Handleiding wecken met een pressure canner
Als je voor het eerst gaat wecken met een pressure canner kan dit best overweldigend zijn. Voor mij was het dat in ieder geval. Alhoewel ik al een aantal jaar aan het wecken was met een normale weckketel merkte ik echt een drempel om te gaan wecken met mijn pressure canner. Ik had mijn pressure canner al meer dan een maand in huis voordat ik hem de eerste keer ging gebruiken. En toen ik hem eenmaal gebruikt had en merkte hoe eenvoudig het eigenlijk was, was ik verslaafd ;-).
Misschien zie jij ook op tegen het wecken met een pressure canner maar met deze handleiding hoop ik dat je het zelfvertrouwen krijgt om er toch mee te starten wan het is echt simpel.
Voorbereiding
Voor je gaat beginnen met wecken zorg je dat je alles klaar hebt staan wat je nodig hebt.
Zorg dat je voldoende potten en deksels in de juiste maat hebt voor het product dat je wilt gaan wecken.
Een speciale wecktrechter om de potten zonder knoeien mee te vullen.
Ook handig is een speciale tang waarmee je de warme potten uit de oven kunt halen en later uit de pressure canner.
Verder heb je een dunne spatel nodig om luchtbellen uit de potten te halen. Ik heb zelf een spatel met aan de achterzijde een magneet, hiermee kan je makkelijk de deksels uit het hete water halen voor ze op de potten gaan.
Die zat bij deze canner tool set die ik ooit bij Amazon besteld heb.
Zet een schaaltje met witte natuurazijn en een schoon doekje klaar.
Potten verwarmen
Voor je begint met je product klaar te maken zorg je ervoor dat je potten warm zijn. Bij een pressure canner hoef je je potten niet te steriliseren omdat dit vanzelf gebeurt door de hoge temperaturen tijdens het weckproces. Het is echter wel belangrijk dat je potten warm zijn. Je kunt dit doen door ze in een bak met heet water te zetten. Zelf vind ik het opwarmen in de oven makkelijker. Ik zet mijn potten in de koude oven en zet de oven dan op 120 graden en laat de oven opwarmen. Als de oven op temperatuur is, zet ik deze uit en laat de potten dan in de warme oven staan tot ik ze ga gebruiken.
Deksels voorbereiden
De deksels doe je in een pan met heet water en een scheut azijn, als je werkt met weckpotten met 2 delige deksels, dan beide delen in het water doen. Het water aan de kook brengen en dan het gas uitzetten. Deksels in het warme water laten liggen.
Door het warme water wordt het rubber randje in de deksel zacht en zal straks de pot goed afsluiten.
Alhoewel er genoeg mensen wecken in een pressure canner met normale potten met standaard schroefdeksels, kan ik dit niet aanbevelen.
Het is van belang dat de potten bestand zijn tegen de hoge druk in de pressure canner. De zogenaamde mason jars zijn hier het meest geschikt voor.
Het grote voordeel van een 2- delige deksel is dat je na het wecken de ring van de pot afhaalt en zo goed kan controleren of de pot vacuum getrokken is. Ook later blijft dit een goed controle middel. Als de inhoud van de pot om de een of andere reden bederft zal de deksel losgaan en dan weet je dat je de inhoud niet meer kunt gebruiken. Een veilig idee.
Wil je meer weten over de weckpotten die je kunt gebruiken lees dan ook dit artikel
De pressure canner voorbereiden
Zet je pressure canner op het gasfornuis of de keramische/elektrische kookplaat en zorg dat het rekje onderin zit. Mocht je 2 lagen willen wecken, zorg er dan ook voor dat het tweede rekje klaar ligt. Helaas werken pressure canners niet op een inductie kookplaat.
Je te wecken product bereiden
Bereid nu het product wat je wilt gaan wecken.
Wecken met de pressure canner
Als het product wat je wilt gaan wecken klaar is kan je gaan starten met het vullen van de potten.
Haal je potten met de tang uit de oven en zet ze op het aanrecht op een houten plank of op een theedoek. Zorg dat ze stevig staan.
Zet de trechter op de pot en vul je pot met het te wecken product. Zorg voor 2 cm. ruimte tot de rand..
Vul zo alle potten die je wilt gaan wecken. Veeg dan de randen schoon met een doekje gedrenkt in een beetje witte natuurazijn. Dit zorgt ervoor dat de randen vrij van vet en vuil zijn waardoor de deksels goed vacuum kunnen trekken.
Haal nu de deksels en ringen uit en warme water en leg de deksel op de pot en draai de ring op de pot. Draai de ring niet te vast maar totdat deze net vast zit.
Zet de potten nu in de pressure canner.