Je haar wassen met klei
Het gebruiken van klei als een alternatieve manier om je haar te wassen, is een eeuwenoude praktijk die de laatste jaren weer aan populariteit wint. En niet onterecht, want in tegenstelling tot conventionele shampoos, die vaak sulfaten, parabenen en andere chemicaliën bevatten, biedt klei een natuurlijke en milde manier om het haar te reinigen.
Het proces, hoewel misschien anders dan wat je gewend bent, heeft veel voordelen voor de gezondheid van je haar en hoofdhuid. Ik duik eerst met je in de wondere wereld van klei en de specifieke voordelen voor verschillende haartypes.
Waarom klei?
Klei staat bekend om zijn absorberende eigenschappen. Het bevat mineralen en elementen zoals silicium, calcium, magnesium en ijzer, die helpen bij het ontgiften van je huid en je haar. Wanneer het wordt gebruikt als een haarmasker of reiniger, helpt klei bij het verwijderen van onzuiverheden, overtollige olie en productresten, zonder de natuurlijke oliën van de hoofdhuid te strippen.
Soorten klei en hun voordelen:
Rhassoul klei:
Rhassoul klei ook bekend als ghassoul of lava aarde is afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko. Dit is de meest bekende klei om je haar mee te wassen. Het is rijk aan mineralen en heeft een uitstekende absorberende werking. Rhassoul klei wordt vaak aanbevolen voor mensen met een vette hoofdhuid en droog haar. Het reinigt grondig zonder het haar uit te drogen, waardoor het glad en zacht blijft.
Bentoniet klei:
Bentoniet klei, komt voornamelijk voor in de Verenigde Staten. Het heeft een hoger absorptievermogen dan andere kleisoorten en is daarom ideaal voor mensen met een vette hoofdhuid en vettig haar. Bentoniet klei helpt bij het verwijderen van overtollige olie en het verfrissen van de hoofdhuid.
Montmorilloniet klei:
Montmorolliniet klei ofwel groene klei staat bekend om zijn ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het is rijk aan mineralen zoals magnesium, calcium en kalium, die helpen om de hoofdhuid te voeden en te verzachten. Montmorilloniet klei wordt aanbevolen voor mensen met een gevoelige hoofdhuid en droog haar.
Kaolin klei
Kaolin klei, ook bekend als witte klei of porseleinaarde, is een milde klei die van nature voorkomt en wordt gewonnen uit de aarde. Het wordt vaak gebruikt in cosmetica vanwege zijn absorberende en reinigende eigenschappen.
Kaolin klei is vooral geschikt voor mensen met een gevoelige hoofdhuid of droog haar, omdat het mild is en de natuurlijke oliën van het haar niet zo sterk verwijdert als sommige andere kleisoorten. Het helpt bij het verwijderen van onzuiverheden en productresten zonder het haar uit te drogen.
Hoe kan je klei gebruiken om je haar te wassen?
Het proces van het wassen van je haar met klei is eenvoudig, maar het vereist een beetje voorbereiding:
Ingrediënten:
- Klei (Rhassoul, Bentoniet, Kaolin of Montmorilloniet, afhankelijk van je haartype)
- Water ( je kunt ook nog aloë vera sap toevoegen voor extra verzorging)
Mengen van klei:
Bij het mengen van klei is het belangrijk om niet-metalen gereedschap te gebruiken, en dit heeft te maken met de chemische eigenschappen van klei en metalen.
Wanneer klei met water wordt gemengd, ontstaat er een reactie die bekend staat als ionenuitwisseling. Hierbij worden de positief geladen ionen in de klei (zoals kalium, calcium en magnesium) gedeeltelijk vrijgegeven en vervangen door waterstofionen (H+).
Dit proces verhoogt de zuurgraad (pH) van de kleioplossing, waardoor de klei in een betere staat wordt gebracht om andere componenten zoals vuil en vet op te nemen.
Wanneer metaal in contact komt met de kleioplossing, kunnen de waterstofionen worden uitgewisseld met positief geladen metaalionen, zoals ijzer, aluminium of koper. Dit kan leiden tot een verandering in de zuurgraad en chemische samenstelling van de kleioplossing, wat de effectiviteit ervan kan verminderen.
Om deze redenen wordt over het algemeen aangeraden om niet-metalen gereedschap te gebruiken bij het mengen van klei. Zoals houten, porselein of plastic spatels of lepels, keramische of glazen kommen, en siliconen spatels. Deze materialen reageren niet met de klei en zorgen ervoor dat de kleioplossing zijn optimale eigenschappen behoudt.
