Permacultuur tuinieren

Permacultuur tuinieren

Een paar maanden geleden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met permacultuur en dit heeft een diepe indruk op mij achter gelaten.

Ik heb er veel over gelezen de afgelopen tijd en een paar interessante documentaires gezien en ik weet nu zeker dat ons project  een tuin op basis van perma cultuur krijgt.

 

permacultuur

Wat is permacultuur?

Het woord permacultuur is een samengesteld uit de woorden permanent en agricultuur.  Wanneer je tuiniert volgens de permacultuur principes dan werk je in harmonie met de natuur en niet tegen de natuur (want dat is wat ´normaal´tuinieren eigenlijk is, een constante strijd tegen de natuur).

Wat zijn de voordelen van een perma cultuur tuin (of balkon want permacultuur kan je ook op je balkon of terras toepassen).
  • Een natuurlijke tuin die weinig onderhoud vereist.
  • Biologisch tuinieren zonder kunstmest of pesticiden.
  • Biologische groente en fruit uit eigen tuin.
  • Goed voor bijen en andere nuttige insecten in de natuur.
  • Je produceert je eigen natuurlijke grond zonder toevoeging van ´gekochte´aarde van buitenaf.
  • Hergebruik van allerlei natuurmaterialen uit je tuin bijv. als je bouwmateriaal, voor je haard.
  • Minder energie- en waterverbruik.
  • Een tuin die heel oud kan worden, hoe langer een permacultuur tuin bestaat hoe mooier en onderhoudsvriendelijker die wordt.

De bokashi emmer kan bijvoorbeeld een zeer goed onderdeel zijn van een perma cultuur tuin of balkon.

 

De basisprincipes

 

In dit artikel probeer ik in het kort de basisprincipes van het perma cultuur tuinieren uit te leggen.  Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten dan kan ik je zeker de site van Permacultuur Nederland aanbevelen.

1. Ontwerp een voedselbos en geen standaard moestuin.


De natuur doet altijd haar uiterste best om van iedere open vlakte een bos te maken. In de natuur vind je geen groente in rijtjes en strakgemaaide grasvelden. Alles groeit door elkaar en heeft zijn eigen functie,  bomen, planten en dieren ondersteunen elkaar en zorgen voor een rijk bodemleven.

Een (moes) tuin zoals wij die kennen is voor de natuur een kale dorre vlakte en wij doen constant ons best om de natuur te verhinderen van de moestuin weer een bos te maken. We wieden onkruid, maaien het gras kort en ploegen iedere keer de grond weer om.  Dat kost veel tijd en energie.

In de perma cultuur werk je samen met de natuur en maak je van je tuin je eigen voedselbos.

Let op: als je houdt van een strak gemaaid gazon en een hele nette overzichtelijke tuin met strakke randen en beplanting dan is perma cultuur waarschijnlijk niets voor jou.

 

permacultuur groente


2.  Ontwerp een omgeving voor mens en dier


Het principe van perma  cultuur is een tuin waarin iedereen een plaats heeft en profijt heeft van de tuin.

Natuurlijk kijk je naar je eigen wensen bij het ontwerpen van je tuin.

Wat wil je doen in je tuin. Wil je een plek om te zonnen, een terras om te relaxen met vrienden en te genieten van een barbeque of haardvuur.

Welke biologische groente, kruiden en bloemen wil je in je tuin. Hoe werken deze planten samen en welke dieren trekken ze aan.

Zorg voor mooie voedzame bloemen voor bijen. Heb je ruimte voor een paar kippen of misschien wel voor een paar konijnen of schapen/geiten die het gras voor je kort houden.

Zorg voor een bio diversiteit in je tuin voor mens en dier.

Door de monocultuur die in de landbouw wordt toegepast wordt het bodemleven steeds armer (en moeten de boeren met kunstmest werken om nog een goede oogst te krijgen). Door op jouw stukje grond permacultuur toe te passen kan je het bodemleven weer in stand bregen en dat brengt ons meteen bij het volgende basisprincipe:

3. Maak je eigen vruchtbare ´bos´grond


De basis van perma cultuur is de goede vruchtbare grond die je zelf opbouwt met behulp van je eigen compost. Alleen bij de start van je perma cultuur tuin (of balkon) haal je goede grond van buiten.

Daarna ga je bouwen aan je eigen vruchtbare grond. Door een composthoop (en bokashi), zorg voor een goed bodemleven met wormen in je grond en als je de plaats ervoor hebt neem dan een paar kippen (het liefst natuurlijk van Red een legkip).

De kwaliteit van je bodem is heel belangrijk want dit bepaalt uiteindelijk ook de kwaliteit van je planten en je hele perma cultuur ´bos´tuin.

 

kippen voor permacultuur

 

4. Zorg voor een goed ecosysteem


In een gezond eco-systeem zijn geen voedingsstoffen van buitenaf nodig. Het is een gesloten systeem.

De regen wordt opgeslagen in de bodem, het zonlicht wordt opgevangen door de bomen, bladeren vallen op de grond en bacteriën in de bodem zetten dit om in voeding. Dieren bemesten de bodem en houden hem luchtig. etc. etc.

Dus je gebruikt geen kunstmest en geen kraanwater. Regenwater kan je opvangen met een regenton om je tuin in hele droge periodes water te geven.

De bedoeling van de perma cultuur is om het systeem zoveel mogelijk zichzelf in stand te laten houden zonder menselijk ingrijpen. Daarom heb je in een tuin op basis van permacultuur uiteindelijk ook veel minder werk en kan je echt genieten van je tuin.

Perma cultuur inspireert je om jouw tuin ook slimmer te maken in het opvangen en hergebruiken van grondstoffen. Je eet groente uit je tuin, gebruikt kruiden voor je gezondheid en als smaakmaker en je kunt overtollig snoeihout gebruiken om te verwarmen of zelfs om op te koken. En misschien heb je wel eieren van je eigen kippen.

Maar je laat altijd voldoende staan voor het dierleven in je tuin en  om voldoende zaden te krijgen voor het volgend jaar.

Permacultuur op je balkon

Ook op je balkon kan je met de principes van perma cultuur werken.

Plant planten bij elkaar die elkaar ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld basilicum bij tomatenplanten, lavendel om bijen aan te trekken die weer zorgen voor de bestuiving van je groenteplanten.

Er zijn genoeg groente planten en zelfs kleine fruitbomen die je op het balkon in potten kunt planten. Kruiden en trostomaatjes kan je zelfs in de vensterbank kweken.

Zelfs een bonenplant kan je op een balkon houden.

Ook sla doet het prima in pottten en op het balkon heb je dan 1 groot voordeel: er zijn geen slakken die je sla op eten ;-) .

Tomaten die op een overdekt balkon staan en voldoende voeding krijgen kunnen het hier zelfs beter doen dan in een tuin omdat ze niet nat worden en daardoor minder last van schimmels hebben.

Gebruik een bokashi emmer om ook op het balkon je eigen compost en aarde te maken en zo kun je ook op kleine schaal prima perma cultuur toepassen.

Meer weten

Wil je meer weten over perma cultuur kijk dan eens op de website van Permacultuur Nederland.

Hier vind je ook een paar zeer interessante documentaires en ook op Youtube zijn de nodige interessante video´s te vinden over perma cultuur.
Greet
Door

Greet

op 07 Mar 2019

Wow, Monica, ik had hier nog nooit van gehoord. Onbegrijpelijk eigenlijk, want het is de logica zelf: kijken naar wat de natuur wil. Ben helemaal gewonnen, zie het meteen zitten.

Reactie plaatsen