Page content

Young Living en doTerra

Young Living en doTerra

Regelmatig krijg ik vragen over de etherische olie van Young Living en doTerra. Omdat het veel tijd kost om al deze mails te beantwoorden heb ik besloten om dit artikel te plaatsen. Hier vind je mijn mening over deze twee firma's.

Wie zijn Young Living en doTerra

Voor iedereen die deze 2 namen niets zegt: Young Living en Doterra zijn 2 grote Amerikaanse netwerkmarketing (ook bekend als multilevelmarketing of pyramidesysteem) bedrijven die etherische olie en gezondheidsproducten verkopen. Sinds een aantal jaren opereren zij ook in Europa en worden steeds bekender.

 

Mijn mening

Ik wil niet negatief zijn over deze bedrijven maar mijn eigen mening geven. Ik ben zelf ook door Young Living weer met etherische olie in aanraking gekomen.

Ik leerde Young Living kennen via een vriendin die distributeur was en mij op dit merk attent maakte. Ik vond het zeer interessant en was onder de indruk van hun `therapeutic grade‘  etherische olie. Wat ik wel meteen een nadeel vond was de hoge prijs maar van mijn vriendin leerde ik dat dit te maken had met de therapeutische waarde van de etherische olie. Inmiddels weet ik gelukkig wel beter.

Na een tijd met Young Living te hebben gewerkt en mij steeds meer verdiept te hebben in de aromatherapie begon ik mij een aantal dingen af te vragen. Ten eerste was mijn vraag: Als deze olie zo therapeutisch is wat is dan het verschil met andere merken en waarom is deze etherische olie dan niet biologisch? En ten tweede was ik heel benieuwd naar de rapporten van de testen met gaschromotografie en massa spectrometrie. Want volgens Young Living en ook doTerra worden alle etherische oliën die zij verkopen op deze manier op kwaliteit getest.

Dus stuurde ik mijn vragen aan het hoofdkantoor van Young Living met het verzoek om een verklaring waarom de etherische olie niet biologisch gecertificeerd was en de GC/MS rapporten van een paar soorten etherische olie. Deze vraag heb ik trouwens later ook aan doTerra gesteld.

Van Young Living kreeg ik het antwoord terug dat zij geen GC/MS rapporten aan hun distributeurs ter beschikking konden stellen en dat de etherische olie niet biologisch gecertificeerd kon worden omdat deze overal ter wereld vandaan kwam. Van doTerra heb ik nooit antwoord gekregen.

Dat Young Living en doTerra geen rapporten beschikbaar stelden maakte mij wantrouwig. En het verhaal dat de olie niet biologisch certificeerd kan worden omdat deze overal ter wereld vandaan komt bleek niet waar te zijn want Farfalla (het merk waar ik nu mee werk) en andere merken halen hun etherische olie ook overal ter werdel vandaan en die zijn wel biologisch gecertificeerd.

Etherische olie is namelijk een natuurproduct en er zijn maar een beperkt aantal producenten (destilleerderijen) van etherische olie ter wereld. En van deze producenten betrekken meerdere merken hun etherische olie. Natuurlijk geven deze merken niet vrij waar hun olie vandaan komt (wat ook logisch is) maar een titel als Certifified Pure Therapeutic Grade zoals doTerra hun olie noemt is pure verkooptechniek en zegt niks extra over de kwaliteit van de etherische olie. Young Living zelf noemt de term  `therapeutic grade` niet meer op haar website.

Daarnaast komt 40% van de etherische olie van Young Living van hun eigen farms dus het is moeilijk om daar iets van de kwaliteit te zeggen als je geen inzicht krijgt in hun testrapporten.

 

Onjuist gebruik van etherische olie

Bij Young Living en doTerra wordt het inwendig gebruik van etherische olie en het puur gebruiken op de huid veelvuldig aanbevolen. Echter iedereen die ervaring heeft in de aromatherapie weet dat etherische olie een zeer geconcentreerd natuurproduct is. Bij juist gebruik kan etherische olie onze gezondheid veel goed doen maar bij onjuist gebruik kan het ook schade aan ons lichaam aanrichten. Zeker als je bijvoorbeeld al klachten hebt en je organen de olie niet goed kunnen verwerken.  Inname van etherische olie bij gezondheidsklachten kan ik dan ook alleen aanbevelen onder begeleiding van een aromatherapeut.

