makkelijke focaccia
Brood, ontbijt en beleg
Monica Can
Brood, ontbijt en beleg
2 min
0

Makkelijke focaccia, zonder kneden en snel klaar

2 min
0

Focaccia is een heerlijk Italiaans platbrood dat je op allerlei manieren kunt beleggen en op smaak brengen. Dit recept maakt gebruik van een langzame fermentatie, waardoor het deeg zijn smaak kan ontwikkelen zonder dat je hoeft te kneden. Het resultaat is een luchtige, smaakvolle focaccia met een knapperige korst en zachte binnenkant.

Dit recept is ook ideaal als je nog niet met zuurdesem aan de slag wilt maar wel van de voordelen van een lang gefermenteerd deeg wilt profiteren.



Wat is lang gefermenteerd deeg?

Langzaam gefermenteerd deeg rijst gedurende een lange periode, meestal tussen de 12 en 24 uur. Dit proces breekt gluten en zetmeel af, waardoor het brood lichter verteerbaar wordt en een diepere smaak krijgt. Het beste van alles: je hoeft het deeg niet te kneden!

Ingrediënten voor je focaccia

Je kunt hier 1 grote of 2 kleine focaccia's van maken-

  • 610 g bloem (of 400 gram bloem en 210 gram roggen of eenkoorn meel)
  • 500 ml lauw water
  • 12 g zout
  • 1 zakje droge gist
  • 1 theelepel appelazijn (zelfgemaakt)
  • Handvol zwarte of groene olijven, gehalveerd (of ander beleg naar keuze, zie hieronder)
  • Grof zeezout en (gedroogde) kruiden naar smaak (bijv. rozemarijn of tijm, in de video heb ik verse dille gebruikt)



Bereiding:

Deeg voorbereiden: Meng de gist met het lauwe water in een grote kom en laat dit 5 minuten staan tot de gist actief is. Voeg dan de bloem, het zout en de appelazijn  toe en roer met een lepel of spatel tot alles goed gemengd is.

Langzame fermentatie: Dek de kom af met een vochtige doek, Kefirko breadbowl cover of een deksel en laat het deeg 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Totdat het deeg zich verdubbelt heeft. Zet het deeg afgedekt in de koelkast (je kunt het deeg meerdere dagen bewaren dus je kunt het ook van tevoren maken en het brood bakken als je het nodig hebt). Op de dag dat je het brood wilt gaan bakken haal je het deeg uit de koelkast en laat het een half uurtje op kamertemperatuur komen.

Vormen en rijzen: Giet het gerezen deeg voorzichtig in een ingevette bakvorm of ovenschaal. Gebruik je handen om het deeg voorzichtig uit te rekken en gelijkmatig te verdelen. Laat het nog 1-2 uur rusten.

Afwerking: Besprenkel de focaccia royaal met olijfolie. Duw met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en verdeel de olijven, zeezout en kruiden erover.

Bakken: Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de focaccia in ongeveer 25-30 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Genieten! Laat de focaccia even afkoelen op een rooster en serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.




Andere belegopties:

Wil je variatie in je focaccia? Probeer eens:

  • Zongedroogde tomaten en basilicum voor een frisse, mediterrane smaak.
  • Geroosterde paprika en geitenkaas voor een zoete en romige combinatie.
  • Rode ui en feta voor een hartige en licht pittige touch.
  • Paddenstoelen en truffelolie voor een luxe en aardse smaak.
  • Dunne plakjes aardappel en rozemarijn voor een rustieke, Italiaanse variant.

Met dit recept maak je een ambachtelijke. lekkere en gezonde focaccia zonder veel moeite. Perfect als bijgerecht, snack of voor bij een borrelplank. Geniet ervan!


Reacties
Categorieën