Vegan spelt kaaskoekjes voor bij de borrel
Deze lekkere vegan spelt kaaskoekjes zijn snel gemaakt en ze smaken heerlijk bij een glas (biologische en vegan) rode wijn.
Tegenwoordig heb je geraspte veganistische kaas en deze kan je heel goed gebruiken om deze kaaskoekjes te maken.
Ik heb zelf de veganistische geraspte pizza kaas van Wilmersburger gebruikt. Ik heb het geluk dat ze deze bij de Edeka supermarkt bij mij aan de overkant verkopen maar ik heb gehoord dat ook de Jumbo tegenwoordig Wilmersburger verkoopt en anders bij de bio winkel of via internet. Je kunt natuurlijk ook een andere veganistische kaas nemen en die zelf raspen.
Je kan deze koekjes maken met plantaardige boter/margarine van goede kwaliteit (zonder geharde vetten) of kokosolie. Kokosolie kan je op dezelfde manier verwerken als boter.
Of je doet de helft plantaardige boter en de helft kokosolie.
Waarom spelt
Ik bak zelf graag met speltmeel en speltbloem. Ik vind de smaakt van spelt wat voller dan van tarwe en het bevalt mij erg goed.
Spelt bevat meer eiwit dan tarwe en de eiwitten in spelt zijn makkelijker te verteren. Dit betekent dat als je allergisch bent voor tarwe wellicht spelt een goede optie is. Spelt heeft echter wel gluten, vergelijkbaar met tarwe, dus spelt is niet geschikt voor een gluten-vrij dieet.
Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen (e, b , foliumzuur, niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor.
Gelukkiger met spelt?
Ook leuk om te weten is dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in je lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om je gelukkig en blij te kunnen voelen. Is toch leuk meegenomen.
Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren – en géén cholesterine. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.
Het is dus een goed idee om regelmatig speltbloem of meel te gebruiken. Ik vervang in recepten vaak de bloem of meel door dezelfde hoeveelheid speltbloem of speltmeel en dat werkt perfect.
Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch.
Wat heb je nodig voor je vegan spelt kaaskoekjes:
100 gram koude kokosolie of plantaardige boter/margarine (of 50 gram boter/margarine en 50 gram kokosolie)
100 gram speltbloem
100 gram geraspte veganistische kaas
Peper en zout
Optioneel kan je wat gedroogde kruiden zoals oregano, basilicum of tijm toevoegen om je koekjes een andere smaak te geven.
Sesamzaadjes en maanzaad, nigellazaad of lijnzaad om te bestrooien.
Je kan ook een eetlepel gemalen komijnpoeder toevoegen en de spelt kaaskoekjes bestrooien met komijnzaadjes.
Recept
Doe boter, kaas en speltmeel , peper en zout naar smaak en eventueel komijnzaad of gedroogde kruiden in een grote kom en kneed een stevig deeg wat niet meer aan de kom blijft plakken.
Pak het deeg in een stukje plasticfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg bakpapier op een bakblik
Neem het deeg uit de koelkast en strooi een beetje meel op het werkblad. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 5 mm. dik.
Steek met een kleine koekjesvorm (of een klein glas, kaaskoekjes zijn meestal niet zo groot) de koekjes uit het deeg en leg ze op het bakblik. Heb je geen deegroller dan kan je ook kleine balletjes van het deeg maken en ze dan plat slaan.
Bestrooi de koekjes met sesamzaad (of maanzaad, lijnzaad, komijn of andere kruiden, laat je fantasie de vrije loop).
Bak 20 minuten in de oven tot de koekjes lichtbruin zijn.
Laat afkoelen op een rooster. Deze vegan spelt kaaskoekjes kan je makkelijk een aantal dagen bewaren in een trommeltje zodat ze vers blijven.
Eet smakelijk!