Waterkefir is een gefermenteerde drank die zoals de naam al suggereert op basis van water gemaak wordt. De werking van waterkefir is te vergelijken met die van melkkefir. Maar de smaak is geheel anders. Als je melkkefir te zuur vindt of geen melkproducten wilt gebruiken dan is het zeker de moeite waard om eens waterkefir te maken.
De waterkefirkorrels (ook wel kristallen genoemd) zijn anders van vorm dan die van melkkefir. Bij melkkefir zijn ze “bloemkoolachtig” van vorm, terwijl die van waterkefir meer hoekig van vorm zijn. Wel zijn beide soorten melkachtig wit en wat “glazig”. De waterkefir kristallen zijn een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten die leven van suikerwater.
Je kunt trouwens waterkefir kristallen niet voor melkkefir gebruiken en de melkkefirkorrels niet voor waterkefir. De beide korrels hebben verschillende voedingsstoffen nodig die ze specifiek in de melk (bij melkkefir) of in het suikerwater (bij waterkefir) vinden.
Gezondheidsvoordelen van waterkefir
Water kefir zit boordevol gezonde bacteriën, belangrijke enzymen, gezonde aminozuren en vitaminen en mineralen. Water kefir is een natuurlijk probiotica en ondersteunt de gezonde bacteriën in je darmflora is. Het is vele malen sterker en effectiever dan de potjes probiotica die je kan kopen in de supermarkt.
Wat heb je nodig voor waterkefir?
Je krijgt waterkefir door de waterkefir korrels te laten fermenteren in een suikeroplossing met een paar gedroogde vruchten en een beejte citroensap. Ja, dat is echt alles. En geen angst voor het suikerwater, het uiteindelijke drankje bevat heel weinig suiker. De suiker is nodig om de kristallen te voeden en ze hun werk te laten doen.
- 30 gram water kefir kristallen
- 1 liter water (mineraalwater of gewoon kraanwater, geen gefilterd water daar zit te weinig voeding in voor de kristallen)
- 60 gram suiker
- 2 gedroogde vijgen of abrikozen (zonder toevoegingen, bewaarmiddelen of sulfieten, het beste in bio kwaliteit)
- het sap van een halve citroen
- glazen pot of (weck)fles van 1 liter
- vergiet (van plastic of rvs, geen metaal)
Werkwijze
- Los de suiker in een kopje heet water op en schenk dit in een schone, glazen pot of fles en voeg de rest van het koude water toe.
- Wacht tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur. Het water mag niet meer warm zijn.
- Voeg nu de waterkefir korrels, gedroogde vruchten en het citroensap toe.
- Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek.
- Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
- Schenk na die tijd de waterkefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
- Nu kan je de waterkefir drinken maar het heeft nog niet zoveel smaak, daarom kan je nu een 2e fermentatie starten waarin je de waterkefir smaak geeft en bruisend maakt
- Voeg aan de gezeefde waterkefir nu wat verse of bevroren vruchten, een beetje siroop of wat vruchtensap toe. Hier kan je eindeloos variëren met de mogelijkheden. Kijk voor inspiratie ook in de blog met recepten.
- Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 – 2 dagen staan. Vergeet niet elke dag even de fles te ontluchten om ontploffingsgevaar te voorkomen of neem een weckfles.
- Na 1-2 dagen is je waterkefir klaar en kan je genieten.
- Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!
De kefir is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. De ideale vervanger van frisdrank, lekker als aperitief ( vul een champagne glas voor de helft met waterkefir en vul aan met prosecco, heerlijk) of gewoon als dagelijks oppeppertje voor de darmen.
Nog een paar wetenswaardigheden
Als je goed voor de kefir zorgt zullen de kristallen zich snel vermenigvuldigen. Na 2 x fermenteren zullen je kristallen verdubbeld zijn. Hiermee kan je dan 2 flessen tegelijk produceren. Als je het goed doet heb je na een tijdje heel veel kristallen. Deze kan je bewaren in een water kefir hotel.
Hiervoor spoel je je waterkristallen in een vergiet af onder de kraan en dan doe je ze in een glazen pot met 1 liter water waarin je 50 gram suiker hebt opgelost. Doe de deksel los op de pot en zet de pot nu in de koelkast. Hier kunnen de kristallen nu rusten en je hoeft er 2 weken niet naar om te kijken. Daarna moet je het suikerwater verversen. Dit water kan je niet opdrinken en gooi je dus weg. Als je langer dan 2 weken geen tijd hebt dan kan je ook iets meer suiker aan het water toevoegen dan overleven ze ook makkelijk 1 maand in de koelkast.
Wil je weer starten met het maken van water kefir dan neem je 30 gram korrels uit de pot en ga je weer aan de slag volgens bovenstaand recept.
Als je heel veel waterkristallen hebt kan je ze ook weggeven, drogen of verwerken in bijv. (zuurdesem) brood of cashewkaas.