Stappen:
- Meng 1-2 eetlepels klei met water (en eventueel aloë vera sap) tot je een gladde pasta hebt. De consistentie moet lijken op niet te dikke yoghurt. Als het te dik is, dan wordt het heel lastig om aan te brengen op je haar en ook het uitspoelen wordt lastiger
- Maak je haar nat en breng de klei aan op je hoofdhuid en haar. Ik gebruik hiervoor graag een plastic spuitfles met de vloeibare kleimassa, Dat werkt een stuk makkelijker in de douche. Masseer zachtjes in de hoofdhuid en werk naar de uiteinden van je haar.
- Laat de klei 5-10 minuten intrekken om de reinigende en voedende eigenschappen te laten werken. Ondertussen kan je je lichaam of gezicht een lekkere scrub geven.
- Spoel de klei grondig uit met warm water. Zorg ervoor dat er geen klontjes achterblijven.
- En spoel dan na met deze appelazijn haarconditioner
Appelazijn haarconditioner
Appelazijn staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, en een appelazijn spoeling kan ook een aantal voordelen hebben voor je haar. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van een appelazijn spoeling:
- Verbetert de glans en zachtheid van je haar: Appelazijn kan helpen om de schubbenlaag van het haar te sluiten, waardoor het haar gladder en glanzender wordt. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met droog of beschadigd haar, omdat het kan helpen om de natuurlijke oliën in het haar te behouden.
- Verwijdert overtollige producten: Appelazijn kan helpen bij het verwijderen van opbouw van producten zoals haargel, haarlak en andere stylingproducten. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met een vettige hoofdhuid of haar, omdat het kan helpen bij het verminderen van de vettigheid en het voorkomen van verstopte haarzakjes.
- Balanceren van de pH-waarde: Appelazijn heeft een lage pH-waarde, vergelijkbaar met die van het menselijke haar, waardoor het kan helpen om de pH-waarde van de hoofdhuid en het haar in balans te houden. Dit kan helpen bij het voorkomen van een droge of geïrriteerde hoofdhuid en kan bijdragen aan de algehele gezondheid van het haar.
- Helpt bij de bestrijding van roos: De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van appelazijn kunnen helpen bij het bestrijden van roos en het voorkomen van nieuwe roosvorming.
- Verbetert de haargroei: Er zijn enkele studies die suggereren dat appelazijn kan helpen bij het verbeteren van de haargroei. Dit wordt toegeschreven aan de voedingsstoffen en antioxidanten in appelazijn, die kunnen helpen bij het stimuleren van de haargroei en het voorkomen van haaruitval.
Hoe maak je een appelazijn spoeling?
Een appelazijn spoeling is eenvoudig te maken:
- Meng 2 eetlepels (30 ml.) natuurlijke ongefilterde appelazijn (zelfgemaakt) met 250 ml. water. Als je de verzorging nog een stap beter wilt maken dan gebruik je deze kruiden- en bloemen appelazijn.
- Na het wassen van je haar giet je de appelazijn spoeling over je haar en masseer je het zachtjes in je hoofdhuid en haar.
- Laat de spoeling 2 minuutjes intrekken en spoel het daarna uit met water.
Nu kan je je haren stijlen zoals je gewend bent. Je zult merken dat het misschien minder pluizig is en meer volume heeft.
Conclusie en extra tips
Het wassen van je haar met klei is een effectieve en natuurlijke manier om het te reinigen en te verzorgen. Door te kiezen voor een kleisoort die past bij je haartype, kun je de voordelen maximaliseren. Probeer het eens en ontdek hoe deze eeuwenoude praktijk je haar kan transformeren!
Als je gewend bent om je haar met een conventionele shampoo te wassen dan zal je merken dat je wel een overgangsperiode nodig hebt waarin je haar eerst veel vetter aan zal voelen na het wassen. Je hoofdhuid moet zich namelijk eerst weer stabiliseren van het gebruik van alle uitdrogende ingrediënten die zich in conventionele shampoo's bevinden.
Als je begint met het wassen van je haar met klei en je hebt het gevoel dat je haar (nog) niet schoon genoeg wordt dan kan je het eerst wassen met een milde haarzeep ( zoals deze haarzepen) of met een zelfgemaakte shampoobar en daarna was je het met de klei. Dan heb je wel alle voordelen van de klei maar ook schoon haar. En tussendoor kan je ook je diy droogshampoo gebruiken om je haar er tussen 2 wasbeurten goed uit te laten zien.
Alle kleisoorten vind je ook in de Aromalifestyle shop..
Heb jij je haar al eens met klei gewassen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen en aanvullende tips zijn natuurlijk ook altijd van harte welkom. Deel ze hieronder met ons.