Page content

Zelfgemaakte cosmetica verkopen

Zelfgemaakte cosmetica verkopen

Regelmatig krijg ik vragen of ik ook mijn recepten als kant en klaar gemaakt product verkoop. Ook ontvang ik vragen van lezers die graag hun zelfgemaakte producten willen verkopen en willen weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.

Maar je mag niet zomaar je zelfgemaakte cosmetica producten verkopen. Huidverzorgingsproducten en cosmetica komen op onze huid, en dat is ons grootste orgaan. Dan is het van belang dat de producten die je gebruikt veilig zijn. Ongeacht of dat je zelfgemaakte producten zijn of producten die je koopt in de winkel.

Iedereen die cosmetica en huidverzorgingsproducten maakt en wil verkopen moet voldoen aan duidelijke wettelijke regels. Het is niet toegestaan om cosmetica op de markt te brengen (gratis of tegen betaling) zonder aan deze regels te voldoen.

Het maakt daarbij niet uit of je als hobby zeep maakt en die graag op de markt wil verkopen, of misschien in je schoonheidssalon je zelfgemaakte producten aan je klanten wilt adviseren of dat je een bedrijf hebt met honderden verschillende cosmeticaproducten en een miljoenen omzet. Deze wet geldt voor iedereen die huidverzorgings- en cosmeticaproducten wil verkopen.

Aan welke regels moet je je houden

Als je cosmetica wilt gaan maken voor de verkoop dan moet je je aan de regels van de Europese Cosmetica Verordening houden. De verordening bestaat uit 40 artikelen en 10 Annexen, waarin de eisen voor het op de markt brengen van cosmetica zijn vastgelegd.

Een paar belangrijke regels hieruit zijn:

  • Degene die de cosmetica op de markt brengt (fabrikant of importeur) moet bepaalde gegevens vastleggen en desgevraagd ter inzage geven aan ambtenaren die de wet moeten controleren. De gegevens die vastgelegd moeten worden zijn o.a. samenstelling, eisen aan de grondstoffen op het gebied van zuiverheid, dierproeven, claims, bijwerkingen.
  • Er moet inzage worden gegeven in de veiligheidsbeoordeling van het product. Hiermee wordt indirect verplicht dat er een veiligheidsbeoordeling moet worden gemaakt. Deze beoordeling moet worden gemaakt door een gediplomeerd chemicus of speciaal laboratorium. Dit is meestal met hoge kosten verbonden.
  • Voor elk product moet een verantwoordelijke worden aangewezen die belast is met de veiligheid van het product
  •  Cosmetica moet op een bepaalde manier verpakt zijn, op de verpakking moeten een aantal gegevens staan, waaronder de ingrediënten, houdbaarheid en batchnummer.

 

Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kan je de hele Europese Cosmetica Verdordening terugvinden en nog veel meer aanvullende informatie.

Deze regels zijn geldig voor heel Europa, voor Nederland zijn er bepaalde aanvullingen, die vind je ook op de site.

Toch je eigen cosmetica verkopen!

Mocht je na al deze regels te hebben gelezen toch willen beginnen met het maken en verkopen van je eigen producten hou dan nog wel rekening met het volgende:

De cosmetica/huidverzorging die je gaat maken moet in een schone ruimte worden gemaakt die aan bepaalde regels moet voldoen, je kunt de producten niet zomaar in je keuken maken. Dus moet je een aparte ruimte huren of aan je huis een aparte ruimte laten (ver)bouwen. En je moet werken volgens de GMP Cosmetica, wat ihnoudt dat je de procedures om schoon te werken precies moet bijhouden, maaregelen moet nemen om verwisseling van grondstoffen en producten te voorkomen etc.

Is je eerste recept klaar dan moet je een laboratorium inhuren om de veiligheidsbeoordeling te laten maken, dit kost vaak enkele honderden euro’s per recept. En als je later 1 ingrediënt verandert in je recept dan moet er een nieuwe beoordeling gemaakt worden.

Kortom, voordat je je eerste product op de markt kunt zetten heb je al veel geld en tijd moeten investeren.

Natuurlijk is het niet onmogelijk en als je iets echt heel graag wilt dan moet je er ook zeker voor gaan. Maar informeer je van te voren goed over de voorwaarden.

