kombucha scoby

Wat is een kombucha scoby?


Een SCOBY, wat staat voor ‘symbiotic culture of bacteria and yeast’, ofwel in het Nederlands: ‘symbiotische cultuur van bacteriën en gisten’, is een ingrediënt gebruikt bij de fermentatie en productie van kombucha.

Fermentatie is een chemisch proces waarbij koolhydraten zoals suiker of zetmeel in alcohol of zuur veranderen.

Het uiterlijk van de SCOBY kan variëren, maar het is meestal compact, rubberachtig en ondoorzichtig met een milde, azijnachtige geur.

De geleiachtige platte structuur van de SCOBY bestaat meestal uit een soort onoplosbare vezel die bekend staat als cellulose.

Deze cellulose is de voedingsbodem voor een grote verscheidenheid aan gist- en bacteriesoorten die het fermentatieproces ondersteunen.

Waar vind je een scoby?

Om kombucha te maken heb je dus een scoby nodig. Maar waar vind je die? Even rondvragen op het internet en je  vindt vaak wel iemand die een scoby in de aanbieding heeft.

Bij elke fermentatie van kombucha vermeerdert de scoby zich namelijk ontzettend goed. Een overschot aan scoby’s  is dan snel ontstaan. En delen is dan ook geen probleem.

Hoewel dit natuurlijk erg leuk is ,en vaak krijg je de scoby dan gratis of betaal je alleen de verzendkosten, kan het ook behoorlijk mis gaan. Tenzij de scoby van iemand komt die je goed kent, weet je natuurlijk nooit wat de kwaliteit van de scoby is.  Je weet niet of deze altijd hygiënisch behandelt is of dat de scoby met foute bacteriën en/of schimmels besmet is.  Dat laatste is niet altijd meteen zichtbaar.  En het is niet altijd duidelijk hoe lang de scoby achterin iemands kast heeft gestaan voordat deze bij jou aankomt. En de scoby kan tijdens transport ook behoorlijk te lijden hebben als deze niet goed is verpakt. Kortom, de kans dat je succesvol kombucha kunt gaan brouwen is niet zo heel groot als je een scoby van iemand krijgt die je niet kent.

Hoewel het risico van besmetting laag is wanneer je op correcte wijze met een scoby werkt kan er natuurlijk altijd een keer iets mis gaan. Als je schimmel op je scoby ziet of  een sterke, onaangename kaasachtige geur ruikt dan kan je de scoby beter weggooien en een nieuwe gebruiken.

Online een scoby kopen:

Online kun je prima een scoby kopen. De kwaliteit hiervan is gegarandeerd, je hebt een klantenservice achter de hand mocht het toch niet goed gaan en je hebt de scoby snel in huis. De organic kombucha starter van Kefirko is zelfs biologisch, van prima kwaliteit en als je er goed voor zorgt gaat je scoby oneindig mee. Als je dus geen gedoe wilt, raad ik je deze van harte aan.

Het leuke van de kombucha starter is is dat je je eigen scoby helemaal vanaf het begin maakt.

Je kunt de Kefirko biologische kombucha starter hier bestellen