Deze blauwe bessen havermout muffins zijn niet alleen lekker maar ook nog eens gezond voor je want ze zitten boordevol gezonde ingrediënten.
De combinatie van zachte, luchtige muffins met een krokante topping van amandelen, haver en ahornsiroop maken deze muffins extra lekker.
Blauwe bessen behoren namelijk tot de superfoods. Dit kleine besje bevat anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten.
De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter. Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderings proces.
En ze smaken ook nog eens fantastisch.
Een ander superfood in dit recept is havermout. Meer over de voordelen van havermout kan je ook lezen in mijn havermout vruchtenontbijt recept.
Ook lijnzaad, een echt superzaad, ontbreekt niet in dit recept.
De combinatie van een luchtige, zachte muffin met een heerlijke knapperige havermout-amandel topping maken deze blauwe bessen havermout muffins onweerstaanbaar lekker. En het is eenvoudig om te maken.
Wat heb je nodig voor de blauwe bessen havermout muffins
Amandel-havermout topping:
30 gram speltbloem type 630 (de lichte soort) of eventueel gewone bloem
30 gram havermout vlokken
40 ml. ahornsiroop (of eventueel agave siroop)
1 druppel kaneel etherische olie
50 gram zachte boter of kokosolie
50 gram gehakte amandelen
Muffin beslag:
170 gr verse of diepvries blauwe bessen
200 gram speltbloem plus 2 theelepels voor de bessen (je kunt de speltbloem eventueel ook vervangen door gewone bloem)
100 gram havermout vlokken
2 eetlepels gebroken lijnzaad
2 theelepels bakpoeder (bij voorkeur wijnsteenbakpoeder, natuurwinkel)
1/2 theelepel zeezout
200 gram ruwe rietsuiker, kokosbloesem suiker of oerzoet
2 druppels vanille absolue
1 ei
180 ml karnemelk (je kunt ook (soja)yoghurt met water aanlengen ipv karnemelk)
60 ml. kokosolie (of zonnebloem olie)
Recept blauwe bessen havermout muffins (12 stuks)
Ik gebruik het liefst bevroren blauwe bessen voor mijn recept omdat ze dan mooi heel blijven tijdens het bakken. Als je verse blauwe bessen hebt, was en droog ze en zet ze dan een uurtje van tevoren in de vriezer zodat ze goed koud zijn.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een muffinbakvorm (voor 12 muffins) in of leg er papieren muffin vormpjes in.
Havermout-amandel topping:
Meng het speltmeel, havervlokken, amandelen goed door elkaar in een kom. Smelt de boter of kokosolie op een laag vuur (niet te heet, alleen zacht laten worden) en voeg dan de kaneel etherische olie toe, roer dit even goed door. En voeg dan de ahorn siroop toe. Meng dit mengsel door de speltmeel mix en zet apart.
Beslag:
Neem een grote beslagkom en meng alle droge ingrediënten (spelt meel, havermout vlokken, gebroken lijnzaad, bakpoeder, zeezout en suiker) goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
Neem een 2e kom en mix daarin ei, olie, vanille absolue en karnemelk met een mixer totdat het geheel schuimig is. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng met de mixer tot een mooi beslag.
Neem nu de blauwe bessen uit de vriezer en meng deze met de 2 theelepels meel (dit zorgt ervoor dat ze mooi verdeeld in het beslag blijven zitten en niet naar beneden zakken)
Spatel dan voorzichtig de bessen door het meel totdat ze goed verdeeld zijn.
Vul de muffinvorm met het beslag en verdeel dan de topping over de muffins.
Zet de vorm in de oven en bak 25-30 minuten (afhankelijk van je oven) totdat de muffins gaar zijn. De blauwe bessen havermout muffins zijn gaar als je er met een satestokje (of schone breinaald) in prikt en er geen beslag meer achterblijft aan het stokje.
Af laten koelen en eet smakelijk!