Page content

Etherische olie inwendig gebruiken

Etherische olie inwendig gebruiken

Kan je etherische olie inwendig gebruiken?  Mag ik citroen etherische olie in mijn water gebruiken?

Vragen over het innemen van etherische olie. Steeds vaker krijg ik die in mijn inbox. Vooral de vraag of de etherische olie van Farfalla ook ingenomen mag worden.  Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig.

In eerste instantie, ja je kunt etherische olie inwendig gebruiken.  De etherische olie van Farfalla is biologisch en kan dus ook inwendig gebruikt worden. Net zoals andere goede merken biologische etherische olie.

Maar er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je etherische olie wilt innemen.

Je kunt namelijk niet zomaar alle etherische olie innemen.

Er zijn echter een aantal bedrijven op de markt zijn die beweren dat hun etherische olie zo zuiver en therapeutisch is, dat je deze altijd zonder problemen kunt innemen. En ook puur op de huid kunt gebruiken.

Helaas is dit een pure marketing- en verkooptechniek en kan zelfs gevaarlijk zijn. Het getuigd ook van weinig kennis van de aromatherapie en brengt het imago van de aromatherapie in gevaar.

Als je zonder een gedegen kennis van aromatherapie etherische olie gaat innemen of puur gebruikt op de huid kan dit leiden tot allergische reacties en irritatie van de slijmvliezen! En in zeldzame gevallen zelfs tot vergifting!

Een etherische olie is een zeer geconcentreerd product, dat met de juiste verdunning veilig in gebruik is en zeer heilzaam kan zijn.  Maar puur gebruikt zonder kennis van zaken kan het ook schade aanrichten.

Als je etherische olie verstandig gebruikt en je hebt er ervaring mee kan je de olie ook inwendig gebruiken. Bijvoorbeeld om mee te koken. Hierover kan je meer lezen in dit artikel, daar vind je ook nog meer informatie over inname van etherische olie.

 

ehterische olie inwendig gebruiken

 

Kan je dan nooit etherische olie inwendig gebruiken?

Ja, dat kan wel. Als je etherische olie wilt innemen voor bepaalde gezondheidsklachten zorg dat je goed geïnformeerd bent over het veilig innemen van etherische olie voor jouw klachten. Of  doe dit  in overleg met een ervaren aromatherapeut of arts die gespecialiseerd is in aromatherapie.

Etherische olie wordt dan altijd ingenomen verdund in een beetje plantaardige olie. Bij voorkeur in een capsule.  Wil je etherische olie voor je darmen gebruiken zorg er dan voor dat je altijd speciale entero-coated capsules gebruikt die het maagzuur overleven en ervoor zorgen dat de etherische olie ook zeker in je darmen aankomt.

 

Veilig innemen van etherische olie

Indien met mate en druppelsgewijs toegepast kunnen de volgende etherische oliën ook thuis puur worden ingezet: biologische tea tree en lavendel olie verbeteren de conditie van het tandvlees en helpen tegen blaasjes in de mond (aften). Gebruik deze olie in een mondspoeling of door middel van oilpulling.

Pepermunt etherische olie is zeer geschikt om de mond te verfrissen. Gebruik deze bijvoorbeeld in een mondspray of in je mondwater.

 

Geef je water een smaakje met etherische olie

Je kunt eventueel 2 druppels biologische citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel olie (of een combinatie van verschillende citrus of pepermunt oliën) oplossen in 1 liter water om het water een smaakje te geven. Omdat olie en water niet mengen moet je hierbij altijd gebruik maken van een emulgator. Hiervoor kan je bijvoorbeeld per druppel etherische olie 5 druppels stevia extract of ahornsiroop gebruiken of 4 druppels solubol. Meng de etherische olie met de solubol, ahornsiroop of stevia extract (let erop dat je wel een puur stevia extract gebruikt zonder chemische toevoegingen).  Voeg dit mengsel aan je water toe  Voor je gaat drinken even goed schudden zorgt ervoor dat de olie zich weer verdeeld en je niet in teveel olie ineens binnen krijgt.

Als je etherische olie inwendig wilt gebruiken zorg er dan altijd voor dat je biologische etherische olie gebruikt. Waarom kan je ook hier lezen.

 

Comment Section

30 reacties op “Etherische olie inwendig gebruiken


Door Martina de pater op 5 november 2017

Ik nam etherische olie altijd in een capsule. In een houten latje met gaten stak ik 20 open capsules en met een pipetje druppelde ik twee of drie druppels etherische olie en twee druppels olijfolie, deed daarna de andere helft van de capsule erop, klik en klaar. Ik maakte meestal een voorraad van 100 capsules.


Door Carina op 21 mei 2018

Hallo
Waar gebruikte u deze dan voor ?


Door Joke op 7 december 2019

Met Zengest doe ik dat ook inderdaad. Spijsvertering.


Door Carina op 21 mei 2018

Hallo
Kan er me iemand een zalf receptje geven tegen couperose iop de wangen juist onder de ogen
Rode huid met bultjes en soms pijnlijkDoor Trees op 15 september 2019

Hallo Monica en Carina,
Ik heb dat recept gemaakt voor een vriendin en ze is er heel blij mee. Het helpt echt en ze vindt het heel fijn.


