Sinds een paar maanden hebben we 2 bokashi emmers in huis. Omdat wij best wel heel veel groente en fruit eten en wij hier op de flat geen biobak hebben moest al het bioafval in de normale vuilnisbak. En dat stoorde mij eigenlijk best wel om dat nuttige groenafval zo maar weg te gooien. En daarnaast gaat het behoorlijk stinken in de vuilinisbak. Dus toen ik op een website ineens de bokashi keukenemmer tegenkwam wilde ik daar meteen meer van weten.
Wat is een bokashi emmer?
Voor iedereen die (net als ik een paar maanden geleden) geen idee heeft wat een bokashi emmer is heb ik even een stuk van de gebruiksaanleiding gekopieerd:
Een bokashi keukenemmer is een handige en compacte manier om je keukenafval tot een soort plantencompost te verwerken. Maar niet door verrotting maar door fermentatie. En dat ruikt een stuk aangenamer.
In de Bokashi keukenemmer wordt het keukenafval vermengd met Bokashi-starter. Het resultaat is een natuurvriendelijke verwerking van het keukenafval, zonder rotting. Dat proces begint zodra de keukenemmer vol is en duurt maximaal 2 weken. Tijdens de werking komt er zelfs sap vrij, dat na verdunning kan dienen als plantenvoeding. Tijdens deze verwerkingsperiode wordt de tweede keukenemmer, die standaard in het starterspakket zit, in de keuken geplaatst om het keukenafval in te deponeren. Het gefermenteerde keukenafval is nu te gebruiken als hoogwaardige bodemverbeteraar voor in de tuin.
Bokashi keukenemmer zorgt voor natuurvriendelijke bodemverbeteraar. Niet composteren, maar fermenteren waardoor keukenafval een effectievere bemesting van de tuin vormt. Dat is het geheim van de Bokashi keukenemmer. Normaliter verdwijnt GFT-resten op de composthoop en kan gaan rotten. Energie verdwijnt zo uit het keukenafval. In de Bokashi keukenemmer krijgen groente- en fruitresten juist extra energie, waardoor het een goede bodemverbeteraar is.
Gebruik van de bokashi emmer
Ik heb de bokashi in eerste instantie gebruikt om mijn oude aarde van de balkonplanten van afgelopen jaar weer op te waarderen en zo weer te hergebruiken. En nadat de eerste emmer met bokashi afval 3 weken had gestaan was het tijd om de bokashi te gaan verwerken met de aarde.
Toen ik na 3 weken de bokashi keukenemmer voor het eerst weer open maakte was de geur helemaal niet slecht, inderdaad een beetje frisse zoetzure geur in ieder geval een stuk aangenamer dan rottende groente. Als de deksel dicht is ruik je trouwens helemaal niks in de keuken.
Via internet had ik een grote afsluitbare ton van 60 liter besteld. Hieronder zie je hem op de foto. In deze ton heb ik de bokashi gemixed met oude aarde van de balkonbakken en inderdaad na 6 weken was bijna alle afval verteerd en had ik een bak vol met mooie gezonde aarde. Ik heb de aarde nogmaals gezeefd en daarna gebruikt voor de planten.
Vloeibare mest
Het vocht wat regelmatig uit de emmer wordt afgetapt gebruik ik als vloeibare mest voor de planten en het bokashi afval laat ik nu met minder aarde composteren tot mest voor mijn balkonplanten. Hieronder kan je zien dat de planten het erg goed doen. Ik ben echt zeer tevreden met mijn bokashi emmers.
Bokashi emmers kan je kopen via verschillende webshops maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Op Youtube vind je verschillende video´s maar deze video vind ik eigenlijk het makkelijkst en hiervoor heb je maar weinig nodig. Als ik dat eerder had gezien had ik ze ook zelf gemaakt.
https://youtu.be/GIqT4Tz6rpo
Door
Janey Stephens
op
17 Nov 2018
Je kunt Bokashi ook in het groot doen, in ieder geval zijn de micro-organismen en de bijbehorende mineralen dan veel goedkoper. Kijk bij Agriton op de website.
Reageren
Door
Petra
op
08 Jun 2018
Even benieuwd of je de bokashi-emmers nog gebruikt... levert het niet meer bokashi-afval op dan je kunt verwerken op je balkon (of, zoals wij hebben, een klein binnenplaatsje)? Het systeem lijkt me geweldig, maar daar heb ik nog wel mijn vraagtekens bij...
