
Zin in pizza, maar geen zin om uren in de keuken te staan of in ongezonde diepvries pizza? Met deze calzone pizza met zuurdesem deeg combineer je het beste van twee werelden: heerlijk comfortfood én voedzaam, gefermenteerd deeg uit eigen keuken. Perfect voor een gezellige weekendmaaltijd of om indruk te maken op je gasten. En omdat je het deeg al van tevoren kunt maken en zelfs kunt invriezen is dit ook een ideale gezonde maaltijd op drukke dagen als je niet zoveel tijd hebt om te koken
De oorsprong van de calzone
De calzone vindt zijn oorsprong in het zuiden van Italië, en meer specifiek in Napels. Het woord "calzone" betekent letterlijk "broekspijp" in het Italiaans – waarschijnlijk een knipoog naar het feit dat deze gevouwen pizza makkelijk mee te nemen en te eten is, zelfs onderweg. Oorspronkelijk werd de calzone gevuld met restjes kaas, vleeswaren en groenten die mensen nog in huis hadden. Het was dus een typisch gerecht voor de gewone man, bedacht uit gemak en slim hergebruik van ingrediënten – precies wat past bij een zelfvoorzienende levensstijl!
Waarom zuurdesem voor pizza?
Zuurdesem is niet alleen goed voor je darmflora, maar ook voor de smaak. Het maakt je deeg lekker luchtig, geeft het een licht frisse touch en zorgt voor een stevige, knapperige bite. En het mooiste? Jij hebt zelf de controle over wat erin gaat.
Ingrediënten voor het zuurdesem pizzadeeg
- 110 gram actieve zuurdesemstarter
- 600 gram tarwebloem (of een mix met volkoren voor extra vezels)
- 355 gram water
- 12 gram zout
- 2 eetlepels olijfolie
Zo maak je het deeg
- Doe alle ingrediënten in een grote kom.
- Kneed het geheel in ongeveer 10 minuten tot een soepel en samenhangend deeg. Ik gebruik zelf altijd eerst mijn Deense garde om het deeg te mixen en kneed dan met de hand. Als je het niet met de hand wilt kneden dan kan je het natuurlijk ook alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine doen en het dan 10 minuten laten kneden.
- Een andere mogelijkheid is om het deeg een paar minuten met de hand te kneden tot een mooie samenhangende deegbal en dan nog 4 x een stretch en fold uit te voeren (iedere keer met een tussenperiode van 30 minuten). Zie hiervoor ook de video.
- Dek af met een Kefirko breadbowl cover of een vochtige doek en laat 4-6 uur rijzen op kamertemperatuur. Dit is een beetje afhankelijk van de temperatuur in je huis. Het deeg mag bijna verdubbeld zijn in volume.
- Zet het deeg daarna in de koelkast voor een koude rijs tot de volgende dag. Dit verbetert de smaak en structuur!
Tijd voor calzone actie!
Als het tijd is om je calzone pizza's te gaan maken dan haal je het deeg uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen.
Verdeel het deeg in 4 of 6 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een ronde lap.
Beleg de helft met jouw favoriete vulling (denk aan tomatensaus, mozzarella, gegrilde groente, olijven of restjes van gisteravond).
ik gebruik in de video mijn zelfgemaakte Italiaanse kruidensaus met gehakt en verschillende soorten kaas.
Vouw dubbel tot een halve maan en druk de randen heel goed dicht, Vet de pizza licht in met een beetje olijfolie en snijd met een deegmesje (of scherp mes) 3 sneden in de bovenkant.
Bak de calzones in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Als je een pizza steen hebt, leg die dan in je oven en bak de calzones op de pizza steen voor een nog knapperiger resultaat.
Tips voor de vulling
Ga voor wat jij lekker vindt, maar hier een paar suggesties:
Klassiek Italiaans: tomatensaus, mozzarella, salami, basilicum
Vegetarisch: spinazie, feta, ui, zongedroogde tomaatjes
Veganistisch: lutsenitsa met champignons
Zelfvoorzienend: wat je in je moestuin of koelkast hebt liggen!
Calzonedeeg op voorraad maken
Uit dit recept haal je 4 grote of 6 kleinere calzones. Je kunt ook een deel van het deeg invriezen (of meteen een dubbele hoeveelheid deeg maken en invriezen in porties) zodat je altijd snel een calzone kunt maken. Laat het deeg rustig in de koelkast ontdooien en 's avonds ben je heel snel klaar met een gezonde en lekkere maaltijd.
Deze calzone is het bewijs dat gezond en zelfvoorzienend eten absoluut niet saai hoeft te zijn. En als je je eigen zuurdesemstarter hebt gemaakt, smaakt zo'n zelfgemaakte pizza alleen maar beter. 😁.
Zelfvoorzienend leven simpel gemaakt!
Denk je dat je een boerderij, kippen en een enorme moestuin nodig hebt om zelfvoorzienend te leven? Dat hoeft helemaal niet. Ook met een druk leven en beperkte ruimte kun je vandaag al starten met een natuurlijker en bewuster bestaan.
In de Aromalifestyle Academy neem ik je stap voor stap mee in de wereld van eenvoudig, puur en duurzaam leven. Je ontdekt hoe je met minimale tijd en maximale impact je gezondheid en welzijn ondersteunt – met de kracht van natuurlijke voeding, kruiden en praktische gewoontes.
Geen overweldigende to-do's, wel duidelijke begeleiding, rust en inspiratie om het op jouw manier te doen.