
Deze gefermenteerde rode zuurkool met appeltjes is niet moeilijk om te maken en leuk om zelf te doen.
Doordat deze rode kool gefermenteerd is blijft hij – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar. Lekker als salade bij een warme maaltijd.
Dit recept vind je ook in mijn basiscursus fermenteren, ideaal als je net begint en alle fijne kneepjes van het fermenteren wilt leren.
Gefermenteerde rode kool met appeltjes maken
Voor 1 weckpot van een liter of 2 weckpotten van een halve liter heb je 1 kleine rode kool nodig.
De weckpot zorgt ervoor dat de gassen/lucht/overdruk die in de pot ontstaat tijdens het fermentatieproces kan ontsnappen via de rubber ring. Er kan echter geen lucht inkomen en dit is belangrijk om schimmel en bederven te voorkomen.
Wat heb je verder nodig
- 2 kleine appels
(liefst fris-zure appels) - 10 jeneverbessen
- 1 laurierblad
- fijn zeezout
Bereidingswijze
Haal de buitenste bladeren van de rode kool en bewaar deze.
Snijd de nerf er uit en als ze erg hard zijn leg de bladeren dan even in heet water; dan kunnen ze later gemakkelijker opgevouwen worden.
Snijd de kool nu in vieren en haal de witte kegelvormige nerf eruit. Dan snij je de kool zeer fijn, dit kan je ook doen met een rasp, een mandoline of een keukenmachine. Voor dit recept heb je 600 gram fijngesneden kool nodig, maar je kunt het makkelijk vermenigvuldigen als je een grotere rode kool hebt.
Doe de rode kool in een ruime kom en voeg dan per 600 gram rode kool 10 gram fijn zeezout toe. Zorg ervoor dat het zuiver zout is zonder toevoegingen. Gebruik geen tafelzout uit de supermarkt. Meng het even goed door en laat de kool dan 24 uur in de koelkast staan. Het zout helpt om de vocht uit de kool te halen. Je hoeft de kool dan niet meer te kneden zoals je dit normaal met kool zou doen als je zuurkool maakt. Dit is natuurlijk erg fijn als je bijvoorbeeld niet zoveel kracht in je armen hebt of niet zoveel tijd. Nu laat je de kool gewoon 24 uur staan en dan kan je het zo in de potten doen. Wil je geen 24 uur wachten? Laat de kool met het zout dan een half uurtje staan en kneed dan de kool goed door totdat er vocht vrij komt
De volgende dag:
Rasp de appels, als je biologische appels gebruikt dan kan je de schil meeraspen, anders even schillen. Meng de geraspte appel door de rode kool.
Voeg nu de jeneverbessen toe en het laurierblad toe aan je weckpot of weckpotten
Begin dan met het rode kool/appel mengsel in je glas te doen. Doe elke keer een laagje in het glas en duw het dan heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen. Ik gebruik zelf graag mijn houten stamper hiervoor (zie ook de video)
Vul het weckglas tot ongeveer 3 centimeter onder de rand. Als er niet genoeg vocht uit de kool is gekomen vul dit dan nog aan met zout water (los hiervoor 20 gram zeezout op in 1 liter water). Leg eventueel een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop een glasgewicht (als geen glasgewicht hebt kan je ook een aardewerk eierdopje of een klein borrelglaasje nemen)
Als je niets anders hebt kan je ook een plastic zakje met zout water vullen dit op de koolbladeren leggen. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.
Tot slot sluit je het glas af.
Het fermentatieproces
Zet het glas op een bordje of in een pan; want tijdens het fermentatieproces kan wat vocht tussen de ring door naar buiten komen. Dit wordt dan mooi op het bordje opgevangen. Zet het geheel nu weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan er een beetje vreemde geur uit de pot komen maar dat is normaal .
Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de potten koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder of in de koelkast)
Ik heb zelf de weckpotten de eerste week in een grote pan gezet en daar af en toe het uitgelopen vocht weer uitgehaald en dan meteen de potten even gecontroleerd. Dat werkte prima.
De kool kan je nu eten maar hij smaakt beter als je hem nog een paar weken de tijd geeft om de smaak verder te ontwikkelen. Ik laat de kool meestal nog 3 tot 4 weken in de koelkast staan voordat ik de pot openmaak. Als je de pot hebt opengemaakt kan je het glasgewicht verwijderen, dit hoeft nu niet meer op de kool. Gebruik altijd een schone lepel om de rode zuurkool uit de pot te halen.
De gefermenteerde rode kool met appeltjes zijn minimaal 12 maanden houdbaar zolang de potten dicht zijn. Alleen zal de smaak heel langzaam wel wat zuurder worden omdat het fermentatieproces heel langzaam doorgaat.
Een open pot kan je een aantal weken goed houden in de koelkast zolang de rode kool in het sap blijft staan.
Heel gezond rauw als salade maar natuurlijk ook heerlijk gekookt (net als zuurkool) of in een ovenschotel.
Veel succes en smakelijk eten.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het me weten in de reacties!