Page content

Aromadiffuser handleiding

Aromadiffuser handleiding

In dit artikel lees je alles over het juist gebruik van een aromadiffuser. Dit is een globale handleiding voor alle aromadiffusers die wij verkopen in de Aromalifestyle shop.

Bij elke aromadiffuser vind je een handleiding in het Duits en Engels. Lees deze ook altijd goed door voor je begint.  Is er iets niet helemaal duidelijk, stuur ons dan even een berichtje.

Een ultrasone (aroma) diffuser is een elektronische luchtbevochtiger, waarbij een etherische olie aan het water kan worden toegevoegd. Een aromadiffuser maakt deze mist echter niet door middel van stoom maar creëert een soort koude damp met behulp van hoogfrequent geluid.

Hierdoor blijven de moleculen van de etherische olie in tact en heeft een diffuser ook een therapeutische werking.

Diffusers met etherische olie zijn ook uitermate geschikt om de lucht te desinfecteren bij ziektes en helpen ook symptomen van verkoudheid en griep te verlichten.

Om optimaal van alle voordelen van een aromadiffuser te genieten en om schade aan je aromadiffuser of omgeving te voorkomen is het belangrijk om onderstaande instructies goed door te lezen.

 

handleiding aromadiffuser

Belangrijk:

Een aromadiffuser is een elektrisch apparaat dat water met elektrische olie vernevelt. Een goede werkwijze en onderhoud van je aromadiffuser zijn van essentieel belang om geen schade aan het apparaat of je omgeving toe te brengen.

Als je een ongeschikte olie gebruikt of de gebruiksaanwijzing niet goed volgt kan je schade aanbrengen aan de aromadiffuser of je gezondheid.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de toevoeging van de juiste etherische olie en de plaatsing van de aroma diffuser.

 

Werking van een aroma diffuser

Elke ultrasone aroma diffuser heeft een waterreservoir met onderin deze tank een uiterst gevoelig ultrasoon element.

Het ultrasone element werkt op basis van elektrische spanning, lucht en vloeistof. Waarbij de behuizing grofweg is verdeeld in : 1) elektronische aansluit gedeelte , met o.a. sensoren , instelling- en schakel -knoppen  2) vloeistof tank met ultrasoon element welk gekoppeld is met elektronisch gedeelte en ook verbonden met 3) lucht inlaat gedeelte en 4) mist uitblaas gedeelte.

Hierbij is het belangrijk te weten dat het water niet in het elektronisch gedeelte mag komen.

Dus dompel de aroma diffuser of luchtbevochtiger niet onder in vloeistof, zet hem niet in de afwasmachine of buiten in de regen.

Ook is het belangrijk om bij het vullen of leeggieten van het reservoir er voor te zorgen dat er geen water in de luchtinlaat komt. De luchtinlaat zit gewoonlijk aan de zijkant van de tank . Dus vul nooit meer bij dan tot het aangegeven maximum level en mors geen water in het luchtinlaat kanaal

Het mist uitlaatkanaal ook wel damp opening van de behuizing mag niet worden afgedekt. Let ook op dat de gehele behuizing vlak en stevig staat.

 

Belangrijke instructies voor gebruik:

 

 • Doe nooit de diffuser aan zonder water! Dit kan de ultrasone chip beschadigen door oververhitting.
 • Voeg altijd eerst water toe en dan pas de olie.
 • Gebruik altijd een goede kwaliteit 100% pure etherische olie. Vermijd harsachtige olie en resins zoals Benzoe. Deze kunnen de ultrasone chip beschadigen.
 • Gebruik alleen schoon bron- of kraanwater. Is het water in je omgeving zeer kalkrijk gebruik dan bij voorkeur gedestilleerd- of bronwater.  Lauw, handwarm, water zorgt voor een optimaal resultaat..
 • De kleine ronde ultrasone chip aan in het midden van de bodem is erg kwetsbaar. Gebruik altijd een wattenstaafje gedrenkt in een beetje speciale reinigigingsvloeistof of zuivere alcohol om olie residu of vuil zacht te verwijderen.
 • Zet de diffuser niet in de buurt van electronische apparaten.
 • Laat nooit olie en water in de aroma diffuser staan. Leeg deze altijd na gebruik en veeg met keukenpapier of een zacht doekje de diffuser goed droog. Vermijdt de ultrasone chip!

