zuurdesem krentenbollen
Zuurdesem
Monica Can
Zuurdesem
3 min
1

Krentenbollen met zuurdesem, zacht, zoet en luchtig

3 min
1

Toen ik klein was, woonden wij naast de bakker. En er was niet lekkerders als ik van hem een warme krentenbol kreeg, vers uit de oven.  Lichtzoet, zacht en gevuld met krenten die bijna als snoepjes smaakten. Het was zo’n klein geluksmoment dat ik me nog altijd goed herinner en meteen een glimlach op mijn gezicht tovert. En nog steeds geeft een versgebakken krentenbol mij datzelfde gevoel van huiselijkheid en warmte.

Wat ik nu extra bijzonder vind: je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken met zuurdesem. En het mooiste is dat je er niet eens vroeg voor hoeft op te staan. Met een nachtrijs in de koelkast doet de tijd het werk voor je. Jij gaat lekker slapen, terwijl het deeg rustig rijpt en zich voorbereidt op de oven.

In deze blog deel ik mijn recept voor zuurdesem krentenbollen. Ideaal voor een ontspannen weekend of een speciale ochtend waarop je iets lekkers wilt serveren.




Waarom zuurdesem?

Zuurdesem geeft je bollen:

  • Meer smaak – het maakt ze net wat dieper en aromatischer.
  • Langer vers – ze drogen minder snel uit.
  • Gezonder – het deeg is beter verteerbaar door de natuurlijke fermentatie.

Waarom een nachtrijs in de koelkast?

Als je al meer van mijn zuurdesemrecepten hebt gemaakt (of de simpel zuurdesem cursus hebt gedaan) dan weet je dat bijna al mijn recepten in de nacht in de koelkast rijzen. De voordelen van een koelkastrijs zijn groot:

  • Makkelijk plannen – het deeg rijst terwijl jij slaapt.
  • Meer smaak – koude fermentatie geeft een volle, lichtzoete smaak zonder té zuur te worden.
  • Minder stress – geen vroege wekker, maar wel verse bollen bij het ontbijt.

Recept voor zuurdesem krentenbollen

Ingrediënten (voor 12 krentenbollen)

  • 150 g actieve zuurdesemstarter (100% hydratatie)
  • 500-550 gram tarwebloem ( of bijv. 400 g bloem + 100 g volkoren)
  • 250 ml lauwe melk (kan ook plantaardig)
  • 50 g gesmolten roomboter (dit kan ook plantaardig)
  • 50 g  rietsuiker
  • 10 g zout
  • 1 tl kaneel (optioneel)
  • 150–200 g krenten (of een mix met rozijnen of alleen rozijnen)
  • 1 ei (optioneel, voor een rijker deeg)

Werkwijze

Dag 1 – 's ochtends

Voed je zuurdesem starter zodat deze in de middag/avond actief is.

’Dag 1 - `s avonds

Laat de krenten/rozijnen even 15 minuten wellen in lauwwarm water en giet ze daarna af. Laat ze goed uitlekken en dep ze eventueel nog even droog.

Deeg maken

  • Meng zuurdesemstarter, bloem, melk, suiker, boter, ei, kaneel en zout.
  • Voeg eerst 500 gram bloem toe, als je deeg te vochtig blijft kan je nog 50 gram extra bloem toevoegen.
  • Kneed tot een soepel deeg (ca. 10 minuten). Dit kan ook in de keukenmachine.
  • Voeg daarna de gewelde krenten/rozijnen toe en kneed kort door tot ze mooi verdeeld zijn.
  • Laat het deeg 2-2,5 uur rusten op kamertemperatuur zodat de fermentatie goed op gang komt.
  • Dek de kom af (bijv. met een breadbowl cover) en zet het in de koelkast. Het mag nu 8-16 uur rijzen




Dag 2 – ’s ochtends

  • Haal het deeg uit de koelkast,  laat het even een half uurtje op temperatuur komen, verdeel in 12 stukjes en maak er mooie bolletjes van..
  • Laat de bollen op kamertemperatuur 2,5-3 uur rijzen onder een doek, tot ze luchtig en bijna verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de krentenbollen in 15–18 minuten goudbruin.
  • Bestrijk ze als ze uit de oven komen nog met een beetje roomboter, zo blijven ze lekker zacht en krijgen ze een mooie glans.

Tips voor extra succes

  • Extra zacht? Vervang een deel van de melk door yoghurt of voeg 50 g aardappelpuree toe aan het deeg.
  • Flexibel plannen: je kunt het deeg gerust langer in de koelkast laten staan (tot 14–16 uur). Handig als je pas later wilt bakken.
  • Voorraad maken: de bollen zijn goed in te vriezen. Even opwarmen in de oven en ze smaken weer als vers.

Ga jij ook aan de slag?

Ik ben benieuwd of jij deze zuurdesem krentenbollen gaat bakken! Deel gerust je ervaring in de reacties – ik vind het geweldig om te zien hoe anderen aan de slag gaan met zuurdesem.

Wil je meer leren over het bakken met zuurdesem? In mijn Simpel Zuurdesem cursus neem ik je stap voor stap mee in het proces. Je ontdekt hoe je een actieve starter onderhoudt, hoe je met gemak heerlijke broden bakt én hoe je variaties zoals broodjes, crackers en zoete lekkernijen maakt. Zo leer je in korte tijd wat mij jaren heeft gekost om uit te zoeken – en kun jij vol vertrouwen je eigen zuurdesemcreaties maken.

👉 Klik hier om meer te lezen over de cursus en meteen te starten: Simpel Zuurdesem cursus – ontdek meer

Reacties
Categorieën