 

Het maken van je eigen producten is heel erg leuk (dat vind ik zelf ook, anders was ik deze site niet begonnen) maar realiseer je goed dat als je hier je beroep van maakt dat je dit iedere dag moet doen en als zelfstandig ondernemer ben je hier dan zeker meer dan 40 uur per week mee bezig en is het niet alleen het maken van je producten maar ook al het papierwerk, reclame maken, boekhouding etc.

En maak alsjeblieft niet de fout om zelfgemaakte cosmetica te verkopen zonder je aan de regels te houden. De voedsel en warenautoriteit voert strenge controles uit en zoeken ook op facebook, internet etc. Wordt je ontdekt dan krijg je een stevige boete en als je een bedrijf hebt heb je kans dat deze wordt gesloten. En stel je voor dat iemand schade lijdt door een onveilig product dat je hebt gemaakt en jou aansprakelijk stelt.

Wil je toch je eigen cosmetica gaan maken en ben je bereid er helemaal voor te gaan? Ga dan eerst naar de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging en laat je goed informeren.

Wie weet zien we jouw producten dan ook binnenkort in de schappen staan.

Comment Section

30 reacties op “Zelfgemaakte cosmetica verkopen


Door Marit op 3 mei 2018

Dit was precies de informatie die ik nodig had. Niet leuk – maar bijzonder nuttig. Helder uitgelegd.


Door Karin van der Maas op 30 september 2018

Is dit ook zo voor composities van de oliën?


Door Monica-Can op 7 februari 2019

Ja, dat is een goede vraag. Dat weet ik eigenlijk niet. De etherische olie is een beetje een schemergebied in de wetgeving. Mocht je zelfgemaakte etherische olie composities willen gaan verkopen dan kan je wellicht het beste even navragen bij de Voedsel en Warenautoriteit.


Door Naomi op 11 oktober 2018

Dit is precies de reden waarom ik nooit aan de verkoop begonnen ben en toch zie ik regelmatig kraampjes en winkeltjes die zelfgemaakte zepen aanbieden. Dat is in zulke kleine hoeveelheden gemaakt dat ik me niet kan voorstellen dat ze hier een aparte ruimte thuis voor hebben gecreëerd of dat ze honderden euro’s uitgeven voor een veiligheidsbeoordeling. Blijkbaar is de controle op de wetgeving zeer miniem of worden zulke kleine verkopers “getolereerd”


Door Monica-Can op 7 februari 2019

Ja, ik zie het ook regelmatig. Ook op internet van bedrijven waarvan ik bijna zeker weet dat ze hun recepten niet hebben laten beoordelen. Maar de controle is inderdaad lastig en ik denk dat er te weinig controleurs zijn om alles te controleren. Maar als je dan een controle krijgt dan dan het behoorlijk in de papieren lopen. Dus het is een keuze die mensen maken of ze dat risico willen lopen.


Door Jorine op 11 november 2018

jammer dat dit de goede, huisgemaakte cosmetica tegenhoudt, want in veel “normale” cosmetica zitten beschadigende stoffen, en volgens de regels kunnen deze wel verkocht worden. Gelukkig kom ik toch af en toe bij kruidentuinen enzo zelfgemaakte zalfjes tegen, en zit er eens een keer schimmel op, dan vinden wij het logisch om t niet meer te gebruiken. Ik hoop dat er steeds meer mooie cosmetica op de markt mag komen, en heel hartelijk dank voor alle informatie, recepten en mooie grondstoffen!


Door Joyce op 2 december 2018

Ruilhandel dan maar, dan is het geen verkoop 😉


Door Karin op 19 december 2018

Bedankt voor deze Nuttige info!
Gelden deze regels ook als je mensen tijdens een workshop zelf cosmetica laat maken en meenemen?


Door Monique op 6 februari 2019

Ik zou dit ook graag willen weten : mag je wel workshops geven in het maken van cosmetica die ze dan voor eigen gebruik mee naar huis nemen ?


Door Monica-Can op 7 februari 2019

Ja, je mag wel workshops geven in het maken van cosmetica. Zolang de deelnemers zelf hun producten voor eigen gebruik maken. En als je tijdens de workshops maar hygienisch werkt.


Door Geert op 10 februari 2019

Weet je ook een plek waar ik mijn eigen baard olie kan maken?Door Cynthia op 19 februari 2019

Geld dit voor zepen ook? Ecologische zeep zie je zo veel verkopen


Door Monica-Can op 21 februari 2019

Ja, die regels zijn ook voor de zepen. Misschien houdt niet iedereen zich aan de regels maar het moet eigenlijk wel.


