Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
1 min
1

Aardbeiensiroop, verfrissend en fruitig zonder geraffineerde suiker

1 min
1

Aardbeiensiroop is heerlijk om limonade van te maken. Aardbei limonade geeft mij een herinnering aan een gelukkige jeugd waar we ’s middags altijd een glaasje limonade kregen. Deze siroop is echter natuurlijk en zonder kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen.

Afgelopen week heb ik 5 kilo aardbeien geplukt en nadat ik aardbeienjam, aardbeienscrub en olie had gemaakt waren er nog voldoende aardbeien over om deze lekkere siroop te maken.

Benodigdheden voor je aardbeiensiroop

Voldoende voor 5 x 250 ml. weckflessen

800 gram aardbeien (schoongemaakt en in vieren gesneden)

400 gram ruwe rietsuiker of oerzoet

aardbeiensiroop

Bereidingswijze

Omdat deze siroop geen geraffineerde suiker en veel minder suiker bevat dan normale siroop maak ik de siroop lang houdbaar door deze te wecken.

Bereid  daarom de weckpotten voor door ze te steriliseren. Dit kan je doen door de schone potten in een koude oven te zetten en de oven nu op te warmen naar 120 graden en de potten er dan 10 minuten in laten staan. Zet dan de oven uit maar laat de potten in de oven staan zodat ze warm blijven.

Doe de deksels en weckringen in een pannetje met heet water en een scheutje azijn en laat dit even zachtjes aan de kook komen. Als het water kookt kan je het vuur uitzetten.

Doe de aardbeien met 750 ml water in een ruime pan en breng het geheel aan de kook. Zet nu het vuur laag en laat de aarbeien 15 minuten lang op laag vuur pruttelen totdat ze al  hun kleur en smaak aan het water hebben afgegeven.

Giet nu het sap door een fijne zeef in een kom en laat het geheel uitlekken. Bedwing de neiging om de het sap uit de aarbeien te drukken want dan wordt je siroop troebel. Gewoon even rustig laten staan zodat de aardbeien uit kunnen lekken.

Doe het gezeefde sap opnieuw in de pan en voeg de suiker toe en breng aan de kook. Als het geheel kookt van het vuur afnemen en nu de flesjes/potten vullen met de siroop. Laat 1 cm. ruimte vrij tot de deksel.

Aardbeiensiroop wecken

Maak de randen goed schoon met een doekje met heet water en leg dan de deksels op de pot en sluit ze af.

Weck de aardbeiensiroop  dan 10 minuten op 90 graden.

De dichte flesjes aardbeiensiroop zijn minstens 1 jaar houdbaar. Een open flesje siroop kan je het beste binnen 2-3 weken opmaken en in de koelkast bewaren.

Niet alleen lekker om limonade van te maken maar ook door de yoghurt, over ijs of in de prosecco!

Heb je nog aardbeien over dan kan je ook nog deze lekkere aardbeientaart maken.

Heb jij nog lekkere tips voor deze aarbeiensiroop laat het ons weten.

Reacties
Categorieën