Kombucha, basisrecept voor een verfrissende gezonde drank.
Kombucha zelf maken is heel leuk om te doen en makkelijk met dit recept. En je maakt een heerlijk gezond drankje zonder chemische toevoegingen zoals smaakversterkers en stabilisatoren.
Wat kombucha precies is kan je hier lezen.
Om dit recept te maken heb je slechts 5 ingrediënten nodig: water, zwarte thee en eventueel groene of andere thee, suiker, wat bestaande kombucha (of appelazijn!) en een scoby ofwel kombucha-zwam .
Er zijn online heel veel verschillende recepten te vinden om kombucha te maken, iedereen heeft zo zijn eigen methode. En er is wat dat betreft niet echt iets fout. Ik werk zelf al jaren met dit recept en eigenlijk is mijn kombucha vanaf het begint altijd goed gelukt dus daarom wil ik dit recept graag met je delen
Nu zul je misschien denken: suiker!?!? Hoe kan dit nou een gezond drankje zijn? Maar de scoby die dit lekkere drankje voor je gaat maken wil ook graag wat eten. De scoby is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft natuurlijk ook voeding nodig. Suiker is de voeding van de scoby, het eet het op tijdens het fermentatieproces.
Afhankelijk van hoe lang je het laat fermenteren zal je merken dat kombucha ook heel zuur kan worden. Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje.
Kombucha recept
Hieronder zie je de benodigdheden per liter, mocht je meer dan 1 liter willen maken dan kan je hoeveelheden eenvoudig verdubbelen of verdrievoudigen.
- 1 liter water
- 8 gram losse thee (of 2 theezakjes). Een goede combinatie is 4 gram groene thee en 4 gram zwarte thee. Je kunt ook 8 gram zwarte thee nemen.
- 80 gram suiker (witte suiker of rietsuiker, gebruik geen suikervervangers, siroop of honing)
- 100 ml. kombucha (overgehouden van de vorige batch kombucha die je gemaakt hebt of startervloeistof die bij je scoby zit) of je kunt eventueel ook een ongefilterde biologische appelazijn gebruiken.
- scoby (kombucha zwam)
- grote glazen (weck) pot van minstens 1,5 liter. of een grote Kefirko kefirmaker
- theedoek of kaasdoek en een elastiek
Bereidingswijze:
- Breng het water aan de kook in een steelpan.
- Laat hierin de thee 15 minuten trekken.
- Verwijder de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater.
- Schenk de warme thee in de grote glazen pot en laat de thee afkoelen totdat hij lauwwarm is
- Schenk de 100 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg scoby er voorzichtig in.
- Dek de pot af met een theedoek of kaasdoek zet dit vast met een elastiekje. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank en koolzuurgas kan ontwijken maar er kunnen geen vuil of fruitvliegjes in. (fruitvliegjes zijn gek op kombucha)
- Zet de pot op een warme plaats weg, bij kamertemperatuur of bij voorkeur zelfs iets warmer. Zet de pot niet in het volle zonlicht, een beetje donkere plek is het beste.
- Laat het nu tussen de 7 en 14 dagen fermenteren. Hoe langer je het laat fermenteren des te zuurder wordt de drank.
Na het fermenteren
- Na 7 dagen zul je zien dat zich belletjes in de kombucha bevinden (koolzuur) misschien heeft zich ook al een nieuwe scoby op de drank gevormd. Neem een schone lepel en schep voorzichtig langs de scoby een beetje uit de pot om te proeven. Smaakt het nog te zoet naar je zin, dan laat je de drank nog een paar dagen langer fermenteren. Ik hou niet van hele zure kombucha dus die van mij fermenteert meestal rond 8 dagen en gaat dan door naar de tweede fermentatie. Hou je meer van wat zuurder laat de drank dan gerust langer fermenteren. Het hangt ook af van de temperatuur. In de zomer is het ook sneller klaar dan in de winter.
- Is je kombucha goed? Schep dan de scoby eruit en doe deze in een pot met minstens 100 ml. van de kombucha. Zo blijft de scoby in goede conditie en kan je deze scoby met kombucha weer gebruiken voor je volgende batch.
Nu heb je 2 mogelijkheden.
Je vult de kombucha af in een fles en kan deze meteen drinken of je geeft het nog meer smaak en bubbels met een tweede fermentatie.
2e Fermentatie
Wil je je Kombucha een smaakje geven? Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit) of siroop toe aan de lege flessen voor je deze vult met de reeds gefermenteerde kombucha. En je kunt ook nog vers (diepvries) fruit, kruiden of bijv. gember toevoegen. Afhankelijk van je smaak kan je eindeloos variëren in de tweede fermentatie.
Laat deze flessen nog 24-48 uur op een donkere plaats staan; dan heeft je kombucha een lekkere smaak en wat meer koolzuurgas. Zo maak je je eigen gezonde frisdrank. Let er dan wel op dat je deze flessen elke dag even een keer open draait. Zo kan het extra gas ontsnappen en komt er niet teveel druk op te staan! (Geloof me, het laatste wat je wil is een ontplofte fles kombucha in je keuken). Wil je geen risico op ontploffing neem dan de 1 liter glazen weckflessen, die laten het koolzuurgas ontsnappen. Dan heb je iets minder prik in je kombucha maar het is wel heel handig als je geen tijd hebt om elke dag de fles te ontluchten.
Varianten op je kombucha recept
Gebruik voor de basis altijd 4 gram zwarte thee maar de andere 4 gram kan je naar hartelust variëren. Neem bijv. groene thee, witte thee, hibiscusbloemen, kamille, jasmijn of andere kruiden thee. (mijn favorieten zijn Sannenbancha, een zeer milde groene thee en hibiscusbloemen). Let er alleen bij kruidenthee wel op dat er geen extra stoffen zoals smaakstoffen, aroma’s, etherische olie etc. zijn toegevoegd. Het mogen alleen de pure kruiden zijn zonder toevoegingen.
Bij de tweede fermenatie kan je denken aan frambozen, mango, appel, sinaasappel of gedroogde vruchten zoals abrikozen, dadels, vijgen (ook hier weer het beste biologisch en zonder toevoegingen). Maar ook kruiden kan je gebruiken zoals kaneel, steranijs, rozemarijn, pepermunt.
Veel plezier met brouwen en heb je een lekkere combinatie gemaakt laat het ons dan hieronder weten.
Heb je nog geen scoby dan vind je in de Aromalifestyle shop een handige starterset om te beginnen.