatoren, thee's en nog veel meer kunt maken ter voorkoming van diverse gezondheidsklachten.

In deze online workshop maak je kennis met de beste middeltjes om zelf een natuurlijke huisapotheek en reisapotheek samen te stellen.

Hier kan je meer lezen over deze leuke en informatieve workshop.

```