Page content

Squalaan

Squalaan

Squalaan is echt een fantastische toevoeging in je anti-aging huidverzorgingsproducten. Het is bijna een instant facelift uit een flesje 😉

Het is een actieve stof die geïsoleerd wordt uit olijfolie. Oorspronkelijk kwam squalaan van walvisleverolie en haaienleverolie . Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om squalaan te isoleren van de onverzeepbare delen van plantaardige olie (meestal olijfolie) en zelfs suikerriet.

Het wordt daarom ook vaak aangeduid als phytosqualaan van plantaardige oorsprong.

Let er atlijd op dat je de plantaardige versie koopt. Want de squalaan van haaienlever is natuurlijk absoluut niet diervriendelijk en een echte no go.

Als er niets op de verpakking staat, doe dan altijd navraag bij de fabrikant over de herkomst van de olie.

 

squalaan

Wat is squalaan nu precies?

Squalaan is een stabiele vorm van squaleen.

De naam squaleen (in het Engels: squalene) komt van het Latijnse woord Squalidae, wat naar de familie van de haaien verwijst, omdat squaleen in de leverolie van haaien werd gevonden. Deze natuurlijke stof komt echter ook in de vele planten voor, waaronder olijven, amarant, tarwekiem, rijst zemelen, gist.

Bij mensen is squaleen een huideigen vet en vormt ongeveer 12% van het vetlaagje op de huid. Het zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt en houdt je huid soepel en glad. Echter, naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid squaleen in de huid af. Het gevolg is dat je huid langzaam maar zeker tekenen van veroudering gaat vertonen.

Het verschil tussen squaleen en squalaan is dat de laatste een bewerkte versie is. Bewerkte producten staan niet altijd goed te boek, maar in het geval van squalaan is de bewerking alleen maar goed. Squalaan is namelijk beter bestand tegen oxidatie, heeft een langere houdbaarheid en werkt net zo goed als squaleen

Wat doet squalaan.

In cosmetica wordt het gebruikt als emoliënt, terugvetter en conditioner voor haar en huid. Het is een geliefd product bij de cosmeticafabrikanten, omdat het voor het fluweelzachte gevoel op de huid zorgt.

Het wordt langzaam opgenomen door de huid, waardoor het een soort berschermende barrière creëert die ervoor zorgt dat je huid minder vocht verliest. Tegelijkertijd dringt het diep binnen in de huid waar het de strijd aan gaat met rimpels en lijntjes.

Squalaan heeft een olie-achtige structuur, maar eenmaal op de huid voelt het absoluut niet vettig aan en verstopt de porieën niet. Het geeft juist een fluweelzacht gevoel.

Daarnaast kan het ouderdomsvlekjes op de huid, littekens en schade aangebracht door UV-stralen verminderen.

Balanceert ook nog de talgproductie in je huid waardoor de kans op puistjes kleiner wordt. Bij een droge huid zal squalaan juist helpen meer talg aan te maken en bij een vette huid juist minder.

Hoe gebruik je squalaan

Het is zacht genoeg om veilig puur op de huid te gebruiken. Je kunt het puur als serum gebruiken door na het reinigen en voor de crème een paar druppeltjes in je huid te masseren. Het is geur- en kleurloos. Wil je een echt super krachtig anti-aging serum , dan kun je het vermengen met arganolie of rozenbottelolie. 50 % squalaan en 50 % argan- of rozenbottelolie. Beiden doen wonderen voor je huid en versterkt door squalaan verzorg je je huid op een milde, maar intens voedende manier.

Je kunt het ook toevoegen aan de werkstoffase van je zelfgemaakte crème of in je shampoo of conditioner. Want het is niet alleen fantastisch voor je huid, ook je haar heeft er baat bij. Veel haarproducten die je haar gladder maken bevatten siliconen. Ze zorgen ervoor dat je haar gaat glanzen en minder snel gaat pluizen. Squalaan doet eigenlijk hetzelfde, alleen dan dus op een natuurlijke manier!

Wil jij ook kennismaken met de fantastische eigenschappen van squalaan? Squalaan (gewonnen uit olijfolie) kan je ook kopen in de Aromalifestyle shop

Comment Section

4 reacties op “Squalaan


Door Inge Chakravarty op 24 juni 2018

Hallo Monica, dit lijkt me een fantastisch product. Ben wel benieuwd naar het % van de squalaan als je het gebruikt als toevoeging in een product.


Door Yente op 3 maart 2020

Squalaan is een olie en wordt toegevoegd aan de vetfase van een product. De dosering ligt tussen de 1 en 5 %.


Door Margot op 22 november 2020

Hallo,
Kun je squalaan ook toevoegen aan een bestaand product, en zo ja, hoeveel zou je dan adviseren? Dank je,
Groetjes, Margot


Door Monica-Can op 24 november 2020

Dat ligt eraan wat voor product het is en waarvoor het gebruikt wordt. Ik kan daarvoor geen algemeen advies geven.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.