Is er iets leukers dan je eigen zoutdeeg ornamenten te maken voor Kerstmis? Deze handgemaakte versieringen hebben die ouderwetse kerstlook en zijn niet alleen leuk voor in de kerstboom maar ook heel leuk om aan een cadeau voor vrienden en geliefden te hangen. Met een paar druppeltjes etherische olie breng je een heerlijke kerstgeur in huis. En na de feestdagen kan je ze in je kledingkast of lades stoppen voor heerlijk ruikende kleding.
Met slechts drie ingrediënten duurt het maar enkele minuten om deze versieringen van zoutdeeg te maken. Toegegeven, ze moeten een paar dagen drogen of een paar uur op lage temperatuur in de oven bakken, maar de werkelijke tijd om ze te maken is ongeveer 20 minuten.
Omdat niemand dit deeg eet, heb ik heel goedkoop zout en witte bloem gebruikt voor deze zoutdeeg ornamenten. Ik gebruik alleen bloem, zout en water in dit recept voor zoutdeeg ornamenten. Ik heb ook talloze recepten gezien die veel minder zout gebruiken en ook olie gebruiken. Maar als je gelijke hoeveelheden bloem en zout gebruikt en alleen water voor je deeg, dan worden je ornamenten witter en super sprankelend van al dat zout! Voor nog meer glans kan je ook nog wat micapoeder toevoegen.
Zelf zoutdeeg maken
Zelf zoutdeeg maken, is heel simpel. Je hebt het volgende nodig:
- 1 deel witte bloem
- 1 deel fijn zout
- 1/2 deel water
Ik heb voor mijn deeg een cupmaat genomen. En 1 cup bloem, 1 cup zout en een 1/2 cup water genomen. Je kunt ook een grote beker of glas nemen als maatbeker.
Verder heb je nog nodig:
- uitsteekvormpjes voor koekjes
- deegroller
- bakpapier
- bakblik
- rietje
- beslagkom
- optioneel micapoeder voor glitter of levensmiddelkleurstof als je je ornamenten een kleur wilt geven
- lint of touw om je ornamenten op te hangen
Zo maak je zoutdeeg ornamenten
- Giet de meel in de beslagkom en voeg de zout er aan toe.
- Wil je micapoeder gebruiken voor extra glans voeg dan nu 1 theelepel micapoeder toe.
- Meng het geheel goed door elkaar.
- Voeg beetje bij beetje het water erbij
- Kneed het geheel samen tot een soepele deegbal die niet meer kleeft. Als het deeg nog te plakkerig aanvoelt kan je nog wat bloem toevoegen. Is het deeg te droog voeg dan nog een klein beetje water toe.
- Met een deegroller kan je de deegbal vervolgens uitrollen.
- Steek met de koekjesuitsteker vormpjes uit het deeg.
- Leg een stukje bakpapier op een bakblik en leg hier de vormpjes op.
- Maak dan met een rietje bovenin een gaatje voor het lint/touw.
- Zet het bakblik in de over en verwarm de over op 100 graden.
- Laat de zoutdeeg ornamenten nu ongeveer 2 uur drogen in de oven
Je kunt er ook voor kiezen om je ornamenten op de verwarming te laten drogen. Dat duurt ongeveer 2 dagen.
Als je ornamenten droog zijn dan kan je er een druppeltje etherische olie op doen en ze met een lintje/touwtje ophangen in de kerstboom of als label aan een cadeautje gebruiken.
Fijn kerstgeuren zijn: kaneel, sinaasappel, dennengeur of natuurlijk de kerstster compositie van Farfalla.