Dit zuurdesem kaneel kerstster brood is de "ster" van je kerstbuffet of kerstontbijt met een zachte, luchtige structuur en een romige kaneel suikerlaag. Werk af met een beetje poedersuiker voor een feestelijk en winters effect.
Vervang de traditionele broodjes op kerstochtend door dit prachtige brood in de vorm van een kerstster (of sneeuwvlok). Dit zuurdesem kaneel kerstster brood is gemakkelijk te delen en is een heerlijke en feestelijke traktatie. Gevuld met kaneelsuiker en gegarneerd met wat poedersuiker smelt dit brood in je mond – een onweerstaanbare lekkernij voor de feestdagen. Het ziet er indrukwekkend uit, maar is eigenlijk veel minder ingewikkeld dan het lijkt.
De voordelen van je kerstster brood
- Dit sterbrood is natuurlijk gerezen met een zuurdesemstarter, dus er is geen commerciële gist nodig, wat het makkelijker verteerbaar maakt.
- Het deeg is snel en eenvoudig te maken. Je hoeft het slechts een paar minuten te kneden, dus je hebt geen keukenmachine nodig; je kunt het gewoon met de hand doen.
- Het doet denken aan kaneelbroodjes, maar dan in een feestelijke ster- of sneeuwvlok vorm.
- Je kunt het deeg al een dag van tevoren voorbereiden en dan in de koelkast bewaren totdat je klaar ben om het brood te vormen en te bakken.
Benodigdheden voor het zuurdesem kaneel kerstster brood
Zuurdesemdeeg
- Melk – Gebruik bij voorkeur volle melk, maar elke soort melk is geschikt.
- Boter – Gebruik ongezouten boter
- Ei – Eén groot ei zorgt voor binding en rijkheid.
- Suiker – om het deeg te zoeten.
- Zout – bij voorkeur een goede kwaliteit zeezout of steenzout zonder toevoegingen
- Actieve zuurdesemstarter – Een actieve zuurdesemstarter is recent gevoed, verdubbeld in omvang en bubbelend. Geen starter? Je kunt er een maken in twee weken met mijn eenvoudige recept.
- Bloem – bij voorkeur biologische bloem.
Kaneelvulling
- Boter – Gebruik zachte boter om het mengen te vergemakkelijken.
- Bruine suiker of oerzoet – Geeft een rijke, zoete smaak.
- Kaneel – Voor de warme kaneelsmaak zoals in kaneelbroodjes.
Optionele vullingen
Je kunt de klassieke kaneelsuikervulling vervangen door Nutella, jam of zelfs een hartige vulling zoals ham en kaas.
Ingrediënten
Zuurdesemdeeg
- 300 gram lauwwarme melk
- 55 gram gesmolten boter
- 1 groot ei
- 50 gram suiker
- 6 gram zout
- 100 gram actieve zuurdesemstarter
- 600 gram bloem
Kaneelvulling
- 120 gram zachte boter (op kamertemperatuur)
- 220 gram bruine suiker
- 12 gram (1 ½ eetlepel) kaneel
Eiwas (optioneel)
- 1 ei
- 1 theelepel water
Bereidingswijze
- Deeg maken: Meng alle ingrediënten voor het deeg tot ze gecombineerd zijn. Kneed het deeg 5 minuten op een licht bebloemd oppervlak totdat het zacht is en een gladde bal vormt. Voeg wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Als je een keukenmachine hebt kan je het deeg ook 5 minuten in de keukenmachine kneden.
- Eerste rijs: Dek het deeg af (ik gebruik hiervoor graag mijn Kefirko bread bowl cover) en laat het op een warme plek rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Nu kan je meteen verder gaan met je brood of je kunt het voor maximaal 12 uur in de koelkast zetten en de volgende dag verder gaan. Laat het deeg de volgende dag wel even een uurtje op temperatuur komen zodat je er makkelijk mee kunt werken
- Kaneelsuiker vulling: Laat de boter zacht worden. Meng de kaneel en bruine suiker tot een egale massa.
- Vormen: Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol ze uit tot cirkels van ongeveer 25 cm. in diameter. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg een laag deeg op het bakpapier. Besmeer met boter en bestrooi met een derde van het kaneelsuikermengsel. Herhaal dit met de andere lagen en eindig met een laag deeg bovenop.
- Snijden en draaien: Zet een glas in het midden van het deeg. Snijd het deeg in vier gelijke delen, stop bij het glas. Snijd elk kwart vervolgens in nog vier delen zodat je in totaal 16 stukken hebt. Neem twee aangrenzende stukken en draai ze twee à drie keer in tegengestelde richting. Druk de uiteinden samen en plak ze eventueel aan elkaar met een beetje water. Herhaal dit nog zeven keer.
- Tweede rijs: Dek het brood af met een theedoek of folie. Laat het nog 1-2 uur rijzen tot het deeg luchtig is
- Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het ei en water voor de eiwas en bestrijk het brood ermee voor een goudbruine kleur. Bak 45-55 minuten totdat het brood gaar en goudbruin is.
- Laat het brood afkoelen en bestrooi het dan met poedersuiker voor een extra mooi effect.
Tips
- Laat het deeg op een warme plek rijzen, want door de rijke samenstelling van het deeg duurt het langer voordat het deeg gerezen is.
- Zorg ervoor dat het deeg goed luchtig is voor het bakken, zodat het sterbrood zacht en luchtig wordt.
- Maak je geen zorgen over perfecte cirkels: je kunt de randen van het deeg bijsnijden om een perfecte cirkel te krijgen, maar dat is extra werk zonder echt nut. Na het draaien en dichtknijpen zie je toch niet of het helemaal rond was of niet.
- Gebruik een scherp mes: gebruik een heel scherp mes of een pizzasnijder om de stroken in het deeg te snijden. Een bot mes zal het deeg scheuren in plaats van soepel door de lagen te snijden.
- Niet te veel vullen: vul de lagen niet te dik. Te veel vulling maakt het kerstster brood alleen maar rommelig en moeilijker om mee te werken.
Heb je nog nooit met zuurdesem gewerkt maar wil je dit wel graag leren? Dan is mijn Simpel Zuurdesem cursus echt iets voor joul
Ook leuk om te maken voor de feestdagen: Zuurdesem kerstbrood