Door Ester op 7 april 2020

Hallo Trees, hoe lang heeft die vriendin dat gebruikt voordat ze resultaat zag?


Door Jacqueline op 10 juni 2018

er is een merk ‘Doterra’ dat zegt dat al haar oliën veilig inwendig te gebruiken zijn en dat de olie 100 % biologisch is. Ik ben nog sceptisch. Iemand hier ervaring mee?Door Femke op 16 september 2018

Dag Jacqueline, Doterra geeft zeker niet aan dat al haar oliën inwendig te gebruiken zijn. Sommige oliën kun je echt niet inwendig gebruiken, dat geeft Doterra duidelijk aan. Andere wel, maar dan wel met gebruiksaanwijzing. Ik ben altijd erg voorzichtig met innemen. Vaak werkt diffusen of verdund smeren al heel goed.


Door Jacqueline op 23 maart 2019

Doterra is niet biologisch gecertificeerd, maar beweert net als Young Living dat hun olie een nog hogere kwaliteit heeft dan de ‘standaard biologische olie’. Waar op hun site heb je gelezen dat het biologisch is? Ben erg benieuwd.


Door Yente op 18 februari 2020

Het is niet omdat ze het beweren, dat het ook zo is. Doterra heeft zelf een certificaat gecreëerd die zou aangeven hoe hoog de kwaliteit is van etherische olie. Die certificaat hebben ze dan aan hun eigen producten gegeven die ze verkopen. Geen enkele andere etherische olie merk heeft dat certificaat al gehaald. Met andere woorden heeft doterra zichzelf gekroond als koning met hun eigen certificaat. Tja sorry, hoe Amerikaanser en leugenachtiger en onvertrouwbaarder kan dit zijn. Sorry, maar die zelfgenoegzaamheid zegt niets over de kwaliteit van het product. Maar eerder iets over henzelf.


Door As op 16 juni 2019

Dat is niet helemaal waar. Er is ook olie waarvan do yerra zegt dat je ze niet mag innemen..


Door Marijke op 18 september 2018

Ik heb thieves puur gebruikt in mijn keel en nu heb ik al weken een schorre keel en hese stem het was ook heel branderig dat ik het in nam wat zou het nu zijn? Hopelijk geen blijvende schade!


Door I. op 16 december 2018

En waarom heb je Thieves onverdund gebruikt? Ik hoop niet dat dit een advies is geweest van diegene die je begeleid? Thieves altijd met honing of een draagolie gebruiken is mijn advies aan iedereen die ik begeleid.


Door As op 16 juni 2019

Volgens mij geven ze ook al advies de thieves niet puur in te nemen, moet in ieder geval op je flesjes staan. Als jij het wel puur hebt genomen, wie is dan de schuldige?


Door LunaLook op 9 februari 2019

Ik wil graag Frankincense olie inwendig gebruiken. Hoe kan ik dat doen en welke essential biologisch 100 % puur olie kan ik oraal innemen?


Door Marca van den Broek op 10 februari 2019

ik lees even mee, heb dezelfde vraag…


Door Monica-Can op 11 februari 2019

Als je niet precies weet hoe je een etherische olie inwendig moet gebruiken en waarom dan zou ik je willen adviseren om frankincense alleen in te nemen onder begeleiding van een aromatherapeut en niet zelf te gaan experimenteren. Vaak werkt uitwendig gebruik dmv vernevelen of massage/huidolie net zo goed of zelfs nog beter als de etherische olie innemen met alle risico’s vandien.


Door Maryam op 16 augustus 2019

Een van de oliesoorten die ik graag wil innemen is basilicum olie. Ik weet echter niet welk merk hiervoor geschikt is en dan ook nog biologisch. Ik heb (10 jaar of meer) ms en gebruik geen medicijnen van het ziekenhuis, maar richt me op natuurlijke medicijnen, geestelijke medicijnen en een combinatie ervan. Basilicum olie gebruik ik ’s nachts in een diffuser (Physalis bio), maar op de verpakking staat dat deze niet geschikt is voor inname en na bellen werd hetzelfde tegen mij gezegd. De reden waarom kon niet goed worden toegelicht. Hopelijk kan iemand mij hiermee op weg helpen…Alvast bedankt!


Door R. van Veen op 19 augustus 2019

Frankincense, basilicum etc, kun je verdunnen met plantaardige olie als dat van zonnebloem. De verdunning kun je uitzoeken door te kijken hoeveel procent de plant aan essentiele olie bevat. Dit percentage aanhouden met verdunnen.
Let wel op met bepaalde essentiele olien. Sommige zijn giftig dus als je dat niet zeker weet niet zelf proberen. Ook werken sommige olien sterker bij inwendig gebruik zoals Basilicum bijvoorveeld snek afstompend werkt ipv rust en focus geeft. Wierook ook nogal lui kan maken ipv meditatie bevordert En eucalyptus giftig is.
Soms is het ook even wennen en en soms is het giftig bij langere tijd innemen.


