Gefermenteerde asperges, het voorjaar in een weckglas

Gefermenteerde asperges, het voorjaar in een weckglas

Gefermenteerde asperges zijn heerlijk fris maar behouden tijdens het fermentatieproces toch ook de specifieke aspergesmaak. Als je in de aspergetijd je asperges gaat fermenteren dan kan je maanden lang genieten van gezonde en lekkere asperges. Ze zijn namelijk dan erg lekker als bijlage, op brood of bijvoorbeeld verwerkt in een salade.

Je kunt zowel witte als groene asperges fermenteren.

Benodigdheden voor gefermenteerde asperges

  • 1 weckpot van 1 liter
  • 500 g geschilde witte asperges of 500 gram groene asperges, deze hoef je niet te schillen, alleen de onderkant eraf te snijden.
  • 1/2 biologische citroen of sinaasappel in plakjes
  • 10 gram zout (zonder toevoegingen dus bijvoorbeeld zeezout of steenzout)
  • 1/2 liter water

 


 

Bereidingswijze

Lost het zout op in het water (dit is het pekelwater). Snijd de asperges op lengte zodat ze ongeveer 2 cm. onder de rand van de weckpot komen.  Zet de asperges rechtop in de weckpot, dicht bij elkaar. Dek deze af met de plakjes citroen of sinaasappel (heb je geen biologische sinaasappel of citroen dan kan je deze ook schillen) en verzwaar dit met een glasgewicht zodat er geen nieuwsgierige aspergekopjes boven het water uit kunnen kijken. Giet de pekeloplossing nu over de asperges totdat ze helemaal onder staan. Sluit de weckpot af en laat 1 week fermenteren op kamertemperatuur. Zet de weckpot wel op een bordje want er kan tijdens het fermentatieproces wat vocht uit de pot komen. Dit is normaal en hierover hoef je je geen zorgen te maken.

Na een week zet je de asperges nog minstens 3 weken in de koelkast om verder op smaak te komen.

Na deze tijd kan je de pot openen en je gefermenteerde asperges proeven. De gefermenteerde asperges zijn minstens 6 maanden houdbaar.

Een meestal dek ik de witte asperges af met citroen en de groene met sinaasappel.

Wat doe je met de stukjes?

De stukjes die je overhebt van het op maat snijden van de asperges kan je in een weckpot van een halve liter doen en dan ook afdekken met een schijfje citroen of sinaasappel en een glasgewicht. Opvullen met het pekelwater en op dezelfde wijze fermenteren. Deze stukjes zijn net zo lekker als hun grote familieleden dus zeker niet weggooien.

 

Tanja
Door

Tanja

op 26 Apr 2021

Je hebt hele leuke ideeen en recepten! Dank je wel

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 10 May 2021

Graag gedaan. Veel plezier met uitproberen.

Jj
Door

Jj

op 30 Apr 2023

Ik geniet nog altijd van de cranberries met honing, ook heerlijk in de yoghurt, een aanrader. Ook ga ik voor de asperges,

Monica Can
Door

Monica Can

op 30 May 2023

Leuk, ik ben benieuwd of de asperges ook goed bevallen Ik heb net mijn eerste pot open gemaakt om te eten.. Heerlijk.

Reactie plaatsen