Page content

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een ingrediënt wat je prima kunt gebruiken als werkstof in je zelfgemaakte huidverzorgingsproducten. Maar wat is het nu precies?

Hyaluronzuur is een huideigen stof, die wordt geproduceerd door ons eigen lichaam met als doel om alles soepel te houden. Het komt voor in onze gewrichten, zenuwen, haren, ogen en huid. Het grootste gedeelte van het hyaluronzuur in ons lichaam (zo’n 50%) bevindt zich echter in onze huid, in de ruimte tussen collageen en elastine

Als  je ouder wordt neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je lichaam af. Dit kan leiden tot een droge huid, verslapping van de huid en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels.

De huid verliest naarmate we ouder worden vocht. Daardoor wordt je huid minder stevig en flexibel. Het speciale van hyaluronzuur is dat het in staat is vocht vast te houden; beter dan welke natuurlijk of synthetisch ingrediënt dan ook. En dat is belangrijk als je huid ouder wordt, omdat een gezond vochtgehalte één van de belangrijkste eigenschappen is van een jeugdig uitziende huid.

Hyaluronzuur versterkt ook nog de huidbarrière. Een huid met een gezonde huidbarrière voelt zachter, gladder en voller aan en ziet er jonger uit. Verder zorgt hyaluronzuur voor bescherming door antioxidanten tegen schade door vrije radicalen en kalmeert het de huid.

Dit huidherstellende ingrediënt is weldadig voor alle huidtypen en doet vooral de ouder wordende huid veel goed.

hyaluronzuur

 

Hyaluronzuur gebruiken in je huidverzorgingsproducten

De lichte textuur van hyaluronzuur is geschikt voor zowel een droge als vette huid. Het is zo mild dat het ook prima aan te brengen is op een gevoelige huid. Je kunt de stof daarnaast veilig gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Hyaluronzuur kan je goed toevoegen in de waterfase van dag- en nachtcrèmes of er een serum van maken.

Verwerking: door de gelerende eigenschappen van hyaluronzuur kan het wel snel klonteren. Daarom is het handig om het vooraf op te lossen met wat water of hydrolaat (bij voorkeur 1 nacht laten staan). Voeg dan dit mengsel onder roeren aan de gekoelde waterfase toe (niet verhitten boven 70 graden). Even laten staan zodat het zich kan ‘vullen’

Als je een pure hyalurongel wilt maken moet je deze meestal iets indikken, bijv xanthaangum is bijzonder geschikt.

Dosering:0,01-1% of 1 mespunt op 50 gr creme

Tegenwoordig wordt hyaluron zuur biotechnisch uit de celmembranen van micro-organismen geproduceerd en is dus niet meer afkomstig van dieren (zoals vroeger uit hanekammen). Ook in vegane producten kan je hyaluron zuur dus goed gebruiken.

INCI: Sodium Hyaluronate

 

Recept voor een huidverzorgend serum met hyaluron

Goed mengen en dan 1 nacht in de koelkast laten staan. Nogmaals goed doorroeren en het serum is klaar.

Je kunt dit serum onder je dag- of nachtcreme aanbrengen of een deel verwerken in de waterfase van een creme.

Vind je het serum nog te vloeibaar dan kan je ook een mespunt xanthaangum toevoegen om het iets dikker te maken.

Vind je 100 ml. te veel dan kan je het recept ook halveren.

 

De beste manier om je hyaluron gel te gebruiken is in een airless pomp dispenser. Hierdoor komen er geen bacterien en geen lucht bij de gel en blijft deze lang goed, ook zonder conserveringsmiddelen.

 

Hyaluronzuur vind je ook in de Aromalifestyle shop

 

Wil je leren hoe je zelf de beste  dag- en nachtcrèmes , lotions en serums kunt maken? Speciaal afgestemd op jouw huid en met natuurlijke ingrediënten. Dan is de online workshop natuurlijke huidverzorging echt iets voor jou.

Comment Section

0 reacties op “Hyaluronzuur

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.