Havermout ontbijt, voor als het 's ochtends snel moet gaan.
Wil je je dag echt goed beginnen? Probeer dan dit gezonde, supersnelle, havermout ontbijt.
Je kunt het ‘s avonds al klaar maken en haalt het ‘s ochtends zo uit de koelkast.
Havermout is een echt superfood. Heel gezond en helemaal niet zo ouderwets als de meeste mensen denken.
Niet voor niets beginnen veel topsporters hun dag met havermout. En het is ook zeker aan te raden voor iedereen die wil afvallen en behoefte heeft aan extra energie.
Dit havermout fruit ontbijt zorgt ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, het geeft een voldaan gevoel en het zorgt ervoor dat je geen trek krijgt in ongezonde tussendoortjes waardoor je slank en energiek blijft.
De voordelen van havermout
- Havermout wordt gemaakt van haver en bevat zeer veel vezels die je snel een verzadigd gevoel geven.
- Het bevat veel eiwitten en weinig vet.
- Het verlaagt je bloedsuikerspiegel
(minder pieken in je bloedsuikerspiegel) en geeft je voor een lange tijd (stabiele) energie. - Wanneer je regelmatig havermout eet verlaag je op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel.
Wat heb je nodig voor je havermout ontbijt
Ik geef je een aantal verschillende variaties maar je hebt voor ieder recept de volgende basis ingrediënten nodig:
- Havermout vlokken
- Melk (kan ook amandelmelk of sojamelk zijn)
- Griekse of Turkse yoghurt (naturel) die is steviger en dikker dan gewone yoghurt (of soja yoghurt)
- Chia zaad en/of lijnzaad
- Indien gewenst een zoetstof zoals agavesiroop, ahornsiroop, oerzoet of honing.
- Lege glazen potjes met deksel (inhoud van 200 of 250 ml.)
Tip:
Als je geen griekse of turkse yoghurt hebt of je wilt soja yoghurt gebruiken dan kan je het beste de yoghurt in een vergiet met daarin een een schone theedoek of kaasdoek een nacht uit laten lekken. Dan heb je ook lekkere stevige yoghurt en het vocht (de wei) kan je weer voor andere dingen gebruiken zoals het fermenteren van groente.
Stap 1:
Vul de glazen pot voor ongeveer 1/3 met havermout, 1 ½ theelepel chia zaad en/of lijnzaad en giet er dan een beetje melk op totdat de havermout net onder staat.
Als je een proteine poeder gebruikt dan kan je dit ook het beste gelijk met de havermout toevoegen zodat je het goed kan mengen.
Stap 2:
Voeg 1/3 deel yoghurt toe (de pot is nu voor 2/3 gevuld) en doe de deksel op de pot, hierna goed schudden zodat alles zich goed mengt.
Stap 3:
Voeg fruit toe (het laatste 1/3 deel van de pot) en roer dit voorzichtig door het yoghurt/havermout mengsel.
Stap 4:
Zet het geheel in de koelkast voor minimaal 1 nacht.
Afhankelijk van het fruit wat je gebruikt kan je het havermout ontbijt 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Alleen de banaan variant is maximaal 1-2 dagen goed.
Doordat de havermout en chia/lijnzaad in de nacht weken in de yoghurt en de vloeistof absorberen krijgen ze een hele lekkere zachte textuur. En het fruit geeft ook nog smaak af.
Hier vind je 6 verschillende variaties voor je havermout ontbijt:
1. Mango-amandel:
Voeg verse mango (ongeveer een halve mango), 1 theelepel honing (of agavesiroop/ahornsiroop als je niet van honing houdt) en ¼ theelepel amandel extract toe (of voeg een theelepel gemalen amandelen bij je havermout mengsel als je geen amandelextract in huis hebt).
2. Blauwe bessen/Ahorn siroop
Voeg blauwe bessen toe tot de pot vol is (ongeveer 1/3 van de pot) en 2 theelepels ahorn siroop
3. Appel/Kaneel
1/3 appelmoes, ½ tl. kaneel en 1 theelepel honing.
4. Banaan/Chocolade
1 kleine banaan, 1 eetlepel (rauwe) cacaopoeder (of 2 maatschepjes vianesse chocolade proteine poeder) en honing naar smaak.
5. Banaan/Pindakaas
1 kleine banaan, 1 eetlepel pindakaas en 1 tl. honing of andere zoetstof naar smaak
6. Frambozen/Vanille
Frambozen en ¼ tl. vanille pasta of vanille extract
Je kunt natuurlijk je fantasie de vrije loop laten en nog veel meer leuke en lekkere variaties bedenken.
Ik vind dit havermout ontbijt recept werkelijk ideaal voor de ochtenden waarin alles snel moet gaan. Ik kan het ‘s avonds al voorbereiden (soms bereid ik het zelfs al voor meerdere ochtenden tegelijk voor) en hoef ‘s ochtends alleen nog maar de koelkast open te doen en mijn ontbijt eruit te halen. Het is gezond en ook nog eens heel erg lekker.
Heb je zelf een lekkere variatie op dit recept dan zou ik het leuk vinden als je dat hieronder met ons zou willen delen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.
Nog een heerlijk recept met havermout:
Blauwe bessen havermout muffins
Heb je nog wat havermout over dan kan je er ook badzout van maken want havermout is ook heel goed voor je huid
Bron: The Yummy Life