 

Voor het eerste gebruik

Test altijd eerst of je aroma diffuser naar behoren werkt door alleen lauw water toe te voegen zonder etherische olie. Komt er een mooie mist vrij? Voeg daarna pas 6-10 druppels etherische olie toe.  Werkt de aromadiffuser niet naar behoren of bevalt de aromadiffuser niet? Neem dan contact met ons op.

Let op: wij kunnen alleen aromadiffusers terug nemen die zonder etherische olie zijn getest.

 

Juiste plaatsing aromadiffuser

De plaatsing van de aroma diffuser is erg belangrijk voor een goede geurbeleving. Plaats deze het liefst niet in de buurt van ramen of deuren. Plaats de aromadiffuser niet te hoog. Zorg altijd voor voldoende ventilatie, zodat de mist zich goed kan verspreiden. Sluit nooit alles af!

Hoeveel geur een aromadiffuser verspreidt hangt ook af van de soort etherische olie, de ene etherische olie heeft een sterkere geur dan de andere, de grootte van de ruimte, temperatuur en eventueel gebruik van aircondtioning of ventilator.

Zorg dat bij plaatsing van de aromadiffuser dat de uittredende damp niet direct in contact komt met elektronische apparatuur zoals computer, radio en televisie en vermijd ook dat de uittredende mist niet dicht in de buurt van roest gevoelige delen verdampt.

Let bij plaatsing van de aroma diffuser ook altijd op de aansluitsnoeren om te vermijden dat spelende kinderen of huisdieren er ongewild achter blijven haken.

 

Gebruik van aromadiffusers bij huisdieren

Het hoogrequente geluid van onze aroma diffusers zijn onhoorbaar voor het menselijk oor en voor zover bekend hebben ook (huis)dieren geen last van geluid, We adviseren echter om het gedrag van je huisdier(en) te observeren om de plaatsing van de aroma diffuser indien nodig aan te passen. Zorg ervoor dat huisdieren altijd weg kunnen uit de ruimte waar de aromadiffuser aan staat.

 

Juist gebruik van de aromadiffuser

 • Zorg dat de aromadiffuser schoon is.
 • Verbind de adapter met de diffuser maar nog niet met het stopcontact.
 • Vul water bij tot onder de maximaal toegestane hoeveelheid, Gebruik schoon kraan- gedestilleerd- of bron water met een temperatuur van minimaal 6 graden tot max 29 graden (water boven 20 graden verdampt beter). Voeg 6-10 druppels etherische olie of een etherische olie compositie naar keuze toe. Het aantal druppels etherische olie is afhankelijk van de geurintensiteit van de etherische olie, de grootte van de ruimte en het gewenste (therapeutische) resultaat.
 •  Ondanks dat al onze diffusers een laagwater beveiliging hebben, en zichzelf uitschakelen als het water bijna op is zal het ultrasone element door oververhitting beschadigen als je geen water in de tank hebt. Dus zorg voordat je hem aanzet dat je altijd eerst water in de tank doet.
 • Plaats de diffuser op een vlakke stevige ondergrond en zorg ervoor dat geen aansluitsnoeren in de loop- of bewegingsrichting hangen.
 • Verbind de adapter met het stopcontact en zet de diffuser aan.
 • Laat de aromadiffuser minimaal 30 minuten en maximaal 60 minuten aan staan voor een optimaal resultaat.

 

Reinigen van de diffuser

Goed onderhoud van een aroma diffuser is erg belangrijk. Leeg de aroma diffuser na elke sessie. Veeg met een keukenpapier of zacht doekje vochtig gemaakt met speciale reinigingsvloeistof voor aromadiffusers altijd de bodem goed na. Vermijdt hierbij de ultrasone chip. Deze kan je voorzichtig reinigen met een wattenstokje, licht vochtig gemaakt met reinigingsvloeistof voor aromadiffusers.

Laat nooit water en olie in de diffuser zitten voor een volgend gebruik ivm schade aan het apparaat.

