Appel walnoot cake met kaneel etherische olie
Deze heerlijke luchtige appel walnoot cake past perfect bij de herfst. In de herfst zijn er volop sappige appels en verse walnoten verkrijgbaar. De kaneel etherische olie past perfect bij de appels en de walnoten. En de combinatie van zachte appels, kruidige kaneel en knapperige walnoten is echt onweerstaanbaar.
En ik geef je een paar extra tips voor een extra luchtige en hele zachte cake.
Benodigdheden voor je appel walnoot cake
5 eieren op kamertemperatuur
180 gram kokosbloesem suiker (eventueel kan je ook kristalsuiker nemen maar de smaak van kokosbloesemsuikter past heel goed bij de cake en het is gezonder)
100 ml. melk
200 ml. koudgeperste plantaardige olie (ik heb een koudgeperste walnoot olie genomen maar je kunt ook zonnebloem olie of kokosolie gebruiken)
200 gram bloem
75 gram maizena (maiszetmeel)
1 zakje bakpoeder (2,5 theelepel)
1/2 theelepel baking soda (zuiveringszout)
3 appels (bijvoorbeeld Elstars of Goudreinet)
1 ruime hand walnoten
1 eetlepel kokosbloesemsuiker (of eventueel kristalsuiker)
1 druppel kaneel etherische olie of wat ook heel lekker is 1 druppel speculaas compositie
1 theelepel kaneel of 1 theelepel speculaaskruiden (of als je geen etherische olie wilt gebruiken dan kan je 2 theelepels kaneel of speculaaskruiden gebruiken)
Bereidingswijze
Om een luchtige cake te maken is het belangrijk dat je eieren op kamertemperatuur zijn.
Mix de eieren met de suiker in ongeveer vijf tot tien minuten tot een heel luchtig mengsel (moet minimaal in volume verdubbeld zijn, dit is ook belangrijk voor een luchtig resultaat van je cake).
Schil in de tussentijd de appels en snij ze in kleine blokjes. Hak de walnoten fijn en meng ze door de appelblokjes. Strooi er de eetlepel suiker en 2 theelepels kaneel (of 1 theelepel als je etherische olie gebruikt) overheen en meng goed door. Zet dit opzij. Zeef dan de bloem, maiszetmeel en het bakpoeder in een kom. En zet dit ook even opzij.
Als je etherische olie gebruikt, voeg deze dan toe aan de plantaardige olie.
Als de eieren luchtig zijn dan voeg je al mixend de melk en de olie toe. Dan voeg je het bloem/bakpoeder mengsel toe en nu komt de truck voor een nog luchtigere cake. Doe een half theelepeltje baking soda (zuiveringszout) op de bloem en giet er een halve theelepel citroensap overheen. Je zult zien dat dit gaat bruisen en dit zorgt voor een luchtige cake. Meng nu alles goed door, let op dat je niet te lang mixt maar net lang genoeg om alles goed te mangen. Schep vervolgens het appelmengsel door het beslag heen. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak de cake in de oven op 180 graden, ongeveer 50-60 minuten (afhankelijk van je oven) tot een mespunt er schoon uitkomt.
Stort de cake op een rek en laat nu geheel afkoelen.
Bewaar de cake afgedekt zodat deze niet uitdroogt dan blijft hij zeker 4 dagen lekker. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en invriezen. Dan heb je altijd iets lekkers in de vriezer voor onverwachte gasten (of gewoon voor jezelf).