zuurdesem chocolate chip cookies
Zuurdesem
Monica Can
Zuurdesem
2 min
0

Zuurdesem chocolate chip cookies, de gezondere koekjes upgrade

2 min
0

Ben je gek op chocolate chip cookies, maar wil je liever een bewuste twist geven aan je baksels? Dan zijn deze zuurdesem chocolate chip cookies precies wat je zoekt! Ze zijn knapperig van buiten, chewy van binnen, en dankzij de zuurdesem nét even wat gezonder en lichter verteerbaar dan de klassieke variant.

Waarom zuurdesem in je koekjes?

Zuurdesem wordt meestal geassocieerd met brood, maar wist je dat je het ook perfect kunt gebruiken in koekjes? De fermentatie helpt bij het afbreken van gluten en suikers, waardoor deze koekjes vaak net wat beter verteerbaar zijn. En eerlijk is eerlijk: het geeft een heerlijke, subtiele diepte aan de smaak.

Wat heb je nodig?

  • 100 g actieve zuurdesemstarter
  • 125 g gesmolten boter
  • 150 g suiker (bijv. oerzoet, ruwe rietsuiker of kristalsuiker)
  • 1 ei
  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • Chocolade chips


Bereidingswijze

Klop de boter met de suiker romig in een grote kom.

Voeg het ei toe en meng goed door.

Roer daarna de actieve zuurdesemstarter erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is.

Zeef de bloem met het zout boven de kom en meng voorzichtig tot je geen droge stukjes bloem meer ziet.

Voeg naar smaak chocolade chips of noten toe.

Laat het deeg minimaal 4 tot 6 uur fermenteren. Dit geeft de smaken de tijd om zich te ontwikkelen én zorgt voor die fijne zuurdesem voordelen

Zet het deeg dan nog even een uurtje in de koelkast, dan is het makkelijker te verwerken en worden je koekjes extra knapperig.

Je kunt het deeg zelfs een nacht in de koelkast bewaren als je pas de volgende dag de koekjes wilt bakken, laat ze dan wel even een uurtje uit de koelkast staan voordat je de koekjes gaat vormen want het deeg wordt hard in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schep met een eetlepel het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin. (afhankelijk van je oven)




Proef, geniet en deel!

Deze koekjes zijn ideaal voor een bewuste traktatie bij de koffie of als gezond(er) tussendoortje voor het hele gezin. Ze combineren het beste van twee werelden: klassieke koekjessmaak én de voordelen van fermentatie.

Tip van de bakker:

Gebruik een actieve zuurdesemstarter van goede kwaliteit voor het beste resultaat – en als je die nog niet hebt, met de Kefirko zuurdesemstarter heb je binnen een paar dagen een actieve starter.

Simpel zuurdesem cursus

Wil je meer leren over bakken met zuurdesem?Mijn cursus "Simpel zuurdesem" is ideaal voor iedereen die wil leren hoe je op een toegankelijke manier gezond kunt bakken. Of je nu net begint of al wat ervaring hebt,  ik bied je de tools en technieken om zelf aan de slag te gaan met zuurdesem.



Reacties
Categorieën