Turks brood met zuurdesem
Zuurdesem
Monica Can
Zuurdesem
2 min
1

Turks brood bakken met zuurdesem

2 min
1

Turks brood is heerlijk luchtig, zacht van binnen en heeft een licht knapperige korst. Met dit recept maak je een authentiek Turks brood met zuurdesem, wat zorgt voor extra smaak en een betere verteerbaarheid. En je hoeft niet lang te kneden, je hebt er geen keukenmachine voor nodig en het is heel makkelijk om te maken.

En goed nieuws als je nog geen zuurdesemstarter hebt: het maken van een zuurdesemstarter hoeft geen weken te duren! Met de Kefirko Zuurdesemstarter heb je binnen vier dagen een actieve starter waarmee je dit heerlijke brood kunt bakken.

De achtergrond van Turks brood

Turks brood, ook wel bekend als "Pide", is een essentieel onderdeel van de Turkse keuken. Het wordt vaak geserveerd bij ontbijt, lunch of diner en is perfect om te dippen in olijfolie, te combineren met mezze zoals hummus en baba ganoush, of als basis voor hartige broodjes. In Turkije wordt het vaak vers gebakken en nog warm gegeten, soms bestrooid met sesamzaad en nigellazaad (zwarte sesamzaad) voor extra smaak. Tijdens de Ramadan is het traditionele "Ramazan Pidesi" bijzonder populair, een luchtig, rond brood dat vaak bij de iftarmaaltijd wordt gegeten.




Ingrediënten

  • 445 gram bloem
  • 115 gram speltmeel (als je geen speltmeel hebt kan je ook tarwemeel gebruiken of alleen bloem, het meel zorgt echter voor een diepere smaak)
  • 170 gram water
  • 240 gram melk
  • 13 gram zout
  • 20 gram zuurdesemstarter
  • Sesamzaad en nigellazaad (zwart sesamzaad) om te bestrooien. Dit is optioneel maar zorgt wel voor de authentieke smaak van het Turkse brood.

Bereidingswijze

Deeg maken: Meng alle ingrediënten in een grote kom en kneed het kort tot een samenhangend deeg.

Fermenteren: Laat het deeg 24 uur rusten op kamertemperatuur. Tijdens deze tijd ontwikkelt de zuurdesem zijn smaak en zorgt voor een luchtig brood.

Stretch & Fold: Gedurende de fermentatieperiode voer je twee keer een 'stretch en fold' uit. (de eerste keer na 4-8 uur en de tweede keer na 12-18 uur). Dit betekent dat je het deeg voorzichtig uitrekt en naar binnen vouwt om de glutenstructuur te versterken.

Vormen en rijzen: Na 24 uur vorm je het deeg tot een ronde of ovale bol en die druk je plat in de typische vorm van een Turks brood. Laat het nog een uur rijzen op een bakplaat met bakpapier. Dek het deeg even af met een vochtige theedoek om te voorkomen dat het uitdroogt. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden.

Afwerken: Bestrijk het brood met melk en druk er met je vingers een patroon in (zie ook de video). Dit zorgt ervoor dat het brood niet teveel zal rijzen tijdens het bakken. Bestrooi het dan met sesamzaad en eventueel ook nigella (zwarte sesam) zaad.

Bakken:  Schuif het brood in de oven en zet de temperatuur terug naar 220 graden. Bak het brood in ongeveer 22-25 minuten goudbruin.




Geen zuurdesemstarter? Geen probleem!

Heb je nog geen actieve zuurdesemstarter in huis, maar wil je toch genieten van dit heerlijke brood? Dan is de Kefirko Zuurdesemstarter een ideale oplossing. Of kies voor de handige zuurdesem starter kit. Met deze starter kun je binnen slechts vier dagen een actieve en sterke zuurdesem ontwikkelen. Zo hoef je niet wekenlang te wachten en kun je snel aan de slag met je eigen homemade zuurdesembrood!

Heb je meer tijd en wil je je starter helemaal zelf maken. Hier vind je een handleiding voor het maken van je eigen starter met alleen maar water en bloem. Of meld je aan voor mijn gratis zuurdesem masterclass.

Genieten maar!

Laat het brood even afkoelen voordat je het aansnijdt en geniet van de heerlijke structuur en rijke smaak. Perfect om te dippen in olijfolie, te beleggen met verse hummus of gewoon zo uit het vuistje.

Ga jij dit recept proberen? Laat het weten in de reacties en deel je ervaringen.



Reacties
Categorieën