Page content

Emulgatoren

Emulgatoren

Emulgatoren worden gebruikt om het mengen van de olie- en de waterfase te vergemakkelijken. Zonder emulgator is het erg moeilijk en zelfs vaak onmogelijk om een créme of badolie te maken aangezien vet en water elkaar afstoten.

Hoe werken emulgatoren

Als je zelf crème gaat maken dan kom je in recepten vaak een emulgator tegen. Een crème bestaat hoofdzakelijk uit water, kruidenwater (thee) of hydrolaat en olie of boters. Maar water en olie mengen niet.  Dat merk je al als je een sladressing wilt maken met bijvoorbeeld olijfolie en azijn. Als je het goed roert dan is het een beetje gemengd maar zodra je stopt met roeren scheidt je dressing zich weer in een olielaag en azijn. Hetzelfde gebeurt als je water en olie wilt mengen.

Een crème die alleen uit water en olie zou bestaan zou daarom meteen weer uit elkaar vallen. Om die reden bevat elke crème naast water en olie tenminste nog een derde ingrediënt, namelijk een emulgator. Een emulgator is een stof die een beetje met water mengt en ook een beetje met olie. Het is een soort tussenpersoon die bemiddelt tussen de twee partijen en zorgt dat ze goed gaan samenwerken.

Emulgatoren zitten niet alleen in crèmes maar worden ook in badolie gebruikt om ervoor te zorgen dat de olie en etherische olie niet op het water blijft drijven. In luchtverfrisserspray’s en soms ook in een zalf of massageolie (bijvoorbeeld cetylalcohol) om deze iets meer met vocht te laten mengen, dat voelt vaak prettiger op de huid aan en zorgt ervoor dat de olie makkelijker wordt opgenomen door de huid.

Het kiezen van de juiste emulgator is erg belangrijk, je moet een geschikte emulgator hebben voor het product dat je wilt gaan maken. Je moet de emulgator op de juiste manier gebruiken. Het hangt helemaal van het product af wat je wilt gaan maken. Soms kan je een emulsie (dat is het mengsel van water/thee of hydrolaat, de emulgator en de olie/boter) zonder verwarmen maken, soms moet je wel verwarmen. Roeren is meestal nodig en soms moet je heel langzaam werken, dan weer snel en de andere keer maakt dat niet uit. De ene emulgator is bedoeld om vooraf met het water te mengen en de andere om met olie te mengen.

Er zijn dan ook veel verschillende emulgatoren op de markt. In de Aromalifestyle shop hebben we de volgende emulgatoren die allen geschikt zijn voor gebruik in natuurcosmetica, deze gebruik ik ook mijn recepten.

 

emulgatoren

Tegomuls

Tegomuls is een emulgator voor crèmes  Tegomuls maakt zachte crèmes en is daarom ook zeer geschikt voor het maken van bodylotion. In combinatie met zuren stopt de emulgerende werking van Tegomuls.

Bij Tegomuls gebruik je voor een créme circa 4x zoveel vet als emulgator. Bijvoorbeeld voor 100 gr créme 20 gr olie, dan 5 gr Tegomuls, vervolgens 3 á 4 x zoveel water, in dit geval dan 75 gr water.

Dosering: 4% tot 8%

Lamecreme

Lamecreme is een emulgator die een zeer fijn huidgevoel geeft.  De zachtgele pastilles smelten bij 55º-65º.

Lamecreme is een makkelijke emulgator en kan je ook zonder  stabilisator gebruiken. Tevens lamecreme zeer geschikt als co-emulgator bij emulgatoren die wat minder stabiel zijn. Afhankelijk van de emulgator waarmee je lamecreme combineert kan je zowel lichte als wat zwaardere, rijkere creme’s met lamecreme maken.

Geschikt voor alle huidtypes en geeft een zacht huid gevoel met een matte glans. Heeft goede vochtbindende eigenschappen. Lamecreme is daarom ook zeer geschikt voor gebruik in nachtcremes  en bodymilks.

Emulsan

Emulsan (ook bekend als Emulsan II) is een emulgator voor crèmes en lotions.

Emulsan levert een stabiele crème op en heeft hydraterende eigenschappen. Emulsan gaat irritatie veroorzaakt door andere bestanddelen van de crème tegen.

Emulsan werkt het beste als je de creme met een staafmixer maakt. Je verwarmt de Emulsan samen met de vetten en verwarmt ook de waterfase. Als zowel vet en waterfase 70 graden hebben bereikt  dan giet je de waterfase bij de vetfase en emulgeert het geheel goed met de staafmixer. Zo krijg je een mooie lichte creme die zeer goed intrekt en geen vetlaagje op de huid achterlaat. Als je Emulsan gewoon roert wordt de creme vet en zwaar.

