zachte zuurdesem bolletjes
Zuurdesem
Monica Can
Zuurdesem
2 min
0

Zachte, luchtige zuurdesem bolletjes

2 min
0

Deze zachte witte zuurdesem bolletjes zijn heerlijk luchtig en makkelijk om te maken. Ideaal als hamburgerbroodje of gewoon als lekker zacht bolletje met beleg voor onderweg of bij het ontbijt.



Benodigdheden

  • 100 gram zuurdesemstarter (actief en borrelend)
  • 180 ml water (lauw, rond 25-30 °C)
  • 60 gram zachte boter, in blokjes
  • 400 gram bloem
  • 30 gram honing (of suiker)
  • 12 gram zout
  • 1 ei (optioneel: voor het bestrijken van de bolletjes)

Heb je nog geen zuurdesem starter dan kan je die heel snel maken met deze biologische zuurdesem starter

Bereidingswijze

Meng het water, de zuurdesem, boter en honing in een grote kom, Voeg dan de bloem en het zout toe en kneed het deeg gedurende 5-10 minuten tot het goed gemengd en iets elastisch aanvoelt. Dit kan met de hand of in de keukenmachine.

Ik gebruik graag mijn Deense garde om het deeg te mengen.

Het deeg zal eerst plakkerig zijn, maar wordt steeds soepeler naarmate je langer kneed. Doe de window-pane ofwel vlies test om te kijken of de gluten goed ontwikkeld zijn. (zie video)

Stretch en fold methode

Wil je niet zo lang kneden dan kan je ook de stretch en fold methode gebruiken om de gluten te versterken. Kneed het deeg dan kort met de hand tot een samenhangende bal en leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af met een vochtige doek of folie. Nu kun je het deeg tijdens de rijs elke 30 minuten een paar keer voorzichtig oprekken en vouwen (dit doe je 6 keer). En dan laat je het nog 4-5 uur rijzen bij kamertemperatuur

Eerste rijs:

Heb je het deeg gekneed doe het deeg dan in een licht ingevette kom,Dek af met een Kefirko breadbowl cover of een vochtige doek , en laat 7-8 rijzen bij kamertemperatuur, of totdat het deeg in volume toegenomen is.

Zet het deeg nu een nacht in de koelkast voor de koelrijs.

De volgende dag ga je verder.

Bolletjes vormen:

Stort het deeg voorzichtig uit op een licht met bloem bestoven werkblad. Verdeel het in gelijke stukken ( 8 bolletjes van elk ca. 90 gram).

Vorm elk stuk deeg tot een bolletje. Span de bovenkant van elk bolletje door het deeg rond te trekken en onderaan dicht te knijpen. Plaats de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Dek de bakplaat losjes af met folie of een doek en laat de bolletjes nu rijzen. Dit zorgt voor meer smaak en een zachte, luchtige structuur.




Voorverwarmen en bakken:

Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).

Klop het ei los en bestrijk de bolletjes hiermee voor een mooie, glanzende afwerking (optioneel). Je kunt de bolletjes ook nog bestrooien met wat sesamzaad of andere zaden naar keuze.

Bakken:

Bak de bolletjes in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Laat de bolletjes afkoelen op een rooster.

Tips

  • Textuur: Deze bolletjes zijn zacht en luchtig. Ze zijn ideaal als ontbijt- of lunchbroodjes. Maar ook perfect als hamburger broodjes.
  • Bewaren: De bolletjes zijn het lekkerst op de dag dat ze gebakken worden, maar je kunt ze ook invriezen en later opwarmen.

Geniet van je zachte, luchtige zuurdesem bolletjes!

Meer leren?

Wil jij ook meer dingen zelf maken en zelfvoorzienend(er) leven. Maar denk je dat je een boerderij, kippen en een enorme moestuin nodig hebt om zelfvoorzienend te leven? Dat hoeft helemaal niet. Ook met een druk leven en beperkte ruimte kun je vandaag al starten met een natuurlijker en bewuster bestaan.

In de Aromalifestyle Academy neem ik je stap voor stap mee in de wereld van eenvoudig, puur en duurzaam leven. Je ontdekt hoe je met minimale tijd en maximale impact je gezondheid en welzijn ondersteunt – met de kracht van natuurlijke voeding, kruiden en praktische gewoontes.

Geen overweldigende to-do's, wel duidelijke begeleiding, rust en inspiratie om het op jouw manier te doen.

Lees meer >>


Reacties
Categorieën