Geurkaarsen zelf maken, voor een natuurlijke geur in huis
Zelf geurkaarsen maken van kokoswas, koolzaadwas of sojawas is leuk om te doen en geeft je huis een heerlijke gezonde geur.
In combinatie met natuurlijke etherische olie kan je geurkaarsen ook gebruiken voor aromatherapie.
De beste geurkaarsen maak je als container kaars, dat wil zeggen dat je de gesmolten was in een decoratief glas, blikje of bijv. een koffiekop giet. De decoratie en gietmogelijkheden zijn hier bijna onbegrenst zolang je potje maar hittebestendig is. Laat je fantasie de vrije loop.
Voorbereidingen
Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Dek je werkblad eventueel af met oude kranten zodat je rustig wat kan morsen. Voordeel van kokoswas/sojawas/koolzaadwas is dat je het met water en zeep snel weer schoon krijgt.
Kokoswas, koolzaadwas of sojawas?
Een nieuwe ster bij de natuurlijke kaarsenwas is de kokoswas mix. Deze kokoswas bestaat uit een mix van kokoswas met een beetje sojawas. Voor een goede brandbaarheid is eco palm stearine toegevoegd. De kokoswas die in de Aromalifestyle shop verkocht wordt bevat palm stearine die voor 100% uit duurzame bronnen komt. De was is heel erg makkelijk te verwerken en ook zeer geschikt voor beginners. Ook geur- en kleurstoffen zijn erg goed te verwerken in de kokoswas.
Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Koolzaadwas is GMO vrij en vegan.
Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crème kleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan de sojawas vlokken. Je verwerkt het precies hetzelfde als sojawas. Dus alle recepten waarin sojawas is verwerkt kan je zonder problemen 1op 1 vervangen door koolzaadwas.
Ook koolzaadwas is uitwasbaar net zoals sojawas.
Let op: er zijn verschillende soorten koolzaadwas op de markt. De koolzaadwas in onze webshop heeft een laag smeltpunt van 46 graden en is daarom zeer geschikt voor geurkaarsjes in potjes of glaasjes en voor waxmelts. De was geeft een mooi glad oppervlak en en zeer goed bestand tegen “frosting”. (natte vlekken/sterren). Ook ideaal voor waxinelichtjes en waxmelts.
Koolzaadwas brandt wat onrustiger dan de kokowas mix en vereist wat meer vaardigheid om er mooie kaarsen van te maken.
Benodigdheden voor je geurkaarsen
- kokowasmix, sojawas of koolzaadwas (bij voorkeur speciale was met een laag smeltpunt)
- etherische olie of natuurlijke parfumolie (60 druppels per 100 gram was)
- natuurpigment of eventueel kleurstof voor kaarsen (in vet oplosbare kleurstof)
- waslontjes
- glaasjes of potjes om in te gieten
Verder heb je nodig:
- een glazen (vuurvaste) maatbeker of schone glazen conservenpot
- een pan met warm water
- houten lepel of glazen roerstaaf om te roeren
- knijper of stukje karton
- thermometer
Etherische olie composities voor je geurkaarsen vind je hier.
Heerlijke combinaties voor handgemaakte geurkaarsen. Kruidig en sensueel of bloemig en fris, een compositie voor iedere stemming
Alles wat je nodig hebt om kaarsen te maken, zoals was, lontjes, etherische olie, kleurstoffen en meer vind je hier.
Werkwijze
Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.
Gebruik je koolzaad- of sojawas zet de potjes dan in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden. Voor de kokoswas mix hoeft dit niet.
Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de was geleidelijker afkoelen en een mooier resultaat geven.
Neem de hoeveelheid was die je nodig hebt om je potjes te vullen, ik meet dit zelf af door een dubbele hoeveelheid van het potje te nemen waarvan ik een kaars wil maken . Dat wil zeggen dat ik het potje vul met de ongesmolten waskorrels en die in de maatbeker doe en dat dus 2 keer voor 1 potje.
Wil je etherische olie en/of kleurstof toevoegen weeg dan de hoeveelheid was die je gaat gebruiken. Per 100 gram was neem je maximaal 60 druppels etherische olie en een mespunt natuurpigment.
Zet de maatbeker of pot met was dan in een pan gevuld met warm water en laat de was op laag vuur smelten.
Gebruik je natuurpigment om je kaarsen te kleuren doe dan een heel klein beetje plantaardige olie zoals amandelolie of zonnebloemolie in een klein glaasje en voeg daar de gewenste hoeveelheid natuurpigment aan toe. Gebruik per kilo was niet meer dan 1 gram natuurpigment. En voeg ook de etherische olie hieraan toe. Roer alles heel goed door totdat de pigment opgelost is in de olie.
Laat dan de was afkoelen tot ongeveer 50 graden en voeg de etherische olie/kleurstof toe. Ook weer goed roeren om de olie goed te vermengen met de was.
Haal ondertussen de potjes uit de oven en zet de lontjes erin.
Plaats de pit met pitvoetje in het potje of glaasje, je kunt het pitvoetje met een beetje lijm of een stukje plakband aan de bodem van de pot vastplakken, en houd deze op zijn plaats met bijvoorbeeld een knijper of een stukje karton met een gaatje erin waarin je het lontje vast kan houden.
Hier zie je 2 manieren om een gewone lont tijdens het gieten rechtop te houden:
Giet nu de warme was langzaam in de potjes zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen.
Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.
Knip het lontje eventueel wat korter. (tot ongeveer 1 cm) en dan is je kaars klaar voor gebruik.