Dosering: bij lotions 13 – 15 % van de vetfase, bij creme 18 – 20 % van de vetfase.

Toevoegen: 5-10% op totale hoeveelheid.

Tip: voor een vette huid is lamecreme goed te mengen met tegomuls 1:1.

Fluidlecithine

Fluidlecithine super is een helder goudgele vloeistof met lichte lecithinegeur.  Fluidlecithine super kan zowel koud als warm verwerkt worden en dus ook achteraf nagedoseerd worden. Het kan ook goed dienen als terugvetter.

Fluidlecithine super verbetert het intrekvermogen van emulsies en zorgt ervoor dat werkzame stoffen beter opgenomen worden door de huid. Ook zeer geschikt voor badolie, massageolie en haarconditioner.

Dosering: 0.5- 1 % als terugvetter, 4 % bij een vetfase tot 40 %, 6% bij een vetfase hoger dan 40%  Gebruik gelvormer (xanthaangum of guarpitmeel 0.2-0.4%) of een kleine hoeveelheid bijenwas om de emulsie stabieler te maken.

Cetylalcohol

Cetylalcohol is een emulgator en stabilisator voor crèmes. Het wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen en is geschikt voor natuurcosmetica.

Als emulgator is het meestal een co-emulgator, een emulgator die naast een andere emulgator wordt gebruikt om daarmee te zorgen voor een betere en stabielere emulsie.

Je kunt het wel als enige emulgator gebruiken in  bijvoorbeeld crèmespoelingen.

Als stabilisator maakt cetylalcohol crèmes minder gevoelig voor schiften: een crème wil altijd weer schiften in een waterlaag en een olielaag, een beetje cetylalcohol vermindert dit risico.

Daarnaast zorgt cetylalcohol ook voor iets dikkere crèmes, is de crème wat dunner uitgevallen dan bedoeld dan kan het recept vaak worden verbeterd door toevoeging van 1-2% cetylalcohol.

Ook kan cetylalcohol balsems, zalven en andere watervrije mengsels wat hydrofieler maken: daardoor voelen ze prettiger aan op de huid.

Stearinezuur

Stearinezuur is een natuurlijk vetzuur uit katoenzaadolie.

Cosmetisch stearinezuur vergroot de stevigheid crémes en lotions en stabiliseert deze.

Wordt  ook gebruikt om zeep stevig te maken en een zijdeachtige structuur met verzachtende eigenschappen te geven.

Bovenstaande emulgatoren en meer vind je ook in de Aromalifestyle shop

Comment Section

26 reacties op “Emulgatoren


Door Dineke op 6 september 2017

Ik hoorde dat je lanoline ook kunt gebruiken als emulgator. Ik heb het uitgeprobeerd maar het werd geen succes. Eerst werd het een prachtig romige crème maar opeens viel de substantie uiteen in olie en water.
Heb jij hier ervaring mee?


Door greet vanlaer op 3 oktober 2017

Misschien wat cetylalcohol bijvoegen? Ik heb dit al achteraf gedaan. Dan liet ik de cetylalchol smelten, zorgde ik ervoor dat de crème ook licht warm was en goot ik de crème langzaam bij de gesmolten cetylalchol, intussen mixend (staafmixer).


Door greet vanlaer op 3 oktober 2017

Met Tegomuls heb ik dit ook al een keertje gedaan. Het heeft mijn crème gered.


Door mar op 3 maart 2020

heb je voor mij een receptje voor een lotion met tegomuls als emulgator ?


Door greet vanlaer op 3 oktober 2017

Ik gebruik voor cremes Tegomuls en cetylalcohol tegelijk. Dit geeft een satijnzacht resultaat. Als de crème te dik wordt, verdun ik het gewoon achteraf, met een hydrolaat (opgewarmd). Even de staafmixer erin, en het is in orde.


Door Carla op 7 januari 2018

Heb je ook recepten voor dagcreme voor een gevoelige huid? En voor shampoo en conditioner?


Door Diny op 6 mei 2018

Dag, ik lees hier over het mengen met een staafmixer. Maar dan heb je toch een behoorlijke hoeveelheid ingrediënten nodig om de staafmixer zijn werk te kunnen laten doen? Lukt dit met 50 gram crème?


Door Monica-Can op 7 mei 2018

Met 50 gram creme wordt het wat lastiger maar voor wat grotere hoeveelheden (vanaf 100 gram, bijv. bij bodylotion). Voor kleinere hoeveelheden kan je ook een melkopschuimertje gebruiken.