Hier kan je meer lezen over het veilig gebruik van etherische olie.

Conclusie

Mijn ervaring met Young Living em doTerra is dat de olie geen slechte kwaliteit is. Een aantal soorten zullen zeker van biologische kwaliteit zijn, andere echter niet. Doordat er echter geen officiële certificaten en rapporten beschikbaar gesteld worden is het moeilijk hier een goed oordeel over te geven.

Persoonlijk vind ik de prijzen veel te hoog, dit komt door het verkoopsysteem waarbij alle distributeurs die de olie ook verkopen een bepaalde bonus krijgen als ze een eigen team opbouwen. Als je geen distributeur wilt worden van Young Living of doTerra zijn er vele andere goede merken op de markt die aanzienlijk goedkoper zijn en net zo goede of zelfs nog betere kwaliteit etherische olie leveren. Zelf heb ik gekozen voor de etherische olie van het Zwitserse merk Farfalla, niet alleen omdat zij biologisch zijn maar ook omdat Farfalla veel belang hecht aan fairtrade. Wil je daar meer over weten klik dan hier.

Er zijn echter ook nog vele andere goede merken op de markt. Zoals bijv. Chi, die ook steeds meer biologische etherische olie aanbiedt of Primavera.

Belangrijk is dat je het merk etherische olie kiest waar jij je goed bij voelt en vertrouwen in hebt. Gebruik de olie veilig, dan kan etherische olie een verrijking zijn voor je lichaam en geest.

  Comment Section

  23 reacties op “Young Living en doTerra


  Door Inge Chakravarty op 4 september 2017

  Fijn om een zó overduidelijke beschrijving te lezen over deze twee merken. Op internet lees je er veel over en ook hoe sommigen razend enthousiast zijn over die twee. Het is zo jammer dat toch veel van hun adviezen totaal indruisen tegen het juiste gebruik van etherische oliën en kennelijk doen ze dat om maar zoveel mogelijk e.o. te kunnen verkopen. Het moest verboden worden.


  Door Annette op 5 september 2017

  Ik denk dat je een heel belangrijk onderdeel over het hoofd ziet in je artikel. Namelijk de kwaliteit zit m niet in het biologisch, maar in de hoeveelheid aanwezige werkzame stoffen. Een olie is natuurlijk chemisch op gebouwd met een aantal verbindingen, zoals esters, aldehyden, ketonen en alcoholen. Het percentage van deze stoffen in een olie doen er toe en zorgen voor de werkzaamheid. Vele olien op de markt hebben niet de juiste hoeveelheden en verhouding van deze werkzame stoffen en ook geen constante daarin en dat maakt het verschil. Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken, waar het groeit, welke hoogte, welke grond, wanneer het geoogst wordt. Om werkelijk een krachtige en pure olie te hebben, moet elke olie altijd aan dezelfde eisen voldoen, namelijk de juiste verhouding hebben, dus zoveel procent ester, zoveel procent aldehyden of sequiterpenen. Dit moet een bedrijf ook kunnen garanderen. Dit kan je in laboratoria zelf laten natesten. Het gaat dus om de samenstelling. En de eventuele verontreinigingen!! Deze zijn alleen te testen als je volledig doortest. Dat wordt bij doTERRA zo gedaan. Dus nee, ik denk niet dat jouw conclusie steek houdt. Jammer dat zo weinig mensen dit echt begrijpen of goed wordt uitgelegd. Ik werk al meer dan 3,5 jaar met doTERRA. En ik kan je zeggen er is ECHT een verschil. Maar iedereen zijn keuze. Van een goede olie heb je maar weinig nodig voor een goed resultaat, dus daarin zie je ook prijs/kwaliteit verhouding.
  Je verhaal moet wel kloppen. Vandaar mijn reactie. (Ik hoop dat je het nog eens zult onderzoeken. Als je dat doet, kom je vast tot een andere conclusie.)


