Deze heerlijke Italiaanse tomaten kruidensaus is een perfecte basissaus voor vele gerechten. Smaakt heerlijk bij volkoren of speltpasta, als basissaus op je zelfgemaakt pizza, lasagnesaus etc. etc. Er zijn veel tomatensaus recepten maar dit is wel mijn favoriete saus om op voorraad te hebben. Ideaal voor een snelle en gezonde maaltijd met spaghetti of macaraoni als je geen tijd hebt om uitgebreid te koken.
Gekookte tomaten zijn voedzamer dat rauwe tomaten. Hoewel tomaten een deel van hun vitamine C verliezen als ze worden gekookt, verhoogt het koken ook de anti-oxidatieve kracht van de tomaten. Gekookte tomaten zijn rijk aan lycopeen , een krachtige antioxidant die goed is voor je hart en lichaam.
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar hoe meer smaak je tomaten hebben hoe lekkerder de italiaanse tomaten kruidensaus van smaak is. Biologische tomaten, roma tomaten of natuurlijk tomaten uit eigen tuin zijn zeer geschikt voor een lekkere smakelijke saus.
Het is heel makkelijk om deze saus in een grotere hoeveelheid te maken en dan in te vriezen of te wecken. Zo heb je altijd een gezonde saus bij de hand voor een snelle, lekkere en gezonde maaltijd.
Wat heb je nodig voor je Italiaanse tomaten kruidensaus
- 2 kilo verse, gewassen tomaten in stukken gesneden.
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook in schijfjes gesneden
- 1 theelepel paprikapoeder
- 160 ml. rode wijn
- 80 ml. rode wijn azijn
- 150 ml. tomatenpuree
- 1 ttheelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 4 eetlepels verse fijngesneden basilicum (of 1 eetlepel gedroogde basilicum)
- 4 eetlepels verse fijngesneden peterselie (of 1 eetlepel gedroogde peterselie)
- ½ theelepel ruwe rietsuiker, oerzoet of kokosbloemsuiker
- 2 theelepels zeezout
- ½ theelepel zwarte peper
Bereiding:
Doe de olijfolie in een grote pan en verwarm op een matig hoog vuur. Voeg de knoflook en paprikapoeder toe en verwarm ongeveer een minuut. Laat de knoflook niet te bruin worden.
Voeg de tomaten toe en daarna alle kruiden, suiker, zout, peper en de tomatenpuree. Dan de wijn en rode wijnazijn en roer alles goed door en breng aan de kook. Als het geheel kookt draai je het vuur wat lager en laat de saus zonder deksel gedurende 45 minuten sudderen.
Nu neem je de staafmixer en maak van je saus een mooie egale massa.
Verdeel de Italiaanse tomaten kruiden saus in porties (hoe groot die zijn is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van je gezin) en vries in of weck in weckpotten voor 30 minuten op 90 graden.
Als je de saus wilt wecken dan kan je ook meteen een grotere hoeveelheid maken. Dan heb je het hele jaar een lekkere saus op voorraad.
Natuurlijk kan je de saus ook meteen gebruiken.
Je kan de saus als basis gebruiken op een pizzabodem, als saus in de lasagne of gewoon als heerlijke pastasaus. Eventueel (vegetarisch) gehakt rul bakken en dan de saus toevoegen en even doorwarmen.
Heb jij nog leuke en lekkere tips wat je nog meer met deze Italiaanse tomaten kruiden saus kunt doen, laat het ons hieronder weten.