Page content

Young Living en doTerra

Young Living en doTerra

Regelmatig krijg ik vragen over de etherische olie van Young Living en doTerra. Omdat het veel tijd kost om al deze mails te beantwoorden heb ik besloten om dit artikel te plaatsen. Hier vind je mijn mening over deze twee firma's.

Wie zijn Young Living en doTerra

Voor iedereen die deze 2 namen niets zegt: Young Living en Doterra zijn 2 grote Amerikaanse netwerkmarketing (ook bekend als multilevelmarketing of pyramidesysteem) bedrijven die etherische olie en gezondheidsproducten verkopen. Sinds een aantal jaren opereren zij ook in Europa en worden steeds bekender.

 

Mijn mening

Ik wil niet negatief zijn over deze bedrijven maar mijn eigen mening geven. Ik ben zelf ook door Young Living weer met etherische olie in aanraking gekomen.

Ik leerde Young Living kennen via een vriendin die distributeur was en mij op dit merk attent maakte. Ik vond het zeer interessant en was onder de indruk van hun `therapeutic grade‘  etherische olie. Wat ik wel meteen een nadeel vond was de hoge prijs maar van mijn vriendin leerde ik dat dit te maken had met de therapeutische waarde van de etherische olie. Inmiddels weet ik gelukkig wel beter.

Na een tijd met Young Living te hebben gewerkt en mij steeds meer verdiept te hebben in de aromatherapie begon ik mij een aantal dingen af te vragen. Ten eerste was mijn vraag: Als deze olie zo therapeutisch is wat is dan het verschil met andere merken en waarom is deze etherische olie dan niet biologisch? En ten tweede was ik heel benieuwd naar de rapporten van de testen met gaschromotografie en massa spectrometrie. Want volgens Young Living en ook doTerra worden alle etherische oliën die zij verkopen op deze manier op kwaliteit getest.

Dus stuurde ik mijn vragen aan het hoofdkantoor van Young Living met het verzoek om een verklaring waarom de etherische olie niet biologisch gecertificeerd was en de GC/MS rapporten van een paar soorten etherische olie. Deze vraag heb ik trouwens later ook aan doTerra gesteld.

Van Young Living kreeg ik het antwoord terug dat zij geen GC/MS rapporten aan hun distributeurs ter beschikking konden stellen en dat de etherische olie niet biologisch gecertificeerd kon worden omdat deze overal ter wereld vandaan kwam. Van doTerra heb ik nooit antwoord gekregen.

Dat Young Living en doTerra geen rapporten beschikbaar stelden maakte mij wantrouwig. En het verhaal dat de olie niet biologisch certificeerd kan worden omdat deze overal ter wereld vandaan komt bleek niet waar te zijn want Farfalla (het merk waar ik nu mee werk) en andere merken halen hun etherische olie ook overal ter werdel vandaan en die zijn wel biologisch gecertificeerd.

Etherische olie is namelijk een natuurproduct en er zijn maar een beperkt aantal producenten (destilleerderijen) van etherische olie ter wereld. En van deze producenten betrekken meerdere merken hun etherische olie. Natuurlijk geven deze merken niet vrij waar hun olie vandaan komt (wat ook logisch is) maar een titel als Certifified Pure Therapeutic Grade zoals doTerra hun olie noemt is pure verkooptechniek en zegt niks extra over de kwaliteit van de etherische olie. Young Living zelf noemt de term  `therapeutic grade` niet meer op haar website.

Daarnaast komt 40% van de etherische olie van Young Living van hun eigen farms dus het is moeilijk om daar iets van de kwaliteit te zeggen als je geen inzicht krijgt in hun testrapporten.

 

Onjuist gebruik van etherische olie

Bij Young Living en doTerra wordt het inwendig gebruik van etherische olie en het puur gebruiken op de huid veelvuldig aanbevolen. Echter iedereen die ervaring heeft in de aromatherapie weet dat etherische olie een zeer geconcentreerd natuurproduct is. Bij juist gebruik kan etherische olie onze gezondheid veel goed doen maar bij onjuist gebruik kan het ook schade aan ons lichaam aanrichten. Zeker als je bijvoorbeeld al klachten hebt en je organen de olie niet goed kunnen verwerken.  Inname van etherische olie bij gezondheidsklachten kan ik dan ook alleen aanbevelen onder begeleiding van een aromatherapeut.

Hier kan je meer lezen over het veilig gebruik van etherische olie.

Conclusie

Mijn ervaring met Young Living em doTerra is dat de olie geen slechte kwaliteit is. Een aantal soorten zullen zeker van biologische kwaliteit zijn, andere echter niet. Doordat er echter geen officiële certificaten en rapporten beschikbaar gesteld worden is het moeilijk hier een goed oordeel over te geven.

