In dit artikel
Inhoudsopgave
Artikelen in Houdbaarheid diy cosmetica

Houdbaarheid diy cosmetica
Hoe zit het nu met de houdbaarheid van zelfgemaakte cosmetica? Dit is een vraag die ik vaak krijg dus vandaag even kleine les over de houdbaarheid van je eigen huidverzorgingsproducten.Het fijne van je eigen producten maken is dat je schadelijke ingrediënten kunt vermijden. Commerciële producten bevatten vaak ingrediënten die niet zo gezond zijn, waaronder bijv. conserveringsmiddel.
Als je zelf je producten gaat maken dan moet je alleereerst weten dat er 2 grote verschillen zijn. Er zijn de producten die je maakt met alleen maar oliën en vetten zoals balsems en zalven. Die bederven niet zo snel. Je maakt deze producten bijvoorbeeld met olie, bijenwas, sheaboter etc. Maar er komt geen water, hydrolaat of thee aan te pas. Een balsem of zalf is daarom vet en trekt minder snel in de huid.
En je hebt de zelfgemaakte cosmetische producten die bijvoorbeeld water, hydrolaten of thee bevatten (denk aan crémes, shampoos en lotions). Deze trekken sneller in de huid maar zijn ook zeer vatbaar voor bederf.

Waarom dit verschil?
Bacteriën en schimmels hebben water nodig om te overleven. Maak je alleen een vette zalf, dan zullen daar geen micro-organismen in groeien omdat ze daarin niet kunnen overleven. Zodra er echter water (of thee of hydrolaat) bijkomt, wordt je créme of shampoo een waar schimmelparadijs.
Dan heb je een natuurlijk conserveringsmiddel nodig om te zorgen dat die schimmels geen kans krijgen in jouw mooie zelfgemaakt créme. Conserveren kan je bijvoorbeeld met alcohol en kruidenextracten of met Rokonsal, dit is een conserveringsmiddel wat is toegestaan in natuurlijke cosmetica.
Wil je geen conserveringsmiddel gebruiken dan kan je het beste telkens slechts een kleine hoeveelheid bereiden die je binnen een week op kunt maken en je product in de koelkast te bewaren.
Hoe lang kan je een créme dan bewaren?
Dat hangt van verschillende factoren af.
Als eerste is daar de hygiëne en die begint al bij het maken van je product.
Daarom allereerst een paar algemene tips voor hygiënisch werken:
- Was allereerst je handen grondig en droog ze goed af.
- Zorg ervoor dat alle lepels, flesjes, potjes, spatels e.d die met je producten in aanraking komen gesteriliseerd zijn. Dit doe je door alles uit te koken in water of als je het snel wilt doen door ze even in een bakje met pure (biologische) alcohol te leggen of in te sprayen met alcohol.
- Leg voordat je begint alles wat je nodig hebt op een schone (theedoek) neer.
- Als je een crème, gel of zalf hebt gemaakt, moet je dit zonder deksel eerst goed laten afkoelen. Als je dit niet doet, dan ontstaat er condens aan de deksel en dit kan schimmel in je product veroorzaken.
- Bewaar je producten altijd gekoeld. In de badkamer is het vaak warm en vochtig, die ideale omgeving voor schimmels om te groeien. Wil je een product toch in de badkamer bewaren, doe dan een beetje voor een aantal dagen in een klein potje en bewaar de rest in de koelkast. Maak het potje grondig schoon voordat je er weer nieuw product in doet.
- Het beste is om de créme met een spateltje uit je potje te halen zodat er zo min mogelijk kans is op besmetting met bacteriën.
Als je op deze manier werkt dan kan je een balsem of zalf zeker 3 tot 6 maanden bewaren.
Een créme of lotion zonder conservering kan je ongeveer 2 weken veilig bewaren in de koelkast en een créme, shampoo of lotion met conservering kan je tot wel 3 maanden bewaren in de koelkast.
Conservering voor de houdbaarheid van zelfgemaakte cosmetica.
Alcohol is een perfect conserveringsmiddel, daarom is een tinctuur zeker een jaar buiten de koelkast houdbaar. Als je zelf een tinctuur maakt, dan gebruik je hiervoor wodka of biologische alcohol. Hier kan je precies lezen hoe je een tinctuur kunt maken. Of lees meer over alcohol als conserveringsmiddel.
Rokonsal is een andere optie om je producten te conserveren.
Water, hydrolaat of thee
Gebruik bij voorkeur een hydrolaat voor de waterfase van je créme, hierdoor heb je minder snel kans op schimmelvorming. Of als je water wilt gebruiken dan gedestilleerd water. Thee kan ook maar hierdoor kan je créme wel sneller bederven. Als je thee of water gebruikt zorg dan in ieder geval voor een conserveringsmiddel.
Hoe zit het dan met maceraten?
Als je een maceraat wilt maken van kruiden, dan kan je het beste gedroogd materiaal gebruiken. Hierdoor voorkom je schimmelvorming en blijft je maceraat minstens 3 maanden goed.
Tenzij de geneeskrachtige werking van de plant minder wordt door drogen. Dan gebruik je vers materiaal. In vers materiaal zit water en water is bederfelijk. Als je met verse kruiden werkt dan mag je de fles, pot e.d. nooit luchtdicht afsluiten. Dek de pot af met een katoenen zakdoek en een elastiekje. Hierdoor kan het vocht verdampen en gaat je product niet gisten of schimmelen.
Pas als je maceraat klaar is schenk je het door een filter in een schone fles die je dan goed afsluit.