Door Rob op 28 juli 2018

Welke emulgator zou ik kunnen gebruiken om etherische olie on gedisteleerd water op te lossen?


Door Monica-Can op 1 augustus 2018

Het beste kan je dan biologische alcohol van 96 procent gebruiken. Dat is een goede emulgator om etherische olie met water te mengen.


Door Rob op 2 augustus 2018

Dankje!


Door Violetta op 19 februari 2019

Keratine is oplosbaar in water. Maar ik Zou graag keratine willen oplossen in olie. ik moet kunnen werken zonder de ingrediënten op te warmen. Welk soort emulgator kan ik hiervoor gebruiken? Alvast bedankt


Door Monica-Can op 21 februari 2019

Als je wilt werken zonder de ingredienten op te warmen dan kan je het beste een vloeibare emulgator gebruiken zoals fluidlecithine super of een andere vloeibare emulgator.


Door Caroline op 16 mei 2019

Bij het maken van een natuurlijk deodorant merk ik bij het opstijven dat de bovenlaag een andere (lichtere) kleur heeft dan de onderlaag (de rest van de deo). Hieruit concludeer ik dat de ingrediënten niet goed zijn gemengd? Overigens zijn de ingrediënten die ik gebruik, allemaal op olie basis. Is er dan dus toch ook een emulgator nodig? Of ligt het aan het van warm naar koud worden (stijf) worden proces? ingrediënten zijn; kokos olie, sheabutter, amandelolie, essentieel olien, natrium carbonaat en pijlwortel. Ben benieuwd of jij hier een antwoord op hebt? 😀


Door berber op 12 juni 2019

hoi caroliene, doordat de natrium carbonaat zwaarder is zacht het zout naar de bodem. daardoor krijg je een kleurverschil. wat langer blijven roeren en dan direct in de koelkast zetten zal wat schelen.
succes


Door Angela op 25 augustus 2019

Ik wil badolie maken met amandelie of zonnebloemolie en dan etherische olie erbij druppelen voor de geur en specifieke eerking voor geest en spieren bv…wat kan ik het best als emulgator gebruiken??


Door Yente op 20 februari 2020

Etherische olie mengen met vette plantenolie heeft geen emulgator nodig. Aangezien het beide oliën zijn. Om het mooi verdeeld in het badwater te krijgen kan je beter wel een emulgator gebruiken om te vermijden dat de olie op het wateroppervlak blijft drijven en een vettige rand achterlaat op het badwand. Ook om te vermijden dat de etherische olie te geconcentreerd op je lichaam gaat kleven en daardoor kan gaan irriteren. Emulgators hiervoor is of neutrale badolie, of mengen met volle melk of beter nog met melkpoeder, of mengen met honing voordat je het in het badwater doet.


Door Bert op 1 oktober 2020

Dus water en melkpoeder met bv eucalyptusolie zorgt ervoor dat die etherische olie in een diffuser beter tot zn recht komt/verdeeld wordt ?


Door atinna op 23 maart 2020

Ik zou graag badolie maken die zo weinig mogelijk aan de rand van het bad kleeft, maar aan de huid. Ik begrijp helaas niet wat al die % willen zeggen


Door Sandra op 9 mei 2020

Ik las ergens over “een snufje zout” als emulgator. Ik vroeg me af of dit idd een emulgator is en zo ja hoe dan?


Door SandraL op 17 september 2020

Ik heb een kamerspray gemaakt met zout als emulgator. Een theelepeltje zeezout, 15 (mag ook tot 20) druppels ess. olien, een glazen 50 ml. fles vullen met gedistilleerd water en klaar.


Door Monica-Can op 24 september 2020

Goed idee, bedankt voor de tip.


Door sandra op 23 juli 2020

wat voor emulgator moet ik gebruiken voor douchegel/shampoo? ( kruidenthee met wat kokosolie )


Door H. op 15 augustus 2020

Ik wil graag een eczeemzalf maken op basis van: bijenwas, kokosolie, etherische kruidenolie (calendulan, jojoba, lavendel).
Welke emulgator kan ik hiervoor het beste gebruiken?


Door Monica-Can op 24 augustus 2020

Als je alleen olie en boters gebruikt (dus een zalf maakt) dan heb je geen emulgator nodig. Een emulgator heb je alleen nodig als je water of waterachtige producten zoals hydrolaten e.d. met olie wilt mengen.


Door Lou op 10 november 2020

Kan iemand mij misschien vertellen hoe lang ik met de staafmixer moet gebruiken bij Emulsan?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.