gefermenteerde honing cranberries
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
4 min
8

Gefermenteerde honing cranberries

4 min
8
```html

Deze gefermenteerde honing cranberries zijn een gezond, kleurrijk en heerlijk gefermenteerd recept dat perfect is voor de feestdagen.  Ze bestaan uit alleen maar natuurlijke ingrediënten en zijn ook nog eens geweldig voor gezonde darmen. 

Wat zijn cranberries?

De cranberry is ook wel bekend onder de naam veenbes of vossebes. Het is een klein rood besje dat groeit aan een overhangende plant met heel dunne stengels.

Cranberries bevatten bijzonder veel vezels, maar liefst 3,8 gram per 100 gram. Vezels zijn in de eerste plaats goed voor de darmwerking, maar zorgen er ook voor dat je langer verzadigd bent. Dit is echter niet de enige reden waarom cranberries zo gezond zijn.

Het vitamine C gehalte is met 7,5 tot 10,5 mg per 100 gram bijzonder hoog. Daarnaast zitten cranberries vol met kalium, foliumzuur, vitamine A, magnesium, calcium en ijzer. Het zijn echte kleine krachtpatsers 😁.

Cranberries zijn behoorlijk zuur en de meeste mensen eten ze dan ook niet graag zo puur natuur. Maar door ze te fermenteren met honing en sinaasappelsap krijg je heerlijk frisse zoetzure cranberries die niet alleen lekker smaken bij vlees maar ook heerlijk zijn door de yoghurt of in een smoothie.  En door het fermenteren blijven alle goede eigenschappen behouden. 

En het is altijd een goed idee om wat gefermenteerde voeding bij je maaltijd te eten. Ook tijdens de feestdagen! En deze gefermenteerde cranberries passen perfect bij een feestelijke maaltijd. Dus zet ze tijdens de feestdagen zeker op tafel als lekker bijgerecht.  
Gefermenteerde honing cranberries maken

Het maken van deze cranberries met gefermenteerde honing is zo eenvoudig dat er nauwelijks een recept voor nodig is!

De hoeveelheden hangen af van hoeveel je wilt maken. Ik gebruikte een Pearl mason jar van een liter, dat zijn ook de hoeveelheden die ik in dit recept heb aangegeven.  

Benodigdheden voor een 1 liter pot

  • 300-350 gram verse cranberries (je kunt eventueel ook cranberries uit de vriezer gebruiken maar laat deze dan wel eerst helemaal ontdooien)
  • 1 biologische sinaasappel
  • klein stukje gember van ongeveer 1,5-2 cm.
  • 1 kaneelstokje
  • 350-400 gram honing

Bereidingswijze

Was de cranberries en steek ze even in met een scherp mesje. Cranberries hebben een vrij harde schil en anders komt de honing niet in de cranberries terecht. Gebruik je cranberries uit de diepvries dan kan je deze stap overslaan. 

Doe ze in de glazen pot, zorg dat er ongeveer 2,5 centimeter ruimte over blijft aan de bovenkan.  Schil dan met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Probeer zo min mogelijk wit mee te schillen, dat maakt de smaak bitter. Snijdt de sinaasappel door de helft en pers hem uit. 

Meng het sinaasappelsap met de honing en roer dit even goed door. 

Snijd het stukje gember in schijfjes en voeg dit samen met het kaneelstokje en de sinaasappelschil aan de cranberries toe. 

Giet vervolgens het honing sinaasappel mengsel over de cranberries. Het kan even duren voordat de honing helemaal op de bodem van de pot is terechtgekomen. Dus het kan zijn dat je even moet wachten tot de honing tussen de cranberries is doorgezakt en dan wat meer moet toevoegen. Als de cranberries nog niet helemaal onder het vocht staan voeg dan nog wat honing toe totdat de cranberries helemaal onder staan. Dit is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. 

Sluit de pot heel goed af en draai de pot nu een aantal keer om zodat alle cranberries omgeven zijn door honing.  Als je een pearl mason jar gebruikt met rvs deksel dan hoef je geen papier tussen de deksel te doen. Maar als je een andere glazen pot met een metalen conservendeksel gebruikt, raad ik je aan om een stukje bakpapier tussen het deksel en de pot te leggen, omdat het metaal soms kan reageren met het fermentatieproces.
Nu zijn je cranberries klaar om te fermenteren. Omdat de cranberries de neiging hebben om op de honing te gaan drijven is het wel belangrijk om ze onder de honing te houden. De makkelijkste manier is om een glasgewicht op de cranberries te leggen zodat ze onder de honing blijven.  Je legt het glasgewicht op de cranberries en sluit de pot los af, zodat eventuele druk die tijdens de fermentatie ontstaat kan ontsnappen. Let op, niet te los want er mag geen vuil in de pot komen. 

Heb je geen glasgewicht dan kan je ook iedere dag de pot even goed dichtdraaien en dan een half uurtje op zijn kop zetten. Zo zorg je ervoor dat alle cranberries gelijkmatig in de honing blijven. Na een half uurtje zet je de pot weer rechtop en draait de deksel ietsje los. 

Ik moet eerlijk zeggen dat de tweede methode niet mijn voorkeur heeft omdat er soms ook wat honing uit de pot kan komen en dan wordt het best een kleverige boel. Maar het is een optie als je geen glasgewicht hebt. 

Zet de pot in ieder geval altijd op een bordje of schaaltje. 

En nu is het kwestie van geduld hebben. Na ongeveer 1 week zal je de eerste bubbels in de honing zien verschijnen, vaak zijn ze nog heel klein maar het is een teken dat de fermentatie van start is gegaan. De honing krijgt een mooie rode kleur en wordt na verloop van tijd dunner. De veenbessen zullen wat van hun zuurheid beginnen te verliezen en zullen wat meer gerimpeld worden.

De cranberries kunnen geruime tijd, zelfs enkele maanden, worden gefermenteerd en zullen na verloop van tijd lekkerder worden. Je kunt na een week of 3 even proeven of je ze al lekker vindt. Ik vind de smaak zelfs na slechts een paar weken al geweldig! Als je de smaak goed vindt dan kan je de cranberries in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te vertragen.  In de koelkast zijn ze minstens nog 3 maanden houdbaar. 

Je kunt deze heerlijke gefermenteerde honing cranberries serveren en eten zoals ze zijn, of je kunt  ze in een keukenmachine doen om er een cranberry saus van te maken.

Gedroogde cranberries

Je kunt geen gedroogde cranberries gebruiken om te fermenteren. De combinatie van het vocht in de verse cranberries, de honing en het sinaasappelsap zorgt ervoor dat het fermentatie proces op gang komt. Dat lukt niet met gedroogde cranberries. 

Als je gedroogde cranberries met honing mengt dan krijg je een honing infusie. Wat ook lekker is, maar heel wat anders dan gefermenteerde honing cranberries. 

```
Reacties
Categorieën