Page content

Etherische olie, een eerste kennismaking

Etherische olie, een eerste kennismaking

Etherische olie (ook essentiële olie genoemd) is een uniek geschenk uit de natuur.  Herstellend, beschermend, rustgevend en regenererend.

Vaak worden zij ook de “levensenergie van de natuur” genoemd, ze zijn het hart en de ziel van de planten.

Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden.

Zij bepalen niet alleen het aroma van de plant maar zijn ook van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en voor het aanpassen van de planten aan het milieu.

En ze ondersteunen de planten bij afweer van insecten en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf en ziektes.

Moderne onderzoeken tonen aan dat etherische oliën bij aromatisch gebruik, plaatselijk opbrengen of verdampen een rustgevende, evenwichtige, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben.

Wellicht heb je ooit al eens genoten van de geur van een roos of van lavendel.

Wat te denken van de geur van vers gesneden munt.

In dat geval heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

 

etherische olie

 

De eigenschappen van etherische olie

Veel etherische oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van natuur anti-microbacterieel.

Met hun unieke chemische structuur kunnen ze direct door de huid worden opgenomen en zorgen ze voor onmiddellijke reactie daar waar het is aangebracht.

Bepaalde oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, waarbij ze je helpen je vitaliteit en welzijn te bevorderen.

Etherische oliën zijn heel zuiver en worden onmiddellijk door de huid opgenomen. Pure, onversneden etherische oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder tot diep blauw.

Door de geschiedenis heen werden essentiële oliën al veel gebruikt in verschillende culturen vanwege hun medicinale en therapeutische werking.

De moderne wetenschappelijke studies en trends laten vandaag de dag een meer holistische en alternatieve benadering van zelfzorg in de gezondheidszorg zien. Waarbij door de wetenschap een herontdekking van de diepe voordelen van essentiële oliën voor onze gezondheid steeds vaker wordt bevestigd.

 

De juiste etherische olie kiezen

Er zijn een aantal zeer goede producenten van etherische olie op de markt.

Helaas zijn er ook heel veel producenten die etherische olie aanlengen met synthetische geurolie of verdunnen met basisolie en daardoor de olie goedkoper kunnen verkopen. Dit kan gevaarlijk zijn en allergische reacties opleveren.

Let bij het kopen van etherische olie altijd op de volgende punten:

  • de olie moet verkocht worden in donkerbruine of blauwe glazen flesjes om het te beschermen tegen de invloeden van UV-licht.
  • de olie moet 100% natuurlijk en zuiver zijn en niet vermengd met syntetische of andere olie.
  • de prijs van een etherische olie, goedkoop is bij etherische olie altijd duurkoop. Dit komt omdat er om 1 liter etherische olie te produceren er vaak honderden kilo’s planten of bloemen nodig zijn. Er zit ook een groot verschil in de verschillende soorten etherische olie. Het maken van zuivere rozenolie is heel tijdsintensief en benodigd heel veel rozenblaadjes. Rozen is ook 1 van de duurste oliën op de markt. Als je dus in de winkel een flesje rozenolie vindt van 5 euro dan weet je dat je met onzuivere producten te maken hebt.
  • De prijzen van etherische oliën zijn ook verschillend door hun manier van destilleren en de hoeveelheid olie die de verschillende planten opleveren. Als alle flesjes met verschillende oliën van 1 merk dus dezelfde prijs hebben dan weet je ook dat dat niet klopt.
  • Als je olie in de winkel koopt ga dan het liefst naar een biologische of natuurwinkel waar ze verstand van etherische olie hebben of naar een aromatherapeut.
  • Als je olie online koopt vraag dan altijd goed na of de olie biologisch en zuiver is.

 

 

Farfalla etherische olie

Na een veel merken etherische olie getest te hebben ben ik in aanraking gekomen met de Zwitserse firma Farfalla die nu de etherische olie voor de Aromalifestyle shop leveren.

Deze oliën zijn zorgvuldig en vakkundig gedestilleerd uit planten die met de juiste zorg en aandacht zijn geteeld en geoogst zijn door ervaren kwekers.

