Arnicazalf, eerste hulp bij blauwe plekken en stijve spieren

Arnicazalf is onmisbaar in de natuurlijke EHBO kit. Want arnica helpt enorm goed bij bloeduitstortingen (blauwe plekken) en stijve spieren.

Als je gevallen bent of je stoot je ergens tegen en je smeert onmiddellijk arnica zalf, zal je blauwe plek er niet of veel minder fel doorkomen. Ik heb deze zalf in eerste instantie gemaakt voor mijn moeder die nu ze ouder is een hele dunne huid heeft gekregen en haar armen en benen eigenlijk altijd vol blauwe plekken zitten. Een ander voordeel van de zalf is dat hij ook nog helpt bij stijve spieren (ook een veel voorkomend probleem bij oudere mensen) en tegen een droge huid.

Arnica Montana heeft fraai gesteelde, gele bloemen. Het is een geneeskrachtig kruid dat gewrichts- en weefselontsteking vermindert en het genezingsproces bevordert. De arnica groeit vooral daar waar hij het meest van pas komt, in bergachtige gebieden met veel rotsen waar je makkelijk struikelt en valt, vandaar ook de Nederlandse naam “valkruid”. In Nederland komt de plant nog maar sporadisch in het wild voor.

Heb je na het sporten last van stijve spieren of kom je ’s morgens uit bed met stramme spieren dan kan je de arnicazalf ook gebruiken. Je mag arnica echter niet op open wonden smeren. Dus als je een schaafwondje hebt kan je beter calendulazalf gebruiken.

Arnicazalf mag eigenlijk niet ontbreken in de huisapotheek en gelukkig kan je deze zalf heel gemakkelijk zelf maken.

Ik heb aan de zalf ook nog strobloem (helichrysum) en lavendel etherische olie toegevoegd. Strobloem werkt heel goed tegen blauwe plekken en versterkt dus de werking van de arnicazalf.

 

Benodigdheden arnicazalf

5 gram gedroogde arnicabloemen

50 ml. amandelolie (of voor de oudere huid is tarwekiem olie nog beter)

(of alternatief kant en klare arnica olie)

1 gram bijenwas of koolzaadwas cosmetisch (als je geen bijenwas wilt gebruiken)

4 gram lanoline (wolvet) (voor een vegane versie kan je eventueel ook cacaoboter gebruiken)

15 druppels helichrysum (strobloem) etherische olie

20 druppels lavendel etherische olie

20 druppels vitamine E of liposomenconcentraat vitamine E (optioneel)

 

 

Bereiding

De arnicabloemen en de amandelolie (of tarwekiemolie) in een glazen maatbeker of pot doen en ongeveer 25 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.

Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de bloemen in de olie terecht komen.

Dan de olie door een zeef gieten en de bloemen nog even goed uitdrukken. De olie giet je daarna weer in het schaaltje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas en lanoline toevoegt.

Mocht je het sneller willen doen dan kan je ook 50 ml. kant en klare arnica olie gebruiken. Dan kan je bovenstaande stappen overslaan en de arnica olie gelijk samen met de bijenwas en cacaoboter/lanoline in een maatbeker of glazen pot doen en au bain marie verwarmen.

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas en cacaoboter/lanoline opgelost zijn. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen en nog even doorroeren totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Voeg dan de etherische olie en de vitamine E toe, nogmaals goed doorroeren. Daarna giet je de crème in een leeg, droog en schoon potje.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met koken water, 5 minuten laten staan en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.

De zalf laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) .

Deze hoeveelheid levert ongeveer 50 ml. arnica zalf op.

Als je meer wilt maken kan je het recept natuurlijk verdubbelen.

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Alles wat je nodig hebt voor je arnicazalf vind je ook in de Aromalifestyle shop