Haal altijd de stekker eruit als je de aromadiffuser niet gebruikt.

 

Als je bovenstaande adviezen in acht neemt kan je jarenlang plezier hebben van je aromadiffuser.

Comment Section

16 reacties op “Aromadiffuser handleiding


Door Rika op 27 januari 2019

Hoi Monica, op basis van jouw info mijn diffuser schoongemaakt. Ik had hem al bijna afgeschreven, maar hij doet het weer prima. Dank je wel!


Door Monica-Can op 1 februari 2019

Leuk om te lezen. Fijn dat je weer van de diffuser kunt genieten. Groetjes, Monica


Door Hanneke op 29 januari 2019

Waarom adviseren jullie om de diffusers maar 60 minuten aan te laten?


Door Monica-Can op 1 februari 2019

Omdat bij te lang gebruik het therapeutische effect niet meer aanwezig is en je het ook niet meer merkt (gewenning).


Door Anita op 11 juni 2019

Ik heb een difusser in de woonkamer staan. Aantal maanden niet gebruikt. Wilde hem weer eens gebruiken en aangezien er nog een laagje water in zat gewoon een paar druppels olie bij gedaan. Achter gezien beetje dom en zal volgende keer gewoon vers water gebruiken. Kan dit kwaad? Ik had twee kleine mindere erbij en besef opeens dat er zoiets bestaat als legionella.


Door Frank op 24 oktober 2019

Beste,

Wat is de maximale grote qua ruimte, dus eigenlijk welk oppervlak bestrijkt een deffuser?

Er zal vast een maximale grote aan de ruimte zitten.

Groet
Frank


Door Kries dekeyser op 14 maart 2020

Kunt u soms wat uitleg geven mbt gewenning aan etherische olie, bv ravintsara, zowel bij verstuiven als inname. Hoe gebruik je deze olie het best? Dank


Door Paula Pulmans op 20 maart 2020

Welke etherische olie gebruiken bij longproblemen zoals copd


Door Sandra op 25 april 2020

Beste

Wij hebben vorige week een aromadiffuser aangekocht die perfect werkte de dag zelf. De volgende dag daarentegen kwam er niets of bijna geen mist uit.
Is er hier een verklaring voor?

Wij gebruiken kraantjeswater en olie die geschikt is om te gebruiken in een aromadiffuser.


Door Geneviève op 30 augustus 2020

Mag je parfum (etherische olie met cosmetisch haarwater) verstuiven?


Door Sandra op 14 oktober 2020

Hallo, mijn aroma diffuser ruikt naar peper. Heb al gereinigt met azijn maar dit neemt de geur niet weg. Heb jij hier een oplossing voor?


Door Monica-Can op 15 oktober 2020

Je kunt beter reinigen met pure alcohol of met een speciale reinigingsvloeistof zoals deze van Farfalla


Door Angelique op 31 oktober 2020

Beste Monica,
Mijn diffuser begint na enkele minuten snel te knipperen (de ingebouwde lichtjes) en gaat dan uit. Is al schoongemaakt, wat kan dit zijn?


Door Melanie Vanhoutte op 2 november 2020

Hallo! Onze diffuser produceert nog veel mist, maar deze komt niet meer uit de uitlaat… Nochtans heb ik hem al volledig gereinigd aan de hand van deze tips. Wat zou het probleem kunnen zijn?


Door Kim op 17 november 2020

Hoi, kun je een diffuser gebruiken in de woonkamer wanneer daar ook mijn dochter (van 1 jaar) speelt? Wat zijn de risico’s van de verdamping voor mijn dochter en moet ik dan de (soort en hoeveelheid) olie aanpassen?


Door Monica-Can op 17 november 2020

Hai, je kunt de diffuser gebruiken als je veilige etherische olie voor kinderen gebruikt zoals bijv. lavendel, mandarijn rood, roomse kamille, jasmijn, sinaasappel zoet en roos. Zorg er wel voor dat je dochter niet bij de diffuser kan komen (dus wat hoger weg zetten). Een beetje afhankelijk van hoe groot je diffuser is kan je beginnen met 4 druppels etherische olie.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.