Desinfecterende handgel, ontsmettend en zacht voor je handen

Een desinfecterende handgel is makkelijk zelf te maken en eigenlijk mag die niet ontbreken in je huishouden en in je tas of jaszak.

Je handen zijn een grote bron van bacteriën. Ze raken van alles aan, van je toetsenbord tot deurklinken en van je telefoon tot trapleuningen.

Het is daarom belangrijk dat je je handen geregeld wast, maar omdat je meestal niet ieder half uur naar een wastafel kunt lopen om je handen te wassen, kan je ook gebruik maken van een desinfecterende gel.

Super handig voor in je tas (de kleine flesjes dan), heel fijn naast je computer, of in de keuken.

Maar aan desinfecterende handgel die je in de winkel kunt kopen zit een nadeel. Deze producten bevatten meestal de stof triclosan. Triclosan is een krachtige antibacteriële en schimmelwerende chemische stof en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van allergieën bij kinderen. Triclosan kan de bacteriële flora veranderen op de huid, in de mond en in de darmen.

Lees hier meer over triclosan en andere schadelijke stoffen in cosmetica producten.

Dus een goede reden om je desinfecterende gel zelf te maken en moeilijk is het niet.

Wat heb je nodig voor je desinfecterende handgel

In dit recept gebruik ik de dunne aloë vera gel (dus eigenlijk het sap). Maar je kunt ook een al verdikte aloë vera gel nemen (zoals deze) dan volg je het onderstaande recept maar voegt nog niet de xanthaangum (of het andere verdikkingsmiddel toe). Je maakt eerst de gel en kijkt of deze dik genoeg is naar je zin, vind je de gel te vloeibaar dan ga je hele kleine beetjes xanthaangum, guarpitmeel of johannesbroodpitmeel toevoegen. Begin met een halve theelepel (een ruime mespunt) en voeg dit aan je mengsel toe, laat het een paar minuten staan.

Gebruiksaanwijzing

Doe alle ingrediënten in een glazen maatbeker en roer goed door zodat alles goed vermengd wordt. Het beste gaat dit met een staafmixer.

Afhankelijk van de aloe vera gel die je gebruikt kan je desinfecterende handgel nog erg vloeibaar zijn. Dan kan je nog wat xanthaan gum toevoegen om er meer een echte gel van te maken. Begin met nog een mespuntje xanthaan gum en roer dit goed door (bij voorkeur met een staafmixer om klontjes te voorkomen. Laat het dan even een paar minuten staan want het duurt even voordat de xanthaangum volledig werkzaam is. Als het dan nog niet dik genoeg is kan je nog een beetje xanthaan gum toevoegen en weer goed mengen.

Giet dan alles in een lege zeepdispenser en vanuit deze zeepdispenser kan je een klein kunststof flesje (bijv. oude lege flesjes van een handgel) vullen om mee te nemen voor onderweg.

En de zeepdispenser met de overige handgel gebruik je thuis.

Een alternatief voor de desinfecterende handgel

In dit recept gebruik ik de dunne aloë vera gel (dus eigenlijk het sap). Maar je kunt ook een al verdikte aloë vera gel nemen (zoals deze) dan volg je het onderstaande recept maar voegt nog niet de xanthaangum (of het andere verdikkingsmiddel toe). Je maakt eerst de gel en kijkt of deze dik genoeg is naar je zin, vind je de gel te vloeibaar dan ga je hele kleine beetjes xanthaangum, guarpitmeel of johannesbroodpitmeel toevoegen. Begin met een halve theelepel (een ruime mespunt) en voeg dit aan je mengsel toe, laat het een paar minuten staan. Als het dan nog niet dik genoeg is kan je nog een beetje toevoegen en weer goed mengen. Zo ga je door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt.

Etherische olie variaties:

Mocht je niet houden van de geur van tea tree en/of lavendel dan kan je ook experimenteren met andere soorten desinfecterende etherische olie zoals bijv.citroen, manuka, rozemarijn, tijm, salie, pepermunt, bergamot, ravintsara, zilverspar of balsamspar.

Een andere fijne variatie is deze combinatie van sterke anti-virale etherische oliën :

Het voordeel van deze handgel is dat je handen er niet van uitdrogen maar juist lekker zacht worden door de verzorgende aloë vera, glycerine en vitamine E.

Alle benodigdheden voor je handgel vind je ook in de Aromalifestyle shop.