De etherische oliën zijn biologisch en 100% puur en worden zorgvuldig gewonnen uit planten die ook het juiste chemotype hebben en die organisch gekweekt worden waarbij ook de kwaliteit van de grond een belangrijke rol speelt.

Ze bevatten geen vulmiddelen of kunstmatige ingrediënten die de kwaliteit van de olie kunnen verminderen.

Ze zijn vrij van verontreinigingen zoals pesticiden en andere chemische substanties. Ik weet voor mezelf dan ook zeker dat ik deze oliën veilig kan gebruiken en aanbevelen. Ook in de aromatherapie.

Naast het belang van het voorkomen van vervuilingen in de oliën is het ook van belang om het juiste niveau van de actieve werking van de bestanddelen te garanderen om tot een veilig en doeltreffend product te komen.

Er zijn merken etherische oliën die beweren een therapeutische graad te hebben. Sommige daarvan kunnen zuiver zijn; er zijn er echter maar weinig die zijn onderworpen aan strenge testen voor de chemische samenstelling.

Naast Farfalla vind ik zelf ook de etherische olie van bijvoorbeeld Chi en Primavera zeer goed van kwaliteit. Deze olie kan je vaak ook in de natuurwinkel kopen.

 

Meer lezen over etherische olie

Als je meer wilt leren en lezen over etherische olie en hun toepassing dan kan ik je als allereerste het Aromecum zeer aanbevelen.

In dit standaardwerk over etherische olie vind je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt.

Bij onze cursussen en e-books vind je nog meer interessante informatie zoals bijvoorbeeld de aromatherapie basiscursus.

Comment Section

12 reacties op “Etherische olie, een eerste kennismaking


Door m op 3 december 2017

hallo,

Jacob Hooy Tea Tree Etherische Olie, is deze olie geschikt om wondjes [ mom ] bij paarden te behandelen?


Door Monica-Can op 5 december 2017

Dat kan ik zo van afstand jammer genoeg niet zeggen. Het ligt aan de wondjes, aan het paard. Ook voor dieren mag ik helaas geen medisch advies geven via internet.


Door Joe op 9 december 2017

kan ik de olie gebruiken in een Venta airwasher(luchtreimniger)


Door Monica-Can op 18 december 2017

Dan kan je het beste even contact opnemen met de leverancier van de Venta airwasher. Ik ken dit product niet dus ik kan je niet zeggen of je hier zo etherische olie in kunt gebruiken.


Door Charlotte op 30 december 2017

monica, heel erg bedankt. ik heb gebruik dit voor mijn werkstuk. heel intresant ook. fijn dat ik iets nuttigs over etherische oliën heb gevonden.


Door Charlotte op 30 december 2017

ik bedoel, ik gebruik dit voor mijn werkstuk.


Door Monica-Can op 3 januari 2018

Leuk, veel succes met je werkstuk.


Door Hadassa op 28 februari 2018

Moet etherische olie ook in donker glas bewaard worden als het verdund is, bijvoorbeeld in een basisolie?


Door Monica-Can op 1 maart 2018

Ja, dat is wel het beste. En als je het in een normale glazen fles bewaard dan kan je deze het beste in een donkere kas bewaren. Ook in een verdunning heeft het UV licht invloed op je product.


Door Christel Cramer op 20 april 2018

Hallo,
Ik ben op zoek naar een etherische olie die ruimte reinigend werkt. Welke kan ik dan het beste gebruiken?


Door Marinus op 7 juni 2018

Is er ook een olie om op de huid te smeren om mogen van mijn lijfboek houden als ik een middagje van de zonnwil genieten?
Ik word nu opgevreten zosnel ik buiten kom


Door Rande op 30 maart 2020

Hallo! Bedankt voor de uitleg. Ik vroeg me af, kan je bijvoorbeeld dan de olie van Rituals gebruiken? Zij hebben speciaal voor hun eigen diffuser een aantal oliën, maar kan ik die ook gebruiken in een andere diffuser? Of is dat de veel gemengd met andere oliën?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.