Reageren
Door
Moa
op
20 Jun 2017
Super, weer wat geleerd, bedankt. Nu kijken of het in mijn huishouden werkt.
Reageren
Door
Monica-Can
op
22 Jun 2017
Graag gedaan, ben benieuwd of jij ook zo tevreden zal zijn als ik ermee ben. Laat je het ons later weten?
Reageren
Door
Arme grond
op
20 Mar 2017
Ik heb een grote 'tuin' in Frankrijk met heel droge grond, en de grond is ook arm. Er staan wel prachtige eiken. Maar we willen er bijvoorbeeld bijzetten, en die moeten kunnen groeien. En helaas: er zijn veel plaatsen zonder gras of struiken, waar eerder grind lag. Die kunnen ingezaaid worden, of zelfs bomen kunnen er komen maar de bodem is arm. Misschien kan ik de bodem op die stukken (die voorheen grind waren) verrijken met dat sterke 'vocht', maar moet ik het dan nog zoveel verdunnen? Zou een zwaardere bemesting niet beter zijn, en hoeveel zou ik het dan verdunnen? Of toch alleen maar de bakken met afval hiervoor gebruiken?
Reageren
Door
Justin Case
op
29 Jun 2020
Er zijn planten voor alle omstandigheden. Tijm en lavendel bijvoorbeeld houden juist van die arme, droge rotgrond. Ben je inmiddels al aan de Bokashi gegaan, dan hoop ik van harte dat je er op tijd achter bent gekomen dat verdunnen van het gefermenteerde vocht niet kan, maar MOET. Het is namelijk anders veel te scherp en zelfs schadelijk. Meer mesten dan aanbevolen is altijd foute boel.
Overigens is de Bokashi-emmer typisch iets voor kleinbehuisden. In jouw situatie kun je beter zorgen voor bedekte grond, om vocht vast te houden als het er is. En kijk in je omgeving naar wat andere mensen in hun tuin hebben of op hun velden verbouwen. Met de natuur mee is het makkelijkst, het gezondst, het effectiefst en ook nog eens het goedkoopst.
Als je plaats hebt voor een composthoop, zou ik daar zeker voor gaan. Open hopen stinken niet. Wel mogen er alleen ongekookte groene resten op. En sommige dingen, zoals sinaasappels, composteren minder snel. Succes!
Reageren
Door
Monica-Can
op
29 Mar 2017
Je kunt het vocht uit de bokashi emmer prima gebruiken om de grond te verrijken. Verdunnen is handig omdat je dan meer vocht hebt en het beter verdeeld over de bodem. En je kunt de inhoud van de bokashi emmer ook heel goed gebruiken om de grond te verbeteren.
Reageren
Door
Sas
op
13 Mar 2016
Bedankt voor deze info Monica! Het filmpje is erg duidelijk en ik ben dit weekend aan de slag gegaan. Heb 4 frituurvetemmers bij de friettent kunnen ophalen elen en 2 kraantjes voor regenton bij de bouwmarkt. Nu nog even de lijm laten drogen. Hoop dat mijn groenten en kruiden in mijn daktuin er net zo blij mee zijn als jouw plantjes.
Reageren
Door
Greet Vanlaer
op
17 Apr 2019
Goed idee! Ik ga ook even langs bij de frituur hier om de hoek.
Ben helemaal verkocht voor dit plan!
Reageren
Door
Lucien Knol
op
16 Jul 2018
Er moet nog wel van die Bokashi organisme worden toegevoegd. Tis niet alleen een emmer met een kraantje volgens mij.
Reageren
Door
Monica-Can
op
16 Jul 2018
Dat klopt, die speciale organismes zorgen ervoor dat het bio afval gecomposteerd wordt. Meestal kan je dat gelijk met de bokashi emmer bestellen of het zit er in een pakket bij.
Reageren
Door
Monica-Can
op
14 Mar 2016
Leuk, jouw plantjes zijn er vast ook heel blij mee. Ik zou niet meer zonder mijn bokashi emmers willen. Altijd gezonde aarde op voorraad en ik hoef geen mest meer te kopen.
Janey Stephens
op 17 Nov 2018Petra
op 08 Jun 2018Moa
op 20 Jun 2017Monica-Can
op 22 Jun 2017Arme grond
op 20 Mar 2017Justin Case
op 29 Jun 2020Monica-Can
op 29 Mar 2017Sas
op 13 Mar 2016Greet Vanlaer
op 17 Apr 2019Lucien Knol
op 16 Jul 2018Monica-Can
op 16 Jul 2018Monica-Can
op 14 Mar 2016