Page content

Aromatherapie, een introductie

Aromatherapie, een introductie

Bij aromatherapie worden etherische oliën (ook essentiële oliën genoemd) ingezet.

De etherische olie kunnen we uitwendig en inwendig gebruiken met verschillende doelen:

  • Om een gevoel van welzijn te verhogen.  We ruiken de geuren en via het limbische systeem in onze hersenen beïnvloeden ze onze psyche. Sommige etherische oliën werken kalmerend, andere oppeppend.
  • Aromatherapie gebruiken we ook om onze gezondheid te verbeteren. Het gebruik van bepaalde etherische oliën heeft een duidelijke invloed op onze immuniteit, huid en circulatie. We kunnen etherische oliën dan ook preventief aanwenden.
  • Om ziekten te behandelen: bepaalde etherische oliën hebben een helend karakter en kunnen curatief ingezet worden.

 

aromatherapie

De modellen van de aromatherapie

De therapeutische behandeling met gebruik van etherische oliën volgt drie verschillende modellen: het Engelse, het Franse en het Duitse model.

 

Het Engelse model

Bij het Engelse aromatherapie model wordt een klein deel etherische olie opgelost in een groot deel plantaardige olie om het lichaam te masseren met als doel ontspanning en stress vermindering.

 

Het Franse model

Het Franse model van de aromatherapie schrijft onverdunde plaatselijke toepassing van therapeutische graad essentiële oliën en/of de inname van pure essentiële oliën voor.

Zoals bijvoorbeeld een paar druppels essentiële olie toegevoegd aan agave siroop, honing, een beetje plantaardige olie of op een stukje brood. Veel Franse therapeuten hebben ervaren dat het innemen van de olie tot uitstekende resultaten leidt.

Ga zelf niet experimenteren met het innemen van etherische olie als je geen ervaring hebt. Etherische olie is zeer geconcentreerd en heeft een sterke werking op ons lichaam. Neem alleen olie in als je 100% zeker weet dat je hele zuiver olie hebt en het liefst onder begeleiding van een deskundige arts of aromatherapeut.

Het Duitse model

Bij het Duitse model ligt de focus op inhalatie van etherische oliën.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van geuren op reukzin een enorme invloed kan hebben op onze hersenen. Speciaal op de hypothalamus (het controlecentrum voor de hormoomafgifte in ons lichaam) en het limbische systeem (de regelaar van onze emoties).

Sommige etherische oliën die een hoog aantal sesquiterpenen hebben, zoals myrrhe, sandelhout, cederhout, vetiver en melisse kunnen het zuurstofgehalte en de activiteit in de hersenen enorm laten toenemen. Wat een directe verbetering van vele functies in het lichaam tot gevolg kan hebben.

 

Samen naar het beste resultaat

Samen laten deze drie modellen de verscheidenheid en kracht van etherische oliën zien. Door de 3 modellen te integreren met verschillende manieren van aanbrengen zoals onder meer massage, auriculaire techniek en lymfe massage kunnen de best mogelijke resultaten worden bereikt.

Door etherische olie in je bad- en douche producten en je huishouden te gebruiken kan je optimaal van de voordelen profiteren. En daarvoor vind je vele recepten op deze website.

In sommige gevallen kan de inhalatie van etherische oliën de voorkeur verdienen boven plaatselijke toepassing. Bijv. als het doel is om de groei van hormoonafgifte te stimuleren, gewichtsverlies te bevorderen of om stemming en emoties te in evenwicht te brengen. Sandelhout, pepermunt, vetiver, lavendel en witte spar zijn zeer geschikt om te inhaleren.

Echter in de meeste gevallen zal plaatstelijke toepassing van etherische oliën betere resultaten opleveren, speciaal in het geval van rug- of spierproblemen of blessures.

Plaatselijk toegepast is marjoraam uitmuntend geschikt voor spieren, citroengras  voor ligamenten en wintergroen voor botten. In het geval van indigestie kunnen 1 of 2 druppels pepermunt, oraal of in een glas water, zeer effectief zijn.

Maar dit wil niet zeggen dat pepermunt niet hetzelfde resultaat kan geven wanneer ze op de maag wordt gemasseerd. In sommige gevallen zijn alle drie de toepassingsmethoden (plaatselijk aanbrengen, inhaleren of innemen) uitwisselbaar en kunnen gelijke resultaten opleveren.

De aromatherapie is een zeer uitgebreide en intrigerende therapie met vele mogelijkheden. Op deze website wordt een tipje van de sluier opgelicht.  De wereld van etherische olie is fascinerend.

Ben je beginner en wil je meer leren dan is onze  Aromatherapie Basiscursus wellicht iets voor jou.

Comment Section

4 reacties op “Aromatherapie, een introductie


Door jolanda klaassen weel op 18 februari 2018

hallo ik ben Jolanda 49 jaar begonnen met ontspannings hotstonemassage, zit nog op school,maar mag al proefpersonen,masseren thuis, nu wil ik graag mijn kamertje zo ontspannen mogelijk laten ruiken , wat de klanten gewend zijn die heerlijke geur als je wellness binnenloopt ,wat zou ik kunnen gebruiken ervoor tips, en ik zou er ook graag ermee willen masseren met etheselische olie ,kan ik dat allemaal bij jullie bestellen gr jolanda


Door Madeleine op 19 maart 2018

Hoi. Mooie site heb je. Het verrast mij echter nogal dat je aan de ene kant schrijft dat inname van citroenolie op een glas water tot irritatie kan leiden, maar anderzijds adviseer je wel om 1-2 dr pepermuntolie in een glas water te nemen bij indigestie? Ik kan dan niet rijmen met elkaar. Pepermuntolie op je ‘blote slijmvliezen’ is ook geen pretje. Ik zou dan eerder een hydrolaat kiezen.


Door Inga op 21 april 2019

Hallo, Volgens mij is de citroenolie als ook de pepermuntolie reeds verdund door het water in het glas en lijkt het mij evident dat je, deze toch wel sterke oliën op die manier niet puur op je ‘blote slijmvliezen’ krijgt zoals je beschrijft. Het maagslijmvlies zal hierdoor geen beschadiging oplopen volgens mij als ook je slokdarm niet. Water dient ter verdunning van de olie en maakt ze dus ook minder geconcentreerd.


Door Margriet op 30 mei 2019

Graag mails ontvangen. Lijkt mij interessant

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.