  Door Anita op 21 januari 2018

  Beste annet mischien moet je haar verhaal nog eens lezen zonder gevoel van verontwaardiging , er staat namelijk geschreven dat de olie van young living en doTerra geen slechte kwaliteit is , en ook geeft ze aan dat ze verder niet kan oordelen omdat ze geen rapporten heeft gekregen van doTerra om hier verder op in te gaan .
  Ze geeft aan dat er ook nog andere oliën zijn goedkoper oa chi
  En dat ze moeite heeft met de prijzen en piramide achtig bestel systeem ( ik jan niet rechtstreeks bestellen maar moet dit via mijn pedicure doen als zzp'er is mijn marge kleiner door een 2 E tussen persoon)
  Ik vind het geen slechte revieuw maar een oprecht " haar mening" verhaal en iedereen kan hier mee doen wat ze prettig vinden ?
  En dit was mijn mening !


  Door Ingeborg op 27 februari 2018

  Hoi Anieta, jij kunt gewoon rechtstreeks bestellen hoor. Je schrijft je zelf in en krijg 25 % korting op de verkoopprijs. Net als iedereen. Je bent niet verplicht maandelijks iets af te nemen.


  Door Katrina op 12 maart 2018

  Bedankt Annette, heel duidelijk en informatief.


  Door Katrina op 12 maart 2018

  Klopt helemaal! Ik bestel voor mijn kinderen en ik, geniet van de producten, en ben zeer blij met de korting en bonus producten van Young Living.


  Door Monica-Can op 14 februari 2018

  Annette, je hebt helemaal gelijk dat de kwaliteit van een etherische olie van heel veel factoren afhankelijk is.

  Als je mijn artikel goed gelezen hebt dan kan je lezen dat ik zelf ook distributeur geweest ben bij doTERRA en dat ik heb geprobeerd bewijzen te krijgen van de kwaliteit maar dat ik geen enkel rapport heb ontvangen van eventuele testen. Zij stellen het gewoon niet beschikbaar en dat stoort mij.

  Dit artikel is mijn mening en ik heb e.e.a. dus geprobeerd te onderzoeken maar geen medewerking gekregen van beide firma's en dan wordt het voor mij lastig.

  Maar zoals gezegd de kwaliteit van olie hoeft niet slecht te zijn en kan ook heel goed zijn. Het is alleen niet na te gaan.

  Iedereen mag kiezen voor het merk waar hij/zij achter staat. Ik heb alleen mijn mening opgeschreven omdat ik hier zo vaak vragen over krijg.


  Door Katrina op 12 maart 2018

  Het is altijd goed om scherp te blijven en informatie te delen zodat mensen geinformeerde keuzen kunnen maken. U gaf een objectieve mening met informatie die u persoonlijk belangrijk vindt. Dankuwel voor het medelen. Als iemand nieuwe op deze gebied is het interessant om verschillende informatie hierover te lezen.


  Door vikky op 11 maart 2018

  Op vlak va essentiële olies zijn wij hier gewoon geïnteresseerde leken/gebruikers .. in de natuurwinkel kopen wij onze eo om in onze DIY produktjes te verwerken en we dachten dat we zo altijd veilig zaten, niet blijkbaar.
  Heel interessant dit artikel én ook uw reactie hierop. Dus, Annette... had ik ook graag van jou geweten hoe je het probleem van de pesticiden aanpakt als eo niet bio/organic -NON GMO zijn?
  Jouw antwoord is uiterst belangrijk voor ons want we wonen op een tropisch eiland niet ver van de USA en we waren net van plan ons dààr te gaan bevoorraden.
  Dank aan beiden


  Door Katrina op 12 maart 2018

  Bedankt Annette, heel duidelijk en informatief.


  Door Inge Chakravarty op 6 september 2017

  Een kleine, maar zeer zeker geen onbelangrijke. Je kunt van planten die in de natuur groeien nooit verwachten dat zij altijd eenzelfde % aan werkzame bestanddelen produceren. DAT is nou juist de kracht van de etherische oliën. Daardoor kunnen bacteriën en virussen nooit de 'strijd ' aangaan met etherische oliën. Zo snel kunnen die zich niet aanpassen. Je kunt het vergelijken met wijnen. Die zijn ook afhankelijk van de natuur. De ene keer meer zon, water, droogte. Dit bepaalt de samenstelling van de etherische oliën.


