Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
2 min
1

Blauwe bessen in honingsiroop

2 min
1

Blauwe bessen in honingsiroop zorgen het hele jaar door voor een zomergevoel. Want bij de zomer horen ook blauwe bessen. Blauwe bessen zijn heerlijk friszoet van smaak en ook nog eens zeer gezond. Geen wonder dat ze steeds populairder worden. Om buiten de zomer ook van de blauwe bessen te kunnen genieten kan je ze inmaken in een lekkere honingsiroop.

In het voorjaar kan je meestal al blauwe bessen bij de supermarkt kopen maar deze komen dan niet uit Nederland. Vanaf ongeveer half juli tot eind september kan je blauwe bessen zelf plukken (in je eigen tuin, in het wild of bij de teler) of kan je Nederlandse bessen kopen op de markt of in de supermarkt.

Blauwe bessen schijnen bloedzuiverend te werken en ook een gunstig effect hebben op type 2 diabetes. Door hun vele anti-oxidanten worden ze ook gezien als de perfecte anti-aging bes.  De blauwe bes wordt zelfs aanbevolen bij urineweginfecties om de klachten te verlichten. Kortom, een bes die eigenlijk niet in je voedingspatroon mag ontbreken.

Deze siroop wordt niet, zoals gewoonlijk, gemaakt met geraffineerde suiker maar met honing (als je geen honing wilt gebruiken kan je deze ook vervangen door ahorn siroop). Daarom is het wel belangrijk dat je de siroop weckt om ze lang houdbaar te maken en een open potje met bessen in de koelkast bewaard en binnen een paar weken op eet.

 

blauwe bessen in honingsiroop

Wat heb je nodig voor de blauwe bessen in honingsiroop

Voldoende voor 5  (weck) glazen van 250 ml.

1 kilo blauwe bessen

100 gram honing (bij voorkeur honing van een lokale imker die bijen op een goede manier houdt)

250 ml. water

Bereiding

Bereid je weckglazen voor en zorg dat ze schoon en gesteriliseerd klaarstaan. Ik zet ze zelf altijd in de oven op 100 graden totdat ik ze nodig heb. Zo ben ik er zeker van dat mijn glazen zo schoon mogelijk zijn.

Begin met de bessen goed te wassen en laat ze dan uitlekken in een vergiet.

Doe het water en de honing in een ruime pan en breng dit aan de kook.

Als het water kookt doe dan de bessen erbij en laat ze 3-4 minuten meekoken. Niet te lang want dan worden de bessen te zacht.

Neem nu een schuimspaan en haal de bessen uit de siroop en verdeel ze voorzichtig over de weckglazen.

Vul de glazen daarna met de siroop tot 1,2 cm onder de rand en zorg ervoor dat de bessen goed bedekt zijn met de siroop. Klop een paar keer zachtjes met de pot op het aanrecht of de tafel zodat eventuele luchtbellen naar boven komen en er geen lucht tussen de bessen blijft zitten. Vul eventueel aan met nog een beetje siroop.

Sluit dan de potten en weck ze 15 minuten op 90 graden.

Deze blauwe bessen zijn heerlijk in de yoghurt, over ijs, op een plakje cake of gewoon om zo van te snoepen.

 

Reacties
Categorieën