Door As op 15 september 2019

Mag ik als mede MS patiënt vragen waarom je de basil gebeukt, wat is de achterliggende gedachte daarbij? En heb je nog andere tips?


Door Astrid op 15 september 2019

Hoi Ma4yam, wat is de achterliggende gedachte van Basil? Als mede MS patiënt ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig en heb je verder nog tips?


Door Renee op 2 september 2019

Per ongeluk heb ik 10 druppels lavendel ie ingenomen met water in plaats van de homeopatische druppels van de dokter . Kan dit kwaad ? Moet ik nog maatregelen nemen ?


Door Dieneke op 16 september 2019

Goedendag, 

Ik ben vorige week op vakantie geweest naar Duitsland.  Daar koop ik vaak plantaardige, biologische producten. En etherische olie. Het is daar goedkoper en van goede kwaliteit. 

Ik heb astma en chronische sinusitis. De periode tussen September en Februari is voor mij het lastigst, omdat ik dan veel ziek wordt. O.a. door virussentijd, kou, vocht, etc.

Ik gebruik sinds mijn puberteit (Ben nu 39) etherische olie (waaronder eucalyptus) in diffusers en in verdunde vorm in een plantaardige olie of in een zalf. Ik maak veel zelf. Zonder problemen.
Ik zag in Duitsland ook capsules te koop met eucalyptus, van altapharma. 60 capsules 200 mg. Ik heb een paar van deze doosjes meegenomen. (Inhoud:200 mg eucalyptusolie, gelatinepolysuccinaat, glycerol, gezuiverd water)

Op dit stuk weet ik het niet zeker. Kan ik deze capsules veilig innemen?

Met mijn astma zou ik wel heel gericht dit kunnen toepassen zo.

Graag hoor ik een reactie terug.

Groeten Dieneke 


Door Barbara Rhoon Van op 2 oktober 2019

Hallo Monica,
Misschien beantwoord je wel mijn vraag in deze tekst maar lees ik eroverheen. Ik wil graag weten op welke wijze ik etherische ollie inwendig dmv thee in kan nemen. Is dat met een betje honing? Ik heb momenteel keelpijn en heb oregano gebruikt maar dat is niet bepaald een succes in de thee. Ik zoek iets waarmee het vermengd.
Alvast bedankt,

ps heb nog geen inloggegevens ontvangen voor mijn lidmaatschap?!?!?


Door Francoise op 30 oktober 2019

U spreekt van een inhaler van 10 ml die wordt gevuld met zeezout en enkele druppels etherisch olie. Moet hier noch iets anders bij? Wat is het nut anders van een flesje van 10 ml? Je kan dan toch ook een klein potje of zo gebruiken? En wat is het nut van het zeezout? Bedankt om het te verduidelijken.


Door Nicoline op 24 november 2019

Wil toch even melden dat het artikel over doterra niet (meer)geheel up to date is. Testrapporten zijn wel degelijk aanwezig en inzichtelijk. Sowieso is er veel informatie en educatie over essentiële olie en producten. Behalve biologisch geteeld worden de oliën fairtrade geproduceerd/ge- c.q.verkocht.
Uiteraard kun je niet alle oliën zomaar innemen: in ieder geval altijd verdund en bedenk bv. Wat je wel/ niet eet….eucalyptus eet je niet, sinaasappel wel. Vooral je goed verdiepen en/of navragen voordat je zomaar wat doet.


Door Pacheco yolanda op 15 maart 2020

Als je dat recept gebruik van immuunsysteem systeem te versterken langs de voetzolen, mag een zwangere vrouw dat ook gebruiken?


Door Claire op 23 juni 2020

Hallo Monica ik heb een vraag, mijn man heeft lymfoedeem nu las ik op een biologische site dat Cypres in combinatie met mastiekboom zowel uitwendig als inwendig zeer goede resultaten geeft, maar ik wil toch zeker zijn of dat mag ingenomen worden, en hoeveel dat men dan moet nemen. Is dat veilig. Wij gebruiken veel etherische olie in de diffuser ook zuivere kaneelolie gebruiken we inwendig maar met in combinatie met honig via de apotheek, maar met deze combinatie wil ik toch heel zeker zijn of het veilig ik vind er zo weinig info over. Ik hoop dat u ons kan verder helpen om mijn man minder pijn te geven wil ik dit proberen. Het heeft al acht jaar geduurd voor er een specialist wist dat het oedeem was, allerlei specialisten geraadpleegd en doorverwezen telkens vertelde men mijn man iets anders, maar 1 specialiste die ik zelf vond wist meteen dat het dat was en na de testen was hij al zover gevorderd dat men versteld stond dat niemand naar hem echt geluisterd had, anders was men er zeer snel bij geweest en had mijn man niet in zulk een hoge fase geweest nu. Ook onze dochter heeft het daarom dat ik zelf maar opzoek ga naar natuurlijke hulpmiddelen.

Alvast bedankt
Claire

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.