Page content

Vanillepasta, een makkelijke vervanger voor vanillestokjes

Vanillepasta, een makkelijke vervanger voor vanillestokjes

Deze vanillepasta is ideaal als vervanger voor vanillepoeder of vanillestokjes. Het heeft een intensieve vanillesmaak en kan heel lang bewaard worden. Ook leuk om als geschenk mee te nemen voor iemand die graag bakt. En je kunt het recept met of zonder Thermomix maken.

Een  tijdje geleden had ik bij de Sligro een grote hoeveelheid vanillestokjes gekocht maar ik vind het altijd zo’n gedoe als ik vanillestokjes moet gebruiken in een recept. Eerst het vanillestokje opensnijden, vanille eruit halen en dan alles in  het recept en later weer de stokjes eruit vissen.  Dus toen ik dit recept tegenkwam wist ik meteen, dat is de oplossing voor mijn vanillestokjes probleem 😉 .

I.p.v. een vanillestokje gebruik ik nu een theelepeltje vanillepasta in mijn recepten en dat werkt perfect.

 

vanillepasta

 

Wat heb je nodig voor je vanillepasta:

(voldoende voor 3 potjes van 100 ml.)

40 gram vanillestokjes (dit zijn ongeveer 15 stuks)

400 gram ruwe rietsuiker (je kunt ook kokosbloesemsuiker of gewone suiker gebruiken)

200 gram water

Bereiding

Ik geef eerst de bereidingswijze zonder Thermomix en daarna die voor de Thermomix (of andere keukenmachine waarmee je ook kunt koken zoals die van Kenwood, Aldi of Lidl).

Snijd de vanillestokjes in stukken en doe deze samen met de suiker in een blender of keukenmachine en maal het geheel goed fijn.

Doe het suiker vanille mengsel in een pan en voeg hier 200 ml. water aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 10 minuten zachtjes doorkoken. Af en toe even roeren. Pas op, de massa wordt erg heet.

Giet de pasta dan in de schone, bij voorkeur warme, gesteriliseerde potjes (ik zet ze in de koude oven voordat ik het recept ga maken, zet de oven dan aan op 120 graden en laat ze dan in de warme oven staan totdat ik ze nodig heb).

Doe de deksels erop en laat afkoelen.

 

Werkwijze Thermomix

Doe de vanillestokjes en suiker in de mengbeker  30 seconden op stand 10

Voeg 200 ml. water toe, meng 5 seconden op stand 5

Dan 15 minuten koken op stand Varoma, zonder maatbeker.

Nu nog een keer malen, 30 seconden op stand 8

Giet de massa nu in de voorbereide warme potjes (zie boven) en sluit af.

 

De massa wordt bij het afkoelen nog wat dikker.

In plaats van een vanillestokje kun je nu 1 theelepel vanillepasta in een recept gebruiken.

De mini mason jar potjes op de foto komen uit de webshop en zijn natuurlijk heel leuk als je de vanillepasta cadeau wilt geven. Klein labeltje eraan met gebruiksaanwijzing en je hebt een uniek zelfgemaakt geschenk.

 

 

Comment Section

2 reacties op “Vanillepasta, een makkelijke vervanger voor vanillestokjes


Door Rine op 2 juli 2017

Handig! Hoe lang is het te bewaren, zowel geopend als ongeopend?


Door Monica-Can op 3 juli 2017

De dichte potjes zijn minstens 1 jaar houdbaar omdat ze vacuum trekken tijdens het afkoelen. De geopende zal ook minstens 3 maanden houdbaar zijn want suiker is een prima conserveringsmiddel, altijd met een schone lepel de vanillepasta uit het potje halen dan kan er niet veel misgaan.

Plaats een reactie


*