Page content

Zelfgemaakte cosmetica verkopen

Zelfgemaakte cosmetica verkopen

Regelmatig krijg ik vragen of ik ook mijn recepten als kant en klaar gemaakt product verkoop. Ook ontvang ik vragen van lezers die graag hun zelfgemaakte producten willen verkopen en willen weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.

Maar je mag niet zomaar je zelfgemaakte cosmetica producten verkopen. Huidverzorgingsproducten en cosmetica komen op onze huid, en dat is ons grootste orgaan. Dan is het van belang dat de producten die je gebruikt veilig zijn. Ongeacht of dat je zelfgemaakte producten zijn of producten die je koopt in de winkel.

Iedereen die cosmetica en huidverzorgingsproducten maakt en wil verkopen moet voldoen aan duidelijke wettelijke regels. Het is niet toegestaan om cosmetica op de markt te brengen (gratis of tegen betaling) zonder aan deze regels te voldoen.

Het maakt daarbij niet uit of je als hobby zeep maakt en die graag op de markt wil verkopen, of misschien in je schoonheidssalon je zelfgemaakte producten aan je klanten wilt adviseren of dat je een bedrijf hebt met honderden verschillende cosmeticaproducten en een miljoenen omzet. Deze wet geldt voor iedereen die huidverzorgings- en cosmeticaproducten wil verkopen.

Aan welke regels moet je je houden

Als je cosmetica wilt gaan maken voor de verkoop dan moet je je aan de regels van de Europese Cosmetica Verordening houden. De verordening bestaat uit 40 artikelen en 10 Annexen, waarin de eisen voor het op de markt brengen van cosmetica zijn vastgelegd.

Een paar belangrijke regels hieruit zijn:

 • Degene die de cosmetica op de markt brengt (fabrikant of importeur) moet bepaalde gegevens vastleggen en desgevraagd ter inzage geven aan ambtenaren die de wet moeten controleren. De gegevens die vastgelegd moeten worden zijn o.a. samenstelling, eisen aan de grondstoffen op het gebied van zuiverheid, dierproeven, claims, bijwerkingen.
 • Er moet inzage worden gegeven in de veiligheidsbeoordeling van het product. Hiermee wordt indirect verplicht dat er een veiligheidsbeoordeling moet worden gemaakt. Deze beoordeling moet worden gemaakt door een gediplomeerd chemicus of speciaal laboratorium. Dit is meestal met hoge kosten verbonden.
 • Voor elk product moet een verantwoordelijke worden aangewezen die belast is met de veiligheid van het product
 •  Cosmetica moet op een bepaalde manier verpakt zijn, op de verpakking moeten een aantal gegevens staan, waaronder de ingrediënten, houdbaarheid en batchnummer.

 

Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kan je de hele Europese Cosmetica Verdordening terugvinden en nog veel meer aanvullende informatie.

Deze regels zijn geldig voor heel Europa, voor Nederland zijn er bepaalde aanvullingen, die vind je ook op de site.

Toch je eigen cosmetica verkopen!

Mocht je na al deze regels te hebben gelezen toch willen beginnen met het maken en verkopen van je eigen producten hou dan nog wel rekening met het volgende:

De cosmetica/huidverzorging die je gaat maken moet in een schone ruimte worden gemaakt die aan bepaalde regels moet voldoen, je kunt de producten niet zomaar in je keuken maken. Dus moet je een aparte ruimte huren of aan je huis een aparte ruimte laten (ver)bouwen. En je moet werken volgens de GMP Cosmetica, wat ihnoudt dat je de procedures om schoon te werken precies moet bijhouden, maaregelen moet nemen om verwisseling van grondstoffen en producten te voorkomen etc.

Is je eerste recept klaar dan moet je een laboratorium inhuren om de veiligheidsbeoordeling te laten maken, dit kost vaak enkele honderden euro’s per recept. En als je later 1 ingrediënt verandert in je recept dan moet er een nieuwe beoordeling gemaakt worden.

Kortom, voordat je je eerste product op de markt kunt zetten heb je al veel geld en tijd moeten investeren.

Natuurlijk is het niet onmogelijk en als je iets echt heel graag wilt dan moet je er ook zeker voor gaan. Maar informeer je van te voren goed over de voorwaarden.

 

Het maken van je eigen producten is heel erg leuk (dat vind ik zelf ook, anders was ik deze site niet begonnen) maar realiseer je goed dat als je hier je beroep van maakt dat je dit iedere dag moet doen en als zelfstandig ondernemer ben je hier dan zeker meer dan 40 uur per week mee bezig en is het niet alleen het maken van je producten maar ook al het papierwerk, reclame maken, boekhouding etc.

En maak alsjeblieft niet de fout om zelfgemaakte cosmetica te verkopen zonder je aan de regels te houden. De voedsel en warenautoriteit voert strenge controles uit en zoeken ook op facebook, internet etc. Wordt je ontdekt dan krijg je een stevige boete en als je een bedrijf hebt heb je kans dat deze wordt gesloten. En stel je voor dat iemand schade lijdt door een onveilig product dat je hebt gemaakt en jou aansprakelijk stelt.

Wil je toch je eigen cosmetica gaan maken en ben je bereid er helemaal voor te gaan? Ga dan eerst naar de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging en laat je goed informeren.

Wie weet zien we jouw producten dan ook binnenkort in de schappen staan.

  Comment Section

  5 reacties op “Zelfgemaakte cosmetica verkopen


  Door Marit op 3 mei 2018

  Dit was precies de informatie die ik nodig had. Niet leuk – maar bijzonder nuttig. Helder uitgelegd.


  Door Karin van der Maas op 30 september 2018

  Is dit ook zo voor composities van de oliën?


  Door Naomi op 11 oktober 2018

  Dit is precies de reden waarom ik nooit aan de verkoop begonnen ben en toch zie ik regelmatig kraampjes en winkeltjes die zelfgemaakte zepen aanbieden. Dat is in zulke kleine hoeveelheden gemaakt dat ik me niet kan voorstellen dat ze hier een aparte ruimte thuis voor hebben gecreëerd of dat ze honderden euro’s uitgeven voor een veiligheidsbeoordeling. Blijkbaar is de controle op de wetgeving zeer miniem of worden zulke kleine verkopers “getolereerd”


  Door Jorine op 11 november 2018

  jammer dat dit de goede, huisgemaakte cosmetica tegenhoudt, want in veel “normale” cosmetica zitten beschadigende stoffen, en volgens de regels kunnen deze wel verkocht worden. Gelukkig kom ik toch af en toe bij kruidentuinen enzo zelfgemaakte zalfjes tegen, en zit er eens een keer schimmel op, dan vinden wij het logisch om t niet meer te gebruiken. Ik hoop dat er steeds meer mooie cosmetica op de markt mag komen, en heel hartelijk dank voor alle informatie, recepten en mooie grondstoffen!


  Door Joyce op 2 december 2018

  Ruilhandel dan maar, dan is het geen verkoop 😉

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.