Soja waxinelichtjes zelf maken, milieuvriendelijk en goedkoper

Soja waxinelichtjes zelf maken, milieuvriendelijk en goedkoper

Deze diy soja waxinelichtjes zijn milieuvriendelijk, makkelijk te maken en goedkoper dan soja waxinelichtjes in de winkel.

Paraffine en stearine kaarsen zijn niet goed voor de longen en onze gezondheid. De roet in parafine en stearinekaarsen is daarnaast ook nog een aanslag op je interieur.

Als je wel eens na de feestdagen je gordijnen hebt gewassen dan weet je wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het roetwater wat dan van je gordijnen afkomt.

diy sojawas waxineilichtjes

Soja is een natuurproduct en daarmee vele malen beter voor de gezondheid. En ze hebben echt vele voordelen. Maar soja waxinelichtjes zijn echter wel wat prijziger dan de normale waxinelichtjes en niet zo makkelijk te krijgen als gewone waxinelichtjes. Deze diy soja waxinelichtjes maak je in speciale glaasjes en zijn een goede en leuke optie om toch waxinelichtjes te kunnen branden.

Doordat je de soja waxinelichtjes in speciale glazen waxinelichtjes houders giet bespaar je ook nog eens veel afval aan aluminium cupjes waar normaal de waxine lichtjes in zitten. En ik maak er altijd meteen een stuk of 20 tegelijk, het is zo snel gedaan.

Koolzaadwas als vervanging voor sojawas?

Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Koolzaadwas is GMO vrij en vegan.

Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crème kleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan de sojawas vlokken. Je verwerkt het precies hetzelfde als sojawas. Dus alle recepten waarin sojawas is verwerkt kan je zonder problemen 1op 1 vervangen door koolzaadwas.

Ook koolzaadwas is uitwasbaar net zoals sojawas.

Let op: er zijn verschillende soorten koolzaadwas op de markt. De koolzaadwas in onze webshop heeft een laag smeltpunt van 46 graden en is daarom zeer geschikt voor geurkaarsjes in potjes of glaasjes en voor waxmelts. De was geeft een mooi glad oppervlak en en zeer goed bestand tegen “frosting”. (natte vlekken/sterren). Ook ideaal voor waxinelichtjes en waxmelts.

Hier kan je koolzaadwas bestellen

Wat heb je nodig voor je soja waxinelichtjes

Gebruiksaanwijzing

Per waxinelichtje heb je 15 gram soja- of koolzaadwas nodig. Meet de hoeveelheid was af voor het aantal waxinelichtjes en doe dit in de glazen maatbeker. Je kunt de sojawas smelten in de magnetron of je zet de glazen maatbeker in een pan met heet water op het gasfornuis en laat de sojawas smelten (au bain marie). Dit laatste heeft mijn voorkeur, alleen duurt het iets langer dan in de magnetron.

Terwijl de sojawas smelt plaats je de waxinelicht pitjes in de glaasjes. Deze glaasjes hebben een speciale uitsparing waarin het voetje precies past en ze blijven ook goed staan.

Als de was gesmolten is dan giet je eerst voorzichtig een klein beetje was in ieder glaasje om de pitjes te fixeren. Laat dit even hard worden en dan kan je glaasjes vol gieten met was.  Een paar uur laten uitharden en dan de lontjes afknippen tot ongeveer een halve centimeter boven de was. En dan zijn je waxinelichtjes klaar voor gebruik.

waxinelichtjes-maken

Waxinelichtjes met geur en kleur

Indien gewenst kan je je waxinelichtjes natuurlijk ook nog een geurtje geven. Voor 100 gram soja- of koolzaadwas heb je 40 druppels etherische olie nodig. Wil je je waxinelichtjes nog een kleurtje geven dan kan je een beetje in vet oplosbare kleurstof aan de was toevoegen.

waxinelichtjes van sojawas

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer natuurlijke kaarsen maken, kijk dan eens hier.

Alle benodigdheden voor soja waxinelichtjes vind je hier.

marina
Door

marina

op 21 Apr 2016

m

Anja
Door

Anja

op 28 Nov 2016

Waar koop je de soja wax?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 Nov 2016

Hallo Anja, sojawas kan je via internet bestellen. Bijvoorbeeld hier: www.aromatherapie-info-webshop.nl. Ik heb het zelf nog niet in de winkel gezien maar misschien weet iemand anders dat.

Yvonne Beerepoot Zuiderduin
Door

Yvonne Beerepoot Zuiderduin

op 13 Feb 2017

Hallo Monica, Ik heb het al verschillende keren gemaakt, alleen branden ze niet mooi op er blijft heel veel was aan de zijkant van het cupje zitten. Kun je mij vertellen wat ik eventueel niet goed doe? Groetjes Yvonne

luna
Door

luna

op 10 Oct 2017

hallo, zou koolzaadwad beter zijn? groet luna

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 11 Oct 2017

We hebben nu andere sojawas die veel beter is maar koolzaadwas is inderdaad nog beter en brandt helemaal op. En het is milieuvriendelijker.

Viviane
Door

Viviane

op 15 Oct 2017

Hoeveel uren brandt zo een kaarsje?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Nov 2017

Ongeveer 3,5 tot 4 uur, net zo lang als een normaal waxinelichtje

Marion
Door

Marion

op 15 Oct 2017

Ga het zeker doen; net even gekeken op je website alles kan ik gewoon bij je bestellen. Met een etherisiche olie spreekt me ook erg aan. Heel erg leuk!

Fabienne
Door

Fabienne

op 25 Dec 2017

Supermakkelijk. Lukt altijd! Ik brand ze al vele maanden, nu zeker rond de eindejaarsperiode... ook leuk om cadeau te geven, enkele theelichtjes verpakt in een organza-zakje (bvb vastgeknoopt aan het lint rond een boek dat je geeft)

c molenaar
Door

c molenaar

op 14 Feb 2018

waxinelichtjes van koolzaad wax die 10 uur branden ? en wat gaat dat kosten per stuk?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 14 Feb 2018

Waxinelichtjes die 10 uur branden? Zolang branden waxinelichtjes niet. Gemiddeld branden de waxinelichtjes 3,5 tot 4 uur. Zoals ook hieronder staat.

Reactie plaatsen