  Door Agnes op 12 september 2017

  Het probleem is, dat de werkzame stoffen zoals Ketonen enz. dan van andere olies worden "geleend"........
  Dan kann het gebeuren, dat je dan reacties op olies krijgt, die niet in de olie horen en eventueel een allergische reactie kunnen opleveren waar je het niet verwacht. Bijvoorbeeld delen van Agrumenolies in Lavendelolie bij mensen met een allergie tegen citrusvruchten.


  Door Anoniem op 28 oktober 2017

  Ik had een pakketje doterra aangeschaft na een party. En een pasttence roller. Na gebruik van de roller in nek en voorhoofd en op mijn slapen, had ik brandblaren. Verkoopster zei dat hoort erbij, je lichaam is aan het ontgiften. Dus ik probeer het bij de volgende migraineaanval weer. Nu zijn de brandblaren zo heftig dat het vocht erin naar mijn ogen is gezakt. Nog steeds zegt de verkoopster dat dit geen allergische reactie is! Bij de huisarts kreeg ik prednisolon, een paardenmiddel, pillen tegen allergische reacties en een creme tegen de brandwonden in mijn nek. Langzaam zakken de klachten af. Nergens kun je doterra in deze context vinden. Als je googlet ik krijg van doterra allergie. Krijg je een idee wat doterra tegen hooikoorts doet.
  Wat ik hiermee wil zeggen... Niet alles van doterra is goed. Niet alles van de natuur is goed. Verdun altijd. En test eerst voordat je het gebruikt. En verkoopsters van doterra zijn niet te vertrouwen. Na de eerste keer blaren, zei ze tegen mij dat ik balance moest kopen omdat ik uit balans zou zijn! Vertrouw niet alles wat je leest over doterra. Er worden miljoenen zo niet miljarden aan verdiend. Hoe hoger op de pyramide hoe meer rechten en hoe meer je verdient.


  Door Monica-Can op 31 oktober 2017

  Helemaal mee eens. Het is echt jammer dat door ondeskundig advies zulke problemen ontstaan. Etherische olie is een sterk geconcentreerd product waarmee je veel goeds kunt doen maar alleen als je het verstandig gebruikt en weet waar je mee bezig bent. En je kunt zeker wel een allergische reactie op etherische olie hebben. Echt zonde dat dit soort consulenten nog etherische olie mogen verkopen.


  Door l. op 16 december 2017

  mensen kunnen idd wel allergisch zijn voor natuurlijke bestanddelen, mijn vriend en schoonzus zijn beide allergisch voor lavendel.


  Door Maarten op 2 februari 2018

  Niet alle verkopers zijn slecht van dōTTERA ik ben er zelf 1 en bet aromatherapeut;) ze heeft geen ervaring blijkt uit haar reacties en vindt het heel erg schadelijk dat Jan en allerman maar olie kunnen verkopen. Rond uit schande en gevaarlijk. Als u plekjes krijgt of huid irritatie altijd meteen stoppen met de olie. Of de olie is te geconsentreerd of uw huid kan niet tegen de olie. Spijtig dat het zo is gelopen. Mijn ervaring voor ik het zelf ging verkopen. Was echt heel super ik gebruikt het samen met farfal want dat is ook een topmerk.. moet eerlijk zeggen dat dōTTERA wel Fairtrade is. Jammer dat er wordt gezegd dat het niet zo is. Misschien maar eens een lezening mee pakken van dōTTERA weet je ook meer over hun te vertellen. Groeten Maarten


  Door Sjanti op 11 februari 2018

  Fairtrade betekent helemaal niks, ik zou eens de docu over Tony Chocolonely gaan kijken. Controle is nul en dus gewoon allemaal te koop....