Persoonlijk vind ik de prijzen veel te hoog, dit komt door het verkoopsysteem waarbij alle distributeurs die de olie ook verkopen een bepaalde bonus krijgen als ze een eigen team opbouwen. Als je geen distributeur wilt worden van Young Living of doTerra zijn er vele andere goede merken op de markt die aanzienlijk goedkoper zijn en net zo goede of zelfs nog betere kwaliteit etherische olie leveren. Zelf heb ik gekozen voor de etherische olie van het Zwitserse merk Farfalla, niet alleen omdat zij biologisch zijn maar ook omdat Farfalla veel belang hecht aan fairtrade. Wil je daar meer over weten klik dan hier.

Er zijn echter ook nog vele andere goede merken op de markt. Zoals bijv. Chi, die ook steeds meer biologische etherische olie aanbiedt of Primavera.

Belangrijk is dat je het merk etherische olie kiest waar jij je goed bij voelt en vertrouwen in hebt. Gebruik de olie veilig, dan kan etherische olie een verrijking zijn voor je lichaam en geest.

  Comment Section

  4 reacties op “Young Living en doTerra


  Door Inge Chakravarty op 4 september 2017

  Fijn om een zó overduidelijke beschrijving te lezen over deze twee merken. Op internet lees je er veel over en ook hoe sommigen razend enthousiast zijn over die twee. Het is zo jammer dat toch veel van hun adviezen totaal indruisen tegen het juiste gebruik van etherische oliën en kennelijk doen ze dat om maar zoveel mogelijk e.o. te kunnen verkopen. Het moest verboden worden.


  Door Annette op 5 september 2017

  Ik denk dat je een heel belangrijk onderdeel over het hoofd ziet in je artikel. Namelijk de kwaliteit zit m niet in het biologisch, maar in de hoeveelheid aanwezige werkzame stoffen. Een olie is natuurlijk chemisch op gebouwd met een aantal verbindingen, zoals esters, aldehyden, ketonen en alcoholen. Het percentage van deze stoffen in een olie doen er toe en zorgen voor de werkzaamheid. Vele olien op de markt hebben niet de juiste hoeveelheden en verhouding van deze werkzame stoffen en ook geen constante daarin en dat maakt het verschil. Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken, waar het groeit, welke hoogte, welke grond, wanneer het geoogst wordt. Om werkelijk een krachtige en pure olie te hebben, moet elke olie altijd aan dezelfde eisen voldoen, namelijk de juiste verhouding hebben, dus zoveel procent ester, zoveel procent aldehyden of sequiterpenen. Dit moet een bedrijf ook kunnen garanderen. Dit kan je in laboratoria zelf laten natesten. Het gaat dus om de samenstelling. En de eventuele verontreinigingen!! Deze zijn alleen te testen als je volledig doortest. Dat wordt bij doTERRA zo gedaan. Dus nee, ik denk niet dat jouw conclusie steek houdt. Jammer dat zo weinig mensen dit echt begrijpen of goed wordt uitgelegd. Ik werk al meer dan 3,5 jaar met doTERRA. En ik kan je zeggen er is ECHT een verschil. Maar iedereen zijn keuze. Van een goede olie heb je maar weinig nodig voor een goed resultaat, dus daarin zie je ook prijs/kwaliteit verhouding.
  Je verhaal moet wel kloppen. Vandaar mijn reactie. (Ik hoop dat je het nog eens zult onderzoeken. Als je dat doet, kom je vast tot een andere conclusie.)


  Door Inge Chakravarty op 6 september 2017

  Een kleine, maar zeer zeker geen onbelangrijke. Je kunt van planten die in de natuur groeien nooit verwachten dat zij altijd eenzelfde % aan werkzame bestanddelen produceren. DAT is nou juist de kracht van de etherische oliën. Daardoor kunnen bacteriën en virussen nooit de 'strijd ' aangaan met etherische oliën. Zo snel kunnen die zich niet aanpassen. Je kunt het vergelijken met wijnen. Die zijn ook afhankelijk van de natuur. De ene keer meer zon, water, droogte. Dit bepaalt de samenstelling van de etherische oliën.


  Door Agnes op 12 september 2017

  Het probleem is, dat de werkzame stoffen zoals Ketonen enz. dan van andere olies worden "geleend"........
  Dan kann het gebeuren, dat je dan reacties op olies krijgt, die niet in de olie horen en eventueel een allergische reactie kunnen opleveren waar je het niet verwacht. Bijvoorbeeld delen van Agrumenolies in Lavendelolie bij mensen met een allergie tegen citrusvruchten.

  Plaats een reactie


  *