Brood, ontbijt en beleg
Monica Can
Brood, ontbijt en beleg
1 min
0

Pruimenjam met port

1 min
0

Deze pruimenjam met port heeft een heerlijke intensieve pruimensmaak en door de speciale geleisuiker met minder suiker proef je het fruit veel beter.

Als het pruimentijd is dan maak ik ieder jaar weer een paar potten met deze heerlijke pruimenjam. En meestal zijn de potten snel weg want deze pruimenjam is niet alleen mijn favoriet maar ook die van mijn familie en vrienden. Dus wellicht dat ik dit jaar maar een paar potjes extra maak. De port geeft extra smaak aan de jam en de alcohol verdampt dus je hoeft niet bang te zijn dat je dronken wordt als je een broodje met pruimenjam eet 😉

Benodigdheden voor de pruimenjam met port

1250 gr pruimen
50 ml rode port
500 gr Van Gilze geleisuiker speciaal

of als je in de buurt van Duitsland woont de 3:1 geleisuiker van Diamant of Dr. Oetker

Steriele potten (ik zet mijn koude schone potten in een koude oven en laat die dan opwarmen tot 120 graden, 10 minuten op 120 graden en dan zet ik de oven uit. De potten laat ik in de warme oven staan tot ik ze nodig heb.

De deksels gaan in een pannetje water met een scheutje azijn en dat breng ik even aan de kook. De deksels laat ik in het warme water liggen tot aan gebruik.

pruimenjam met port

Bereidingswijze:

Was de pruimen en ontpit en halveer ze. Omdat ik van fijne jam houdt zonder stukjes maak ik de pruimen altijd fijn met de staafmixer. Anders kan het zijn dat er straks nog velletjes van de pruimen in de jam zitten.

Meng de pruimen met de suiker en breng het geheel langzaam aan de kook in een pan met dikke bodem.
Als het kookt 2 minuten doorkoken en dan de port erbij doen en nog 1 minuut meekoken.  en vul de steriele potten.

Zet de potten op zijn kop en na 5 minuten weer omdraaien en af laten koelen.

Reacties
Categorieën