Door Katrien op 21 mei 2019

Wat een interessant artikel. Toch heb ik nog een vraagje: mag ik zelfgemaakte producten gebruiken in mijn schoonheidssalon? Ik zou ze niet verkopen, enkel gebruiken tijdens mijn behandelingen.


Door Alexandra op 5 oktober 2019

Ik dacht dat je wel zelfgemaakte zalven mocht verkopen? Crèmes was mij bekend


Door Miranda op 9 oktober 2019

Hoe zit het met het op de markt brengen van rebatch zeep of gietzeep?Gelden daar ook al die wetjes en regeltjes voor?


Door Francis op 21 oktober 2019

Als je slechts één enkele olie als serum zou willen verkopen onder je eigen merknaam, heb je dan net zoveel kosten als dat je een recept zou hebben? Er is dan dus niets onduidelijk aan de inhoud.


Door Simone op 10 december 2019

Ik zou ook graag willen weten hoe dit zit als je Melt and pour zeep gaat gebruiken . Gelden deze regels daar dan ook voor want het enige dat je daaraan toevoegt is een geur en kleurstof en het bedrijf waar ik mijn spullen koopt lijkt mij de goedkeuring al te hebben en je veranderd dan niks aan het recept zelf van de Melt and pour zeepbasis . Ja je voegt er misschien honing , amandelolie etc toe maar die kan je dan bij de ingrediënten eronder zetten dit veranderd dan toch niks aan het recept zelf .


Door Laura op 16 mei 2020

Hier ben ik ook benieuwd naar. Ondertussen al het antwoord ontdekt?


Door Leonie op 10 maart 2020

En producten in kleine kring verkopen (vrienden/familie) voor eigenlijk een klein/miniem bedrag boven op de kosten vd ingrediënten zelf?


Door Joewen op 28 maart 2020

Hey!

Ik was aan het denken om een hand-sanitizer op de markt te brengen.

Weet jij of dit dan ook onder deze regels valt?

LG,

Joewen


Door Kelly op 31 mei 2020

Alles wat op de huid komt, hand sanitizer, melt soap… valt onder deze wetgeving 🙈.


Door Nurhan op 6 juni 2020

Wat ik me dan wel af vraag is. Als ik op Instagram kijk dan zie ik hier en daar wel zelfgemaakte cosmetica cremes serums etc verkoop met KvK nummer. En ze maken het thuis gewoon in de keuken, want je zie de video’s die opgenomen zijn door hun zelf die ze plaatsen op Insta. Zijn die dan wel goedgekeurd? ik denk het niet namelijk, dan zouden ze het toch in een aparte ruimte hun cremes moeten maken? Of zie ik iets over het hoofd. KvK registreren heeft dat ook te maken met keuringdienst of niet? kan iemand mij dat uitleggen aub.


Door Cin op 29 juni 2020

KVK is alleen dat je je registreert als bedrijf zijnde. Heeft niets met de keuringsdienst te maken. Dat is weer een apart stukje.


Door Benjamin op 14 augustus 2020

Geldt dit ook voor wanproduct die je zelf zou maken ?


Door Karin op 25 oktober 2020

Weet jij ook aan welke regels je je moet houden bij verkoop van zelfgemaakte kaarsen (bijenwas en soya/koolzaadwas en etherische olie)
Of waar ik die regels zou kunnen zoeken


Door Monica-Can op 27 oktober 2020

Ik denk dat je dat het beste na kunt vragen bij de Kamer van Koophandel of de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.


Door Linda op 5 november 2020

Over die Melt & Pour vraag ik het mij ook af. Want het is inderdaad al getest, anders zou die fabrikant het niet mogen verkopen. De geuren en kleuren die je toevoegd zijn eveneens al getest, zie zelfde verhaal. Waarom zou je dan alles wederom moeten laten testen?! Bij Cold Process, wat ik ook maak, snap ik het aangezien je alles zelf samensteld. Maar Melt&Pour is al ‘gemaakt’ en ‘samengesteld’. Toch?


Door Hannie Kappert-Göbel op 20 november 2020

Ik heb onlangs vernomen dat zelfgemaakte maceraten van gedroogde bloemen en /of gedroogde kruiden en… zelfgemaakte kruiden/bloementinctuur niet verwerkt mag worden in creme’s , bodylotions enzo, want kan giftig worden door de plantbestanddelen, weet u of dat zo is?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.