Zelf kefir maken
Zelf kefir maken
Zelf kefir maken is niet moeilijk en leuk om te doen.
Kefir is een traditionele gefermenteerde drank met tal van gezondheidsvoordelen: maar om het beste ervan te krijgen, moet het vers zijn en niet verhit of lang houdbaar gemaakt. Daarom is het zelf maken van kefir de allerbeste optie.
Begin zelf kefir te maken
Door kefir te maken, kun je genieten van alle rijkdom en gezondheidsvoordelen van deze lekkere drank. En het is helemaal niet moeilijk.
Omdat er geen conserveermiddelen worden toegevoegd aan je zelfgemaakte kefir en het niet wordt verhit, heb je een betere controle over de kwaliteit. Zelfgemaakte kefir is dus niet te vergelijken met de melkkefir die je in de winkel kunt kopen. Deze producten zijn verhit en bevatten niets meer van de goede eigenschappen die je zelfgemaakte kefir heeft. Waterkefir kan je niet kant en klaar in de winkel kopen en kan je dus alleen maar zelf maken.
Je kunt de drank helemaal naar eigen smaak aanpassen. Je kunt iedere keer zoveel of zo weinig maken als je nodig hebt, zo heb je altijd verse, actieve, heerlijke frisse kefir in je koelkast staan.
Door zelfgemaakte kefir in een glazen pot te kweken en op te slaan, voorkomt je ook ongewenste blootstelling aan BPA en andere giftige stoffen van plastic. Je bespaart geld, werkt aan je gezondheid en creëert minder afval.
En zeker niet onbelangrijk: het is ook nog eens heel erg lekker!
Wat heb je nodig:
Veel heb je niet nodig.
Je hebt waterkefirkristallen of melkkefirkristallen nodig en je hebt een glazen of pot, zeef en deksel of een doek nodig om het te bedekken. Voor melkkefir heb je melk nodig en voor waterkefir water, suiker en gedroogde vruchten. Meer is het niet.
Gebruik bij voorkeur altijd een glazen pot met een deksel om de waterkefir of melkkefir te bereiden. Levende culturen zijn erg gevoelig voor de verschillende stoffen die van materialen kunnen worden overgebracht en de kwaliteit van kefir beïnvloeden of zelfs de culturen beschadigen. Het wordt afgeraden om metaal of plastic te gebruiken in langdurig contact met de kefir omdat dit het kan blootstellen aan BPA en andere giftige stoffen uit plastic of metaal.
Heel handig om te gebruiken is de Kefirko, hiermee maak je zonder knoeien en makkelijk snel waterkefir en/of melkkefir.
In de volgende blogposts vind je een uitleg over hoe je melkkefir maakt en hoe je waterkefir maakt.