Vanillepasta, een makkelijke vervanger voor vanillestokjes

Vanillepasta, een makkelijke vervanger voor vanillestokjes

Deze vanillepasta is ideaal als vervanger voor vanillepoeder of vanillestokjes. Het heeft een intensieve vanillesmaak en kan heel lang bewaard worden. Ook leuk om als geschenk mee te nemen voor iemand die graag bakt.

Een  tijdje geleden had ik bij de Sligro een grote hoeveelheid vanillestokjes gekocht maar ik vind het altijd zo’n gedoe als ik vanillestokjes moet gebruiken in een recept. Eerst het vanillestokje opensnijden, vanille eruit halen en dan alles in  het recept en later weer de stokjes eruit vissen.  Dus toen ik dit recept tegenkwam wist ik meteen, dat is de oplossing voor mijn vanillestokjes probleem 😉 .

I.p.v. een vanillestokje gebruik ik nu een theelepeltje vanillepasta in mijn recepten en dat werkt perfect.

 

vanillepasta

 

Wat heb je nodig voor je vanillepasta:

(voldoende voor 3 potjes van 100 ml.)

40 gram vanillestokjes (dit zijn ongeveer 15 stuks)

400 gram ruwe rietsuiker (je kunt ook kokosbloesemsuiker of gewone suiker gebruiken)

200 gram water

Bereiding

Snijd de vanillestokjes in stukken en doe deze samen met de suiker in een blender of keukenmachine en maal het geheel goed fijn.

Doe het suiker vanille mengsel in een pan en voeg hier 200 ml. water aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 10 minuten zachtjes doorkoken. Af en toe even roeren. Pas op, de massa wordt erg heet.

Giet de pasta dan in de schone, bij voorkeur warme, gesteriliseerde potjes (ik zet ze in de koude oven voordat ik het recept ga maken, zet de oven dan aan op 120 graden en laat ze dan in de warme oven staan totdat ik ze nodig heb).

Doe de deksels erop en laat afkoelen.

De massa wordt bij het afkoelen nog wat dikker.

In plaats van een vanillestokje kun je nu 1 theelepel vanillepasta in een recept gebruiken.

De mini mason jar potjes op de foto komen uit de Aromalifestyle shop en zijn natuurlijk heel leuk als je de vanillepasta cadeau wilt geven. Klein labeltje eraan met gebruiksaanwijzing en je hebt een uniek zelfgemaakt geschenk.

 

 

Rine
Door

Rine

op 02 Jul 2017

Handig! Hoe lang is het te bewaren, zowel geopend als ongeopend?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 Jul 2017

De dichte potjes zijn minstens 1 jaar houdbaar omdat ze vacuum trekken tijdens het afkoelen. De geopende zal ook minstens 3 maanden houdbaar zijn want suiker is een prima conserveringsmiddel, altijd met een schone lepel de vanillepasta uit het potje halen dan kan er niet veel misgaan.

Ingrid
Door

Ingrid

op 25 Feb 2018

Stomme vraag misschien, maar het valt me op dat je niet alleen het merg van de vanillepeulen gebruikt. In hoeverre heeft dat invloed op de smaak?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Feb 2018

De smaak van de pasta is perfect vanille achtig. Ik denk juist dat door de hele vanille stokjes gebruikt worden de smaak nog intensiever is.

Ingrid
Door

Ingrid

op 27 Feb 2018

Goed om te horen, dank je!

Ingrid
Door

Ingrid

op 25 Feb 2018

oja ... stel dat ik de suiker zou willen vervangen door bijvoorbeeld dadels. Moet ik dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Feb 2018

Met dadels heb ik het nog nooit geprobeerd. Ik weet niet of het dan nog zo lang houdbaar is. Ik denk dat je minder dadels nodig hebt omdat die veel meer volume hebben dan suiker. Maar hoeveel zou ik niet kunnen zeggen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 27 Feb 2018

Ik ga het gewoon proberen en dan laat ik het je weten. Nogmaals dank!

marina
Door

marina

op 15 Mar 2018

kan je de stokjes zelf opeten dan ? is dat niet gevaarlijk ?

carine
Door

carine

op 26 Mar 2018

Enig idee hoe je deze pasta in de Thermomix kan klaarmaken aub?

Reactie plaatsen