  Door vikky op 11 maart 2018

  Als grote fans van "natuurlijk" kochten we vroeger naast bio ook Fairtrade, tot .... we op een Nederlandse zender een docu. (weet wat je koopt) zagen wat "fairtrade" -vaak- inhoud .... een lachtertje gewoon.
  Nooit kopen we nog iets van "fairtrade" want hoewel flink en krachtig geweest ... staat deze naam voor de kopers voor niets garant.
  We geven, maar niet meer aan "zulke mega-organisaties". We geven nog; maar zélf en creatief.


  Door anja haslinghuys op 12 november 2017

  ik heb geleerd dat less is more .begin met weinig en altijd verdunt.Nooit puur op de huid en bij inname altijd onder begeleiding van een gediplomeerde aromatherapeut .Want ook bij natuurlijke middelen is voorzichtigheid geboden het is niet altijd zo dat alles wat uit de natuur komt goed is of gezond voor je is .Ik werk zelf met het merk Sjankara en ben erg tevreden hierover ook allemaal biologisch en een keurmerk .En ik koop nog wel eens olie in Frankrijk deze olie wordt verkocht bij de apotheek en deze is ook biologische Van Dr Valnet .


  Door G op 3 maart 2018

  Beste mensen,
  Even een gedachtenswitch:
  Wat is het probleem met het verkoopsysteem van DoTerra? Je krijgt een geweldig product, GRATIS nascholing en 100% zuiver. En de mensen die er werken, krijgen allemaal hetzelfde. Als je kijkt naar bv Holland & Barrett, gaan de kruidenproducten als zoete broodjes over de toonbank en verdient er 1 bedrijf aan. En de dames in de winkel krijgen een schijntje, de top krijgt meer. Bij multi-level marketing kan iedereen die het goed doet, goed verdienen. En als je toch een product wilt, hoezo zou je dan niet kunnen kiezen voor een ander verkoopsysteem dan "ouderwets" in de winkel? Waarbij een "ouderwets" bedrijf is als een piramide; de baas verdient miljoenen, de vakkenvullers verdienen een prikje. Het is maar, hoe je het benadert.


  Door Malomepa op 10 maart 2018

  Hoi, bedankt voor je review! In mijn omgeving zijn ook veel mensen die zeer enthousiast zijn over doterra, op die manier ben ik in aanmerking gekomen met etherische olie. Zelf vind ik doterra echter ook veel te duur, ik heb mijn oliën nu gekocht bij anthemis...ik ben wel tevreden maar ik kan het nergens mee vergelijken... dus ik was benieuwd naar ervaringen van andere mensen die misschien ook anthemis gebruiken...?

  Kennissen claimen dat de koorts van hun kindjes meteen(na 30 minuten) zakt als ze insmeren met pepermuntolie van doterra... de pepermuntolie van anthemis deed dit helaas niet ( ik heb wel verdund aangebracht, mijn zoontje is pas 3) heeft er misschien iemand soortgelijke ervaringen? Dat de koorts weggaat door olie zonder dat je een sinaspril/zetpil hoeft te geven?
  En welk merk was dat dan?

  Alvast bedankt!


  Door Jeannine op 12 maart 2018

  Ik haal mijn olien van overal en nergens, ik was onlangs in contact gebracht met die van young living en ook die van doterra. er zitten veel goede blends / mengsels bij maar ik houd van echt en puur. De prijs is te zot voor woorden. ik blijf toch liever bij mijn kleine leveranciers. ik vind de info van young living wat tekort schieten wat betreft gebruik, direct op de huid? nee echt niet toch behalve lavendel of Tea tree? de rest never de nooit niet!!!
  ik ben wel heel blij dat er meer mensen zijn die dat ook vinden.
  Met groet Jeannine


  Door Katrina op 12 maart 2018

  Young Living heeft een prachtige boek met ontzettend veel informatie over alle verschillende olieen, inclusief gebruik aanwijzigingen en waarschuwingen van wat wel of niet direct op je huid te gebruiken is en mogelijke reacties daarvan. Het is letterlijk een encyclopedia van hun essential olieen, “a must have” in mijn mening! Het is echt niet dat YL zegt ga hartelust slikken en smearen, die zijn erg bewust van de concentratie en mogelijke bijwerkingen van de olieen